jiro napisał/a:windowsem sie meczysz dluzej niz 15 minut? ;)
jiro napisał/a:a daje duzo wiedzy na poczatek.
LDevil napisał/a:jak w nowo zainstalowanym systemie nie działają mp3jki
XP na 99% trzeba było tylko zaakceptować licencję i wpisać nazwę użytkownika. Na siódemce chyba jeszcze musiałem dodatkowo język wybrać. Następnie poszedłem zrobić herbatę i jak wróciłem to było po zawodach.opiszon napisał/a:na laptopach to tak nie wygląda - Windows się "kopiuje" i konfiguruje podczas pierwszego uruchomienia
K-3, K100D, DA18-55WR, T17-50/2.8, T70-200/2.8, FA31/1.8, FA77/1.8, SMC-M 50/1.7, SMC-M 135/3.5
LDevil napisał/a:Nie wiem czy to takie śmieszne jak w nowo zainstalowanym systemie nie działają mp3jki i trzeba googlać żeby działały.
opiszon napisał/a:na laptopach to tak nie wygląda - Windows się "kopiuje" i konfiguruje podczas pierwszego uruchomienia
LDevil napisał/a:jiro, jakie 15 minut? Windows przychodzi przecież zainstalowany z komputerem i jedyne co musisz zrobić to zaakceptować licencję i wpisać nazwę użytkownika.
Minolta XG-M | X-500 | X-300 || Rokkor 55/1.7 | Rokkor-X 50/1.7 | Rokkor 45/2
I've seen things you people wouldn't believe. Attack ships on fire off the shoulder of Orion. I watched C-beams glitter in the dark near the Tannhauser gate. All those moments will be lost in time, like tears in rain. Time to die.
return isLBA ? lematDady() : piwkoWPoznaniu();
mygosia napisał/a:
Całe szczęście wybór jest olbrzymi i myślę, że i Ty i ja będziemy kontent
LDevil napisał/a:XP na 99% trzeba było tylko zaakceptować licencję i wpisać nazwę użytkownika. Na siódemce chyba jeszcze musiałem dodatkowo język wybrać. Następnie poszedłem zrobić herbatę i jak wróciłem to było po zawodach.opiszon napisał/a:na laptopach to tak nie wygląda - Windows się "kopiuje" i konfiguruje podczas pierwszego uruchomienia
mygosia napisał/a:Może dobrym wyjściem byłoby zainstalowanie ostatniej, działającej wersji LTS i wyłączenie automatycznych aktualizacji do nowych wersji [zzostawić tylko akutualizacje "oprogramowania"].
Przynajmniej jakbym ja miała komuś mało obeznanemu z komputrami zainstalowac ubuntu, to tak bym właśnie zrobiła
No właśnie się sam przekonałem jak to jest z tymi mp3jkami. Po standardowej instalacji systemu przy próbie uruchomienia mp3jki pojawia się kilkulinijkowy komunikat o braku plugina i konieczności zainstalownia takiego. To jest teoretycznie pierwszy problem, ponieważ zwykły użytkownik bardzo rzadko czyta jakiekolwiek dłuższe komunikaty, a jeszcze rzadziej je rozumie :) I w niejasnych sytuacjach przeważnie klika w anuluj. Jeżeli natomiast nawet zgodzi się na instalację, to za chwilę atakuje kolejny komunikat kilkulinijkowy komunikat - tym razem z żółtym wykrzyknikiem i ostrzeżeniami o prawach autorskich i patentach. Brzmi strasznie, a dodatkowo wiedza na temat patentów u zwykłego użytkownika jest dość znikoma.WuWu84 napisał/a:A ja (zresztą nie tylko ja) zachodzę w głowę o co Ci chodzi z tym mp3.
Jak zdobędzie większą popularność, to pewnie będzie obsługiwany out of the box :)WuWu84 napisał/a:Chciałbym mieć taką możliwość w windowsie z ogg.
Ewentualnie włożyć płytkę kupioną z komputerem. Te lepsze od razu wgrywają system ze wszelkimi sterownikami. Interwencja użytkownika jest właściwie żadna. Natomiast jak się ma pecha to można dłuższą chwilkę poświęcić na instalowanie sterowników wszelakich. Ewentualnie olać sprawę i jechać na windowsowych, większość sprzętu powinna dobrze działać.jiro napisał/a:mi glupiemu zdarzalo sie windowsa przeinstalowywac... a przeciez wystarczy isc i kupic nowy komputer.
Jakoś sobie radzę, lata doświadczenia swoje robią, a jak czegoś nie wiem, to pytam na forum Pentaxa :)jiro napisał/a:i na takim czystym systemie pracujesz po dzien dzisiejszy?
bo przeciez doinstalowanie czegos to straszna meczarnia, tym bardziej wykorzystujac do tego google ;)
No to generalnie ktoś dał ciała. Jaka to firma?opiszon napisał/a:na moim lapku WinXP wkopiowywał się automatycznie jakieś 20min a potem 1,5h instalował sterowniki i wszystkie niepotrzebne programy które od razu po zakończeniu
K-3, K100D, DA18-55WR, T17-50/2.8, T70-200/2.8, FA31/1.8, FA77/1.8, SMC-M 50/1.7, SMC-M 135/3.5
taki budżetowy brand na ALDevil napisał/a:Jaka to firma?
I've seen things you people wouldn't believe. Attack ships on fire off the shoulder of Orion. I watched C-beams glitter in the dark near the Tannhauser gate. All those moments will be lost in time, like tears in rain. Time to die.
Apple?opiszon napisał/a:taki budżetowy brand na A
LDevil napisał/a:pjak napisał/a:Lapek był zrobiony po win 7, a ja uparcie chcialem xp
LDevil napisał/a:Z jakiego powodu chciałeś instalować system do którego wkrótce skończy się support producenta?
zapraszam!
k3II, k20d, 10-20, 16-50, 85, 8, af540, yn560
moje oczy są oczami wariata...
LDevil napisał/a:przy próbie uruchomienia mp3jki pojawia się kilkulinijkowy komunikat o braku plugina i konieczności zainstalownia takiego
darkduch napisał/a:Z zainstalowaniem windowsa bym sobie nie poradził, wymiękłbym przy szukaniu sterowników i innych p***** które powinny być gotowe
Pozdrawiam
6x6 - 24x36 - FF - APS-C - malutki dron
przesadzasz i to znaczniedarkduch napisał/a:ja nie doinstalowywałem praktycznie niczego do mp3, za to na windowsie bym musiał. Z windowsem i sterownikami do grafiki, drukarki, ustawieniem dźwięku, jeszcze raz przeinstalowaniem sterowników bo coś nie działa to schodzi ponad 2 dni
plwk napisał/a:Jeżeli instalujesz stary system na nowym urządzeniu to nic dziwnego, że nie ma on w zestawie wszystkich sterowników.
Pozdrawiam
6x6 - 24x36 - FF - APS-C - malutki dron
Straszenie usera puszczającego plik mp3 komunikatami o prawach autorskich i patentach to zuo.darkduch napisał/a:LDevil, skoro tak trudno jest czytać 2 linijki, to prosiłbym o umieszczenie skrótu swojej wypowiedzi w jednej linijce
Po prostu instalka na domyślnych ustawieniach.darkduch napisał/a:Nie wiem jak Ty to zrobiłeś, bo ja nie doinstalowywałem praktycznie niczego do mp3
Odtwarzanie plików MP3 działa zaraz po instalacji i nie trzeba nic robić w tym zakresie.darkduch napisał/a:za to na windowsie bym musiał.
Niech zgadnę - używasz systemu stworzonego 10 lata temu na współczesnym sprzęcie i dziwisz się, że nie wykrywa on automatycznie wszystkich urządzeń?darkduch napisał/a:Z windowsem i sterownikami do grafiki, drukarki, ustawieniem dźwięku, jeszcze raz przeinstalowaniem sterowników bo coś nie działa to schodzi ponad 2 dni
Instalatory Ubuntu i Windowsa są dość podobne i generalnie przyjazne dla użytkownika i nie straszą go patentami i prawami autorskimi.darkduch napisał/a:Wybacz nie mam humoru, ale jakby ktoś nieświadomy każdego komunikatu chciał zainstalować windowsa to by wymiękł przy wyborze uruchomienia z płyty instalatora (bo tło jest takie czarne, straszne i długo pisze).
Rozwiązanie tego problemu jest identyczne w każdym systemie - wezwanie fachowca, albo reinstall z płytki instalacyjnej.opiszon napisał/a:problem pojawia się wtedy, jak lądują w konsoli i nie wiedzą co zrobić żeby pojawiły się "okienka" - a taki problem może wystąpić tak na Linuxie jak i na Windowsie
LDevil napisał/a:
Rozwiązanie tego problemu jest identyczne w każdym systemie - wezwanie fachowca, albo reinstall z płytki instalacyjnej.opiszon napisał/a:problem pojawia się wtedy, jak lądują w konsoli i nie wiedzą co zrobić żeby pojawiły się "okienka" - a taki problem może wystąpić tak na Linuxie jak i na Windowsie
Nie przesadzam. Jak ktoś wie co ma robić w takim momencie (odinstalowanie poprawek lub sterowników które mogły wysypać system (Win)), czy też zalogowanie się jako root i analizowanie logów X.org w celu sprawdzenia co mu się nie podoba (przeważnie są to sterowniki do grafy) oraz naprawa tego problemu) to może bawić się w dłubanie. Zdecydowana większość użytkowników nie ma tej wiedzy i wybierze reinstall z płyty lub wezwie kogoś kto się na tym zna. Obecnie instalatory są dość sprytne i starają się nie orać wszystkiego co znajdą na dysku, więc jest to stosunkowo bezpieczna operacja.jiro napisał/a:tu juz chyba nieco przesadasz...