guerilla  Dołączył: 23 Kwi 2006
fotpolis - artykuł
hej, czy ja jestem ślepy czy te fotki rzeczywiście są kiepskie jak cholera?!

to z parasolami okej, ale niby kto rozpozna że to zrobione w chinach po czerwonym dywaniku..?

albo niecodzienny bandaż turkusowy... no proszę!!
nie wspominając o pięknym świetle zachodzącego słońca...
a to pierwsze .. żenujące.i w kolorze i cz-b.

e,ja się nie znam ale :

Izabela Jaroszewska - pedagog i fotograf, reprezentowana przez warszawską galerię Luksfera, wykładowca i dyrektor Europejskiej Akademii Fotografii w Warszawie oraz wykładowca wizytujący w The Royal Academy of Art w Hadze.

ratunku!!

http://fotopolis.pl/index.php?n=5939

może mnie ktoś wyprowadzi z błędu czy coś?od 4dni non stop się uczę o postmodernizmie i hermenautyce może to dlatego.

Michu  Dołączył: 18 Kwi 2006
Jakbyś od czterech dni browarzył, zamiast się uczyć, to byś zrozumiał.

milo  Dołączył: 01 Sie 2006
Wogole sam temat artykułu jest dla mnie smieszny.
Cytat
Jak lepiej fotografować - dlaczego fotografia kolorowa, a nie czarno-biała?

To takie troche glupie rozwazania, a przyklady przytoczone jeszcze gorsze.

Michu napisał/a:
Jakbyś od czterech dni browarzył, zamiast się uczyć, to byś zrozumiał.

no właśnie browarzyłem od pół roku dlatego teraz cierpię męki straszne i muszę zapłacić za czas wolny cały...

dan  Dołączył: 11 Sie 2006
Moim zdaniem temat artykulu w ogole nie jest smieszny, ale sposob wylozenia "teorii" juz tak.

Po pierwsze, kobieta pisze o czyms, co jest w duzym stopniu kwestia indywidualnego postrzegania, wrazliwosci, i doswiadczenia. Moim zdaniem teoria ma tu niewielkie znaczenie.

Po drugie - przyklady, ktore przytoczyla sa marne - absurdalne (chinski dywan :mrgreen: ) i infantylne (czapeczki :lol: ).

Po trzecie - jak mogla nie napisac o tym, ze B&W stosujemy w sytuacjach, kiedy scena ma malo kolorow, sa one kontrastowe, mamy do czynienia z fakturami, wzorami, geometrycznymi ksztaltami i brylami.

Po czwarte - jak mogla nie wspomniec o tym, ze kolor sprawdza sie wszedzie tam, gdzie jest wiele odcieni jednej barwy, gdzie jest duzo kolorow, gdzie jest duzo drobnych szczegolow w tych samych barwach itd itp.

Takie rzeczy zauwazy kazdy, kto zrobil kilkaset czarno-bialych zdjec.

Poziom zenujacy! :evil:

Dan, nie twórz teorii też z łaski swojej :)
i 3ci i 4 punkt sprawdzają się tylko częściowo i czasami, nie jest to żadna generalna zasada.

cz-b używasz tam gdzie chcesz mieć czarno biale zdjęcie a koloru tam gdzie potrzeba ci koloru.i to jest cała filozofia i jedyna ogólna zasada stosowania koloru/cz-b. bo w zdjęciach chodzi o światło i sytuację, a cz-b czy kolor definiuje ci tylko kadr,nic więcej

dre  Dołączył: 14 Lut 2007
milo napisał/a:
To takie troche glupie rozwazania, a przyklady przytoczone jeszcze gorsze.

Dokładnie, widać autorka nie bardzo ma o czym pisać to tworzy sztuczne teorie. Przykłady są głupie, bo z dowolnej fotki można zdjąć kolor i w każdym przypadku wersja kolorowa albo BW będzie "jakoś tak" lepiej wyglądać, a czy uzasadnimy to czerwonym dywanem czy żółtą czapeczką to akurat kwestia przypadku. :-/

djack  Dołączył: 22 Kwi 2006
guerilla napisał/a:
ratunku!!
Pamiętam inny artykuł na Fotopolis. Facet psioczył na postepującą tendencję, że ludzie pstrykają zdjęcia bezmyślnie, bo cyfra pozwala bezboleśnie skasować zdjęcie, a na pojemną kartę dużo takich gniotów wejdzie. Zaraz potem napisał, że sam zrobił 300 ujęć tego samego kwiatka (co jest dowodem, że raczej nie myślał nad kadrem). Najśmieszniejsze jest to, że gość też mienił się wykładowcą z dużym doświadczeniem.

[ Dodano: 2007-06-04, 00:13 ]
A swoją drogą to też podobają mi się te parasolki w Pekinie. Reszta zdjęć jest do bani.

bo sęk w tym , że dobre zdjęcie kolorowe nawet po desaturacie się obroni w miarę :))

tylko trzeba robić coś więcej niż saturacja na 0 tak jak na przykładach tej pani
hihi

a ,

djack mnie to rozśmieszyło mocno:

http://fotopolis.pl/index.php?n=5790

zapomniał dodać, że to zdjęcie jest zupełnie do d*, i nic dziwnego że nie mógł odróżnić, bo
słabe zdjęcia mają to do siebie że są słabe niezależnie od medium.

oj, ten facet nie powinien się zabierać do pisania. pisanie nie jest łatwe a ciekawe pisanie już zupelnie nie ! jesli potrafi robić zdjęcia, to niech się tym zajmie po prostu..

guerilla napisał/a:
Dan, nie twórz teorii też z łaski swojej :)
i 3ci i 4 punkt sprawdzają się tylko częściowo i czasami, nie jest to żadna generalna zasada.

Jak sobie wyciagniesz te punkty z kontekstu i nie wezmiesz pod uwage tego, co napisalem w pierwszej kolejnosci, to mozesz miec wrazenie, ze tworze jakies bzdurne teorie. Ale tak nie jest! Rzucilem kilka luznych hasel, istotnych w kontekscie wyorbu miedzy kolorem a czb, a ktore to hasla zostaly kompletnie zlane w tym artykule.

howgh!

guerilla napisał/a:
cz-b używasz tam gdzie chcesz mieć czarno biale zdjęcie a koloru tam gdzie potrzeba ci koloru.i to jest cała filozofia i jedyna ogólna zasada stosowania koloru/cz-b. bo w zdjęciach chodzi o światło i sytuację, a cz-b czy kolor definiuje ci tylko kadr,nic więcej

Zaraz zaraz, cos pomieszales. Ta kobieta pisze o dobieraniu materialu (kolor lub czb) do sceny, tematu. A Ty o czym piszesz? O tym, ze jak chce miec kolorowo, to zakladam kolorowy film? :mrgreen: :lol:

dan napisał/a:

Jak sobie wyciagniesz te punkty z kontekstu i nie wezmiesz pod uwage tego, co napisalem w pierwszej kolejnosci, to mozesz miec wrazenie, ze tworze jakies bzdurne teorie. Ale tak nie jest!

Zaraz zaraz, cos pomieszales. Ta kobieta pisze o dobieraniu materialu (kolor lub czb) do sceny, tematu. A Ty o czym piszesz? O tym, ze jak chce miec kolorowo, to zakladam kolorowy film? :mrgreen: :lol:

nie napisałem że te teorie się bzdurne!!
są jak najbardziej praktyczne (nie powiem prawdziwe bo z zasady teorie są poza kategoriami prawdy/fałszu - są teoriami)
ale nie zawsze co też dodałem. dodałeś za dużo kontekstu do mojej wypowiedzi :)

a co do punktu drugiego - w tym ta kobieta ma rację, jak chcesz kolor to robisz kolor a jak cz-b to cz-b. i ciężko coś więcej tu dodać, generalnie
to nie napisała jakiś bzdur - tylko przykłady podane były skandaliczne i zupełnie nie jasno się wyraziła ,że chodzi o kadr w odniesieniu do koloru czy cz/b. i nie dodała tego co często mówią fotoreporterzy (z tych profesjonalnych -czytaj - kotleciarzy) - żeby zawsze robić na kolorze, bo z koloru zrobi się cz/b a w drugą stronę nie

poza tym, to słaby temat na felieton tak naprawdę. robiąc na danym materiale ćwiczysz oko i wyobraźnię i tego się nie da kogoś nauczyć ,że jak kolor to to a jak cz/b to tak a nie inaczej.. zwłaszcza że zasady ustala się samemu podczas tworzenia a ostatni głos w dyskusji mają widzowie którzy oceniają i interpretują wynik :)

[ Dodano: 2007-06-04, 01:12 ]
dre napisał/a:
Przykłady są głupie, bo z dowolnej fotki można zdjąć kolor i w każdym przypadku wersja kolorowa albo BW będzie "jakoś tak" lepiej wyglądać, a czy uzasadnimy to czerwonym dywanem czy żółtą czapeczką to akurat kwestia przypadku. :-/

a nie do końca!
poniżej przykład z moich własnych fotek.
kolor c-41 a do porównania cz-b, suwaki i krzywe. odbiór jest inny.. i nie wymaga uzasadnienia:)
(btw to nie fotomontaż, taka fajna norweska chmura.chyba że to ruskie eksperymenty daleko na horyzoncie..)

Teraz zgadzam sie z Toba w calej rozciaglosci :-)

GRZESIO  Dołączył: 05 Mar 2007
ale na statku pisze "Color Line" a powinno być "B&W Line" :-B

tref  Dołączył: 05 Wrz 2006
nie chcę zakłdać nowego wątku, a skoro dyskutujemy o zdjęciach, to się nadaje.
folder reklamowy PLAY

wg mnie jest to żenada. Kiepska praca w szopie troszkę razi, zwłaszcza, że Play miał ambicje na promocję marki równą niegdysiejszej reklamie Heyah.

O ile sama kompozycja fot nie jest zła i może się podobać, to wykonanie jest imho nie warte ceny, jaką zleceniodawca zapłacił [Play utopił w reklamy maaaaaaasę kasy, więc domyślam się, że zdjęcia też były nieźle wyceniane]

tref napisał/a:
wg mnie jest to żenada. Kiepska praca w szopie troszkę razi, zwłaszcza, że Play miał ambicje na promocję marki równą niegdysiejszej reklamie Heyah.

O ile sama kompozycja fot nie jest zła i może się podobać, to wykonanie jest imho nie warte ceny, jaką zleceniodawca zapłacił [Play utopił w reklamy maaaaaaasę kasy, więc domyślam się, że zdjęcia też były nieźle wyceniane]

Hmm... Moze ta radykalna korekcja w szopie miala sie rzuczac w oczy? Z drugiej strony mi tez sie wydaje, ze ten plastik na skorze mozna bylo lepiej dopracowac.

A ogolnie zdjecia nie robia na mnie zadnego wrazenia, ale to pewnie dlatego, ze nie jestem w targecie i za czesto przegladam albumy Taschena ;-)

TeddyBear  Dołączył: 16 Maj 2007
tref napisał/a:
wg mnie jest to żenada.

:shock: no spoko, jak dla mnie to te zdjęcia są świetne, działają na wyobraźnię :roll: ;-)
Chociaż ja to bym dołożył tak z 1 EV, pewnie niepotrzebnie.
No ale to tylko opinia początkującego amatora.
ps. nr 5 dałem sobie na tapetę :-P

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
tref napisał/a:
O ile sama kompozycja fot nie jest zła i może się podobać, to wykonanie jest imho nie warte ceny, jaką zleceniodawca zapłacił
- nie chce bronic tych zdjec.....ale 90% zepsucia to raczej postproces.....a tu juz klient+agencja maczaja palce..... :roll:

djack  Dołączył: 22 Kwi 2006
guerilla napisał/a:
oj, ten facet nie powinien się zabierać do pisania. pisanie nie jest łatwe a ciekawe pisanie już zupelnie nie ! jesli potrafi robić zdjęcia, to niech się tym zajmie po prostu..

Przyznam się, że nie zajarzyłem jednego zdania w tym artykule "Mam to samo zdjęcie zrobione na tradycyjnym czarno-białym negatywie (kolejna zaleta statywu)". Rozumiem, że użył statywu, bo pewnie sam bym użył w takiej sytuacji, ale co tu ma do rzeczy jakiego medium użył.

dre  Dołączył: 14 Lut 2007
guerilla napisał/a:
a nie do końca!
poniżej przykład z moich własnych fotek.
kolor c-41 a do porównania cz-b, suwaki i krzywe. odbiór jest inny.. i nie wymaga uzasadnienia:)
(btw to nie fotomontaż, taka fajna norweska chmura.chyba że to ruskie eksperymenty daleko na horyzoncie..)

guerilla, mi z tych dwóch Twoich zdjęć znacznie bardziej 'jakoś tak' podchodzi BW :-)
BTW, to chyba cumulonimbus :?: potem chyba się trochę działo na tym promie :-P

Skocz do: