LDevil napisał/a:Nie przesadzam. Jak ktoś wie co ma robić w takim momencie (odinstalowanie poprawek lub sterowników które mogły wysypać system (Win)), czy też zalogowanie się jako root i analizowanie logów X.org w celu sprawdzenia co mu się nie podoba (przeważnie są to sterowniki do grafy) oraz naprawa tego problemu) to może bawić się w dłubanie. Zdecydowana większość użytkowników nie ma tej wiedzy i wybierze reinstall z płyty lub wezwie kogoś kto się na tym zna. Obecnie instalatory są dość sprytne i starają się nie orać wszystkiego co znajdą na dysku, więc jest to stosunkowo bezpieczna operacja.jiro napisał/a:tu juz chyba nieco przesadasz...
Minolta XG-M | X-500 | X-300 || Rokkor 55/1.7 | Rokkor-X 50/1.7 | Rokkor 45/2
Pozdrawiam
6x6 - 24x36 - FF - APS-C - malutki dron
plwk napisał/a:Jest coś takiego jak naprawa systemu - przywrócenie uszkodzonych plików i poprawnych ustawień z zachowaniem ustawień programów, które były zainstalowane.
Minolta XG-M | X-500 | X-300 || Rokkor 55/1.7 | Rokkor-X 50/1.7 | Rokkor 45/2
opiszon napisał/a:Maców nie używałem, to nie wiem
No tak, ale w przypadku Windowsa ciężko nagle przeskoczyć do konsoli, żadne skróty z Fcośtam nie spowodują tego.jiro napisał/a:a jednak bede sie upieral, bo opiszon nigdzie nie napisal ze chodzi o wysypanie systemu... w przypadku linuksa przeskoczenie do konsoli nie laczy sie z "wysypaniem systemu"(mozna to zrobic calkiem przypadkowo skrotem lub w inny "nieznany sobie" sposob.
Reinstall albo pomoc kogoś kto się zna. Próba głębszego grzebania w systemie przez osobę nie mającą o tym pojęcia może skończyć się źle.jiro napisał/a:z Twoich wypowiedzi wynika ze tak naprawde na wszystko na co nie jestesmy przygotowani najlepszy jest reinstall...
Dokumenty powinny na 99% przeżyć taką operację, czy wszystkie zainstalowana programy nadal będą działać to nie jestem pewien, bo dawno tego nie robiłem.jiro napisał/a:w ten sposob tracisz chociazby ustawienia programów(dotyczy windowsa)
Format partycji robię tylko wtedy gdy jest poważne podejrzenie zainstalowania jakiegoś rootkita czy innego syfu. I znowu sposób ratowania zepsutego tak systemu jest identyczny zarówno dla Linuxa jak i Windowsa.jiro napisał/a:(rozumiem ze wczesniej formatujesz partycje systemowa)... no chyba ze robisz to przenoszac wczesniej odpowiednie ustawienia to jednak zabawa trwa duzo dluzej niz piszesz.[/b]
K-3, K100D, DA18-55WR, T17-50/2.8, T70-200/2.8, FA31/1.8, FA77/1.8, SMC-M 50/1.7, SMC-M 135/3.5
LDevil napisał/a:w przypadku Windowsa ciężko nagle przeskoczyć do konsoli
Pozdrawiam
LDevil napisał/a:działał Ci ten cały Unify
K10D, T90/2.8, S10-20/4-5.6, A50/1.7, M135/3.5, T70-200/2.8, S17-50/2.8
Pentagram napisał/a:tylko programy na tym nie działają.
pjak napisał/a:użytkowników neta w sensie poczty, www, czy ftp polecam. Komp jako centrum multimtdialne na jubjuntu działa jak trzeba
Znam ten ból, próbowałem podłączyć kiedyś obiektyw Nikona do mojej puszki i to też jakaś masakra była :)pjak napisał/a:Mam ubuntu na lapku HP, którego soft był pisany pod viśtę lub 7. Dopasowanie terowników pod xp to była jakaś masakra.
K-3, K100D, DA18-55WR, T17-50/2.8, T70-200/2.8, FA31/1.8, FA77/1.8, SMC-M 50/1.7, SMC-M 135/3.5
Pozdrawiam