AcidSeal  Dołączył: 06 Mar 2011
[K10D] Samsung GX-10 - naciskając cokolwiek gaśnie wyświetla
Witam.

Posiadam Samsunga GX-10.
Od pewnego czasu obserwuję takie zjawisko:
1. po włączeniu aparatu wyświetlają się na głównym wyświetlaczu ustwione opcje a na górnym stan baterii, liczba fotek kóre się zmieszczą na karcie oraz inne aktualne ustawienia - czyli chyba wszystko dobrze.
2. przy próbie naciśnięcia jakiegoklwiek przycisku/obrócenia pokrętła (zrobienie zdjęć, próba wejścia do menu/info, zmiana ustawień) górne menu gaśnie i zostaje na nim tylko stan baterii (bateria pełna), mrugnie LED od karty, czasami Selft-Timer lamp/Remote Control reciver. I tak na około 0,5 sekundy, po czym na głównym ekranie ponownie pojawiają mi się aktualne ustawienia, a na górnym status baterii i reszta ustawień. Tak jakby przy naciśnięciu czegokolwiek aparat się restartował zamiast wykonać wymaganą operację.

Z tego co kojarzę to pierwszy raz miałem taką sytuację w grudniu przy temperaturze około 15 stopni. Robiłem zdjęcia aż w pewnym momencie aparat zastrajkował i miał objawy jak powyżej. Jednak następnego dnia działał bez problemu. Później miewał czasami problemy po włączeniu ale po jakimś czasie działał OK. Teraz w ogóle mi ni reaguje. Znaczy reaguje tak jak opisałem, czyli się rchyba estartuje.

Testowałem już bez karty, bez obiektywu. Na innej baterii czy też zasilaniu przez zasilacz nie testowałem ponieważ nie posiadam takowych.

Ktoś wie o co może chodzić?

Będę wdzięczny za wszelką pomoc.

Pozdrawiam,
AcidSeal

arQ  Dołączył: 10 Mar 2011
a skąd masz aparat ? - nie zaliczył kontaktu z jakimś krawężnikiem ? ;-)

gps2  Dołączył: 15 Kwi 2009
Witam
Miałem ostatnio podobny problem jak naciskałem przyciski kursora i menu to aparat się resetował stał się to po kontakcie z wodą podczas deszczu ze śniegiem myślałem ,że to już koniec z moją kadychą.
Szukałem serwisówki jak go rozebrać, bo stwierdziłem, że padł i trzeba kupić nowy aparat :cry:
Pooglądałem fotki i zabrałem się do rozbierania pewnie wszyscy pomyślą ,że zgłupiałem ale co tam jak naprawię to będzie ok a jak nie to na części będzie.Odkręciłem wszystki śruby od dołu i cały spud aparatu odszedł nie ma w tym żadnej filozofii tylko dobry wkrętak.Pod tą pokrywką jest taśma łącząca przyciski i resztę aparatu i była lekko zaśniedziała po kontakcie z wodą po przemyciu spirytusem i wysuszeniu wszystko działa w jak najlepiej i narazie nie musze kupować :mrgreen: nowego body.

http://www.pentax-hack.in...x10/k10d_sm.zip

Skocz do: