Carlos Cruz  Dołączył: 14 Sty 2009
Zdjecie sie nie wyswietla? Ekspres dzwigniowy, la pavoni europiccola.
http://www.francescocecca...voni_ep_eng.htm
Jak dla mnie najlepszy wybor do domu:
niewielki bojler ok. 0.8l, rzadko pijam wiecej niz 4 kawy dziennie,
zre malo pradu i w miare szybko podgrzewa wode,
prosta budowa, moge go sam naprawic /jesli cos sie zepsuje/
a przedewszystkim daje +10 do stylu :mrgreen:
 

birdm  Dołączył: 16 Mar 2010
O kawie napisano już wiele, jednak z racji mojego byłego zawodu(sprzedawce sprzętu dla gastronomii) podrzucę parę moich spostrzeżeń.

Po 1 ekspres to nie wszystko - liczy się kilka czynników: woda, sposób przygotowania i oczywiście kawa i jej mielenie. Ale sprzęt jest bardzo ważny. Profesjonalni bariści pracują tylko i wyłącznie na ekspresach ciśnieniowych(a na pokazach to z reguły w pełni manualnych). Ale cena takich urządzeń jest astronomiczna. Więc rodzi się pytanie: czy warto kupować urządzenie za parę stówek, jeśli i tak nie uzyskamy takiego efektu jak z urządzenia za kilka tysięcy? Odpowiedzieć na nie jest bardzo trudno i a sama odpowiedź jest niejednoznaczna. Wszystko zależy od naszych wymagań. Jeśli osobiście nie widzimy różnicy przygotowanej w ekspresie za 5000 PLN a za 500PLN to po co przepłacać?
Po 2 sposób przygotowania kawy to kolejna bardzo znacząca rzecz w całym rytuale. Natomiast powtarzalność przyjdzie z czasem, im więcej "ćwiczymy" tym szybciej wyrobimy sobie rękę. A jeśli pijamy jakąś kawę mleczną(cappuccino, late) to równie ważne jest odpowiednie spienienie mleka.
Po 3 i po 4 woda i kawa - to jest kwestia wyjątkowo indywidualna i każdy powinien dobrać to co mu pasuje. O ile z wodą to różnie bywa tak z kawą jest dużo prościej. Są osoby, które gustują w czystej arabice(Illy z reguły taką oferuje), ale są również takie, które wolą mieszanki(ja do takich należę). Po kilku próbach znajdziemy nasze optimum.

Reasumując: wszystko jest względne i zależy od naszych wymagań potrzeb i zasobności naszej kiesy.

Ja na codzień pijam tzw. śniadaniówke - z ekspresu przelewowego, rozpuszczalną, czy też po turecku. Ale jak chcę się napić "kawy" to idę do sprawdzonego lokalu, gdzie znam bariste, wiem jaką kawę serwują i czego się mogę spodziewać.
 

radekone  Dołączył: 20 Maj 2009
Jako ciekawostke zaproponuje kawe z mielonym kardamonem i brazowym cukrem (kupuje taki konkretny, ktory smakuje troche jak rodzynki i mozna go jesc samego, jak slodycze).
To jest takie 'tureckie espresso', zaparzane w malym rondelku, koniecznie z drobno mielonej czarnej kawy. I nie 'przeparzonej' bo sie robi kwasna. Cud miod, polecam :-)
 

szczypiorrr  Dołączył: 10 Sie 2007
Od czasu do czasu rzeczywiście fajnie taka kawa z kardamonem smakuje. Najczęściej ją piję jak brakuje mi kawy do ekspresu, a paczka arabskiej zawsze gdzieś tam w szafce się wala.

U nas ciężko znaleźć odpowiednią kawę do tego typu parzenia. Najczęściej etiopska lub jemeńska, drobnomielona, czarna, wręcz oleista po zaparzeniu. Kardamon zielony można domieszać samemu, mieląc w młynku całe ziarna (razem z zieloną skorupką). Czarny kardamon smakuje inaczej.

Kawę z kardamonem i cukier do tygielka i zalewamy zimną wodą, ale nie do pełna, bo wykipi. Z kawy zrobi się czapa na wodzie, póki nie nasiąknie wodą. Ja nie mieszam, bo kawa będzie za mocna. Jak woda się zagotuje, kawa zacznie się pienić. Jak piana dochodzi do brzegu tygielka trzeba zdjąć i lekko zamieszać tygielkiem, żeby ostudzić i zebrać resztki niezmieszanej kawy. Potem z powrotem na ogień. I jak znów zacznie wrzeć powtarzamy ostudzanie. I jeszcze raz. I zwykle po 3 razach przestaje się pienić, a to oznacza, że kawa jest gotowa.
 

radekone  Dołączył: 20 Maj 2009
O sprobuje po twojemu bo ja najpierw gotuje wode i dopiero wsypuje kawe. Proces parzenia trwa chwile, dopoki woda nie bedzie wrzec. I pozniej drugi raz. Kardamon mam ze sklepu indyjskiego.
Lubie czarna kawe wiec taka kupuje, tylko mowie w sklepie, zeby mi jak najdrobniej pomielili.

Nawet sobie zawodowy tygielek przywiozlem z targu, 'Made in Syria'..
 

szczypiorrr  Dołączył: 10 Sie 2007
Przy okazji - właśnie rozkminiam ekspres Rheavendors XX-OC, który od wczoraj mamy w biurze. Mam dostęp do wnętrza, czyli mogę programować :mrgreen: Są 4 składniki: woda, kawa, mleko (gorące lub spenione) i czekolada - można z tego naprawdę sporo namieszać, ale zanim uda mi się właściwie dobrać proporcje i technologię przyrządzania chyba mi pikawa stanie, bo już mam delirium :shock: Ale potem tylko jeden z 6 guziczków i twój ulubiony napój ląduje w filiżance.
 

romeoad  Dołączył: 02 Lis 2009
birdm napisał/a:
Jeśli osobiście nie widzimy różnicy przygotowanej w ekspresie za 5000 PLN a za 500PLN to po co przepłacać?

Gorzej jeśli czuję wyraźną różnicę pomiędzy ekspresem 'ciśnieniowym' za 700 i za 350 na znakomitą korzyść tego drugiego. Pierwszy mam w pracy i kawa z niego smakuje niemal jak rozpuszczalna, drugi mam w domu i przy odpowiednim dobraniu rodzaju kawy ma smak bardzo zbliżony do kawy z maszynki za kilkanaście tysięcy.
 

jitt  Dołączył: 07 Mar 2008
romeoad, sam mam prostą maszynkę po lekkim tuningu sitka, budżet 200zł i o niebo lepiej od biurowego automatu

a pytanie z innej ręki, ktoś z was używał wynalazków typu aero press? ma to sens?
 

PiotrR  Dołączył: 03 Maj 2006
Ale w biurach to zdaje się mają tendencję, żeby do nawet nietanich ekspresów sypać "budżetową" kawę. No to cudów chyba nie ma się co spodziewać.
 

birdm  Dołączył: 16 Mar 2010
romeoad napisał/a:
przy odpowiednim dobraniu rodzaju kawy ma smak bardzo zbliżony do kawy z maszynki za kilkanaście tysięcy.

No i właśnie o to chodzi - trzeba dobrać zestaw do swoich przyzwyczajeń i upodobań. Wyjąłeś kwintesencję mojej wcześniejszej myśli - jeśli jest dobrze to po co przepłacać :-)

A żeby nie robić OT - jeśli ktoś dysponuję nieco większą gotówą to polecam zestaw Faema Family(młynek + ekspres). Mnie niestety taki umkną z przed nosa, a cenę miał wyjątkowo dobra - 2100PLN.....Jestem pewien że nie ma go już w całej Polsce w tej cenie...
 
Carlos Cruz  Dołączył: 14 Sty 2009
jitt napisał/a:
romeoad, sam mam prostą maszynkę po lekkim tuningu sitka, budżet 200zł i o niebo lepiej od biurowego automatu

a pytanie z innej ręki, ktoś z was używał wynalazków typu aero press? ma to sens?


Aeropress nie jest zły, wyciskałem pare razy, fajne że masz wpływ na ekstrakcje, temperature i jeszcze wszystko od razu widać, ale espresso z niego nie wyciśniesz troche za mało barów w ręce :mrgreen:
 

julian.s  Dołączył: 18 Kwi 2008
Kilka osób w tym wątku zachwalało kawę Illy, a czy ktoś próbował ciemno-palonej KIMBO? Moim zdaniem zostawia Illy trochę w tyle :-) Tego się nie da opisać słowami, czysta fantazja... Ale jaka kawa taka cena... ;-)

Obecnie mam ekspres Saeco Via Venezia ale niestety to nie jest dobry sprzęt. Nie polecam. Szczególnie do cappucino, które lubię najbardziej.

Ciekawy jestem czy może ktoś posiada ekspres kolbowy, który dobrze spienia mleko do konsystencji tzw. jogurtu? Szukam ekspresu do ok 1000zł ale wygląda na to, iż w takiej cenie to raczej chyba się nie znajdzie.... :-/
 

pawgra  Dołączył: 29 Maj 2008
etam - najlepiej nie pić kawy ;-)
 

Robert K.  Dołączył: 24 Lip 2008
pawgra napisał/a:
etam - najlepiej nie pić kawy ;-)

Eeeetam - wykluczone :-)
Ja muszę sobie znaleźć bezkofeinówkę dobrą, bo tak lubię kawę, że mógłbym z sześć dziennie wypić. A nie sądzę, żeby serducho, wątróbka i inne wnętrzności były zadowolone z tego powodu...
 

JSW  Dołączył: 20 Lip 2006
julian.s, Ktora Kimbo masz na mysli? Kimbo mieszanek espresso jest kilka, Top Flavour, Kaffee Extreme, Kaffee Prestige, Superior Blend.
Illy to dobra kawa, firma z tradycjami, moze zbyt przereklamowana, i dlatego kilogram ziaren kosztuje miedzy 25-30 EUR. Dostepna w 140 krajach, zawsze perfekcyjnie mozne nawet zbyt sterylnie palona, prezentowana i sprzedawana. Taka universalna, dla wszystkich, przypomina mi kapsulki Nespresso.
Mieszanki Kimbo to moim zdaniem zupelnie inna bajka. Kimbo to kawa z Neapolu. Tak smakuje jak to miasto. Goraca, czarna, oleista ...
A teraz do maszyny. [juz wspominalem w tym watku]
Od ponad 10 lat uzywam Gaggia Classic Coffee. Niezniszczalna, niezastapiona maszyna do domu. Prosta obsluga, zawsze dostepne czesci zamienne. Uzywane okolo 150 EUR, nowe okolo 300EUR. [potanialy]
Niestety ma tylko jeden obieg, wiec spienianie mleka nie jest TOP. To typowa maszyna dla milosnikow espresso. Mleko bardzo dobrze sie przygotowuje w Bodum 1446-01 LATTEO Milchaufschäumer 0,25l .

Illy 27 EUR / kg
Kimbo 18 EUR / kg
espresso-international.de
 

ZbyszekB  Dołączył: 27 Wrz 2010
JSW napisał/a:
Mleko bardzo dobrze sie przygotowuje w Bodum 1446-01 LATTEO Milchaufschäumer 0,
Mam takie podobne ustrojstwo ale mleko mi się nie chce spienić. Na pudełku był opis jak spieniać mleko ale tak niejasny że jestem nie jestem pewny czy wszytko robię dobrze. Możesz mi napisać jak się to obsługuje?
 

JSW  Dołączył: 20 Lip 2006
ZbyszekB, Mleko zawartosc tluszczu 1,5% wlewem do dzbanka. Okolo 200ml. nastepnie przez okolo 20-25 sekund podgrzewam w mikrofali, az bedzie lekko cieple! Nie zagotowac! Po wyjeciu spieniam tlokiem okolo 1 minuty i odstawiam do "odpoczecia" W tym czasie wlaczam maszyne i robie kawe, to trwa okolo 20 do 30 sekund. Nastepnie pompuje mleko jeszcze kilka sekund, wyciagam tloczek, zakrecam dzbankiem mieszajac mleko i wylewam do filizanki w ktorej jest espresso. Mleko ma miec konsystencje plynnego kremu, prawie oliwy. Male oczka powietrza. Powinno sie nim dac malowac na powierzchni kawy wzorek.

http://www.bodum.com/de/de-ch/shop/detail/1446-01/
 

tilt  Dołączył: 10 Maj 2006
Robert K. napisał/a:
Ja muszę sobie znaleźć bezkofeinówkę dobrą, bo tak lubię kawę, że mógłbym z sześć dziennie wypić. A nie sądzę, żeby serducho, wątróbka i inne wnętrzności były zadowolone z tego powodu...

No właśnie przed chwilą policzyłem i właśnie tyle mi wyszło, tj. średnio 6 kaw dziennie, źle się czuję jak piję mniej. Robię tak już ładnych kilka lat, ciekawe jak długo jeszcze... ;]
 

ZbyszekB  Dołączył: 27 Wrz 2010
JSW napisał/a:
ZbyszekB, Mleko zawartosc tluszczu 1,5% wlewem do ....

Dzięki. :-) Wypróbuję tą metodę.
 
Carlos Cruz  Dołączył: 14 Sty 2009
Kawa z mlekiem to jak piwo z syropem ;-]
-czyli dobry napoj na sniadanie :mrgreen:

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach