Aneta  Dołączyła: 04 Maj 2011
Obiektyw Pentax 18-55 - prawie białe zdjęcia
Witam,
to moj pierwszy post na tym forum - dzień dobry! :-)
Od kilku miesięcy mam Pentaxa K-X, moją pierwszą lustrzankę. Kocham ten aparat prawie tak samo jak męża i córkę!
Robię mnóstwo zdjęć ale jestem absolutnym betonem technicznym - nie rozumiem prawie nic z tego o czym Wy tu pisujecie ;-)
No ale do rzeczy - mam dwa obiektywy, Pentax 18-55, który był w zestawie z aparatem (nowe) oraz Sigme 70-300. Sigma robi normalne zdjecia a Pentax od jakiegos czasu robi zdjecia prawie białe - jak kompletnie przeswietlone. Wiec chyba to problem obiektywu a nie aparatu...
Co mogło sie stać? Proszę o pomoc
pozdrawiam
Aneta

pawgra  Dołączył: 29 Maj 2008
pokaż fotkę...

Y  Dołączył: 15 Paź 2009
1. Sprawdź czy na maksymalnej przysłonie (22 czy 32 - nie pamiętam) problem występuje - jeśli nie to prawdopodobnie problem z mechanizmem przymykania przysłony w obiektywie.
2. Jeśli to nic nie da to przeczyść styki na obiektywie
3. Jeśli dalej jest źle to obiektyw uszkodzony - naprawa nieopłacalna (cena używanego to 80 zł), lepiej kupić, najlepiej Tamrona 17-50/2.8 (polecam ;)

joker333  Dołączył: 24 Cze 2009
tyle że autorka ma k-x, pewnie kupiła go z tymże 18-55 a biorąc pod uwagę dwuletnia gwarancję naprawa nie będzie nic kosztowała

rychu  Dołączył: 08 Paź 2006
Sprawdź ręcznie przymykanie przysłony na różnych wartościach.

arQ  Dołączył: 10 Mar 2011
rychu napisał/a:
Sprawdź ręcznie przymykanie przysłony na różnych wartościach.

dokładnie - wykręć z body i zobacz ręcznie czy popychacz przysłony nie blokuje się (prześwietlone zdjęcia to w pierwszej kolejności "syndrom leniwej przysłony")

Y napisał/a:
lepiej kupić, najlepiej Tamrona 17-50/2.8

hehe, cena tylko 800 - 1000 zł, ciekawe co na to koleżanka Aneta ? :-D

Aneta  Dołączyła: 04 Maj 2011
Bardzo dziękuję Wam wszystkim za odpowiedzi! I to takie "mądre" - wykręciłam, pokręciłam i problemu już nie ma!
Pozdrawiam serdecznie
baaardzo uszczęśliwiona Aneta :-) :-) :-)

Skocz do: