vito157  Dołączył: 28 Maj 2008
ygrecki napisał/a:
Kolega ma aparat jakis nowy Sigma chyba i on ma takie szkiełko zabezpieczające wnetrze korpusu - to naprawde pomysłowe.

Sigmy rzeczywiście maja filtr IR miedzy obiektywem a lustrem. Nie do końca jednak to zabezpiecza matrycę - ale daje naprawde sporo. Mam i Sigme i Pentaxa i z tym pierwszym - mam o wiele mniej problemów, jesliu chodzi o kurz.
Nawiasem mówiac, ten filtr w Sigmie można wyjąć po odkręceniu jednej śrubki, po czym robić zdjęcia w podczerwieni. A jak nam sie to znudzi - znów możemy filtr założyć...

komtur  Dołączył: 04 Cze 2008
jacog napisał/a:
Troche to dziwne bo na przysłonie F32 są bardzo widoczne a na F5,6 są tez widoczne ale jakby mniej i są rozmyte.

To nie jest dziwne. To normalne. Tak powinno być, jeżeli to pyłki na filtrze przed matrycą (upraszczając - na matrycy). :-)

Deszczowiec  Dołączył: 15 Kwi 2011
jacog napisał/a:
Zaznaczyłem je na zdjęciach w okręgach czerwonych :( Robiłem usuwanie kurzu systemowe, później czyszczenie czujnika i nic. Idealnie czyste na wyświetlaczy LCD. Poradźcie więc czy w tym przypadku wystarczy gruszka i powietrze czy wysyłać go do Warszawy(mieszkam na śląsku :/)

Według mnie gruszka wystarczy. Nic nie ryzykujesz. Kosz to około 7 złotych. Potem ładujesz baterię, odkręcasz obiektyw, wybierasz czyszczenie czujnika i dmuchasz gruszką mając aparat pochylony do dołu by grawitacja zrobiła swoje. 5 minut i na 95% masz czystą matrycę.

arQ  Dołączył: 10 Mar 2011
ygrecki napisał/a:
Gruszka usunęła 3, resztę patyczkiem z watą czy co tam na nim jest.

odważny ;) mnie zawsze uczyli, że matrycy pod żadnym pozorem nie dotyka się niczym, a jedynie przedmuchiwać trzeba do skutku ;-)

daśko  Dołączył: 15 Mar 2010
arQ napisał/a:
mnie zawsze uczyli, że matrycy pod żadnym pozorem nie dotyka się niczym

Czy to samo odnosi sie do filtra przed matrycą :?:

daśko napisał/a:
Czy to samo odnosi sie do filtra przed matrycą

w sumie niekoniecznie :-D

jacog  Dołączył: 10 Maj 2011

Jak na pierwszy raz to całkiem nieźle wydmuchałem pyłki ;-) tym bardziej się cieszę bo próbowałem 3 razy czyścić - ale dopiero na tym forum wyczytałem, że należy podnieść lustro :-D ... no ale całe życie się człowiek uczy. Zwiększyłem wartość przysłony do F22 i rozostrzyłem tło na białej kartce.Zdjęcie wyszło idealnie a wcześniej miałem nawet 4 plamki na tej samej kartce.

p.s. wczoraj napisałem do serwisu w Warszawie - odpisali że czyszczenie toru optyki kosztuje ok 250 zł + koszty przesyłki :shock:

dzięki za pomoc

yusuf  Dołączył: 19 Kwi 2006
jacog napisał/a:
dopiero na tym forum wyczytałem, że należy podnieść lustro

Trzeba było zacząć od przeczytania instrukcji i menu w aparacie :-D

jacog napisał/a:
czyszczenie toru optyki kosztuje ok 250 zł + koszty przesyłki

Zawsze można zrobić to samemu, wtedy jest za darmo, ryzyko zniszczenia dorzucam gratis :-P
A swoją drogą, co to jest tor optyki :?: Pytam poważnie

yusuf napisał/a:
A swoją drogą, co to jest tor optyki Pytam poważnie

dołączam się do pytania - może zawoalowana opcja "jak Cię wydoić dzisiaj mam ?" :evilsmile:

jacog  Dołączył: 10 Maj 2011
Wiem, że to brzmi śmiesznie ale dostałem odpowiedź następującą:
:-D
cyt"
Witam

Czyszczenie toru optyki w tym matrycy jest usługą płatną,
nie podlegającą bezpłatnej naprawie w ramach gwarancji.
Koszt 250 pln.
Termin wykonania usługi 14 dni roboczych od daty przyjęcia.

Sprzęt należy dostarczyć sprzęt bezpośrednio do naszego serwisu
(na swój koszt) np firmą dhl. Koszt na stronie dhl

Trochę poszukałem na sieci i wyczytałem że chyba model K-5 miał zanieczyszczoną matrycę już przy produkcji. Dotyczyło to ponoć jakiegoś pierwszego rzutu. Klientom w ramach gwarancji naprawiali za free. K-r to mój pierwszy aparat i jak zobaczyłem plamkę to ciśnienie mi wzrosło :-) Wszystko jednak skończyło się ok i gruszka wszystko wyczyściła.

pozdrawiam
[/quote]

romeoad  Dołączył: 02 Lis 2009
yusuf napisał/a:
co to jest tor optyki

Może chodziło o ławę optyczną? :->

barto125  Dołączył: 11 Lut 2010
Ława optyczna nie służy czasem do składania obiektywów? Tu raczej chodzi o matrycę.

mak400  Dołączył: 23 Kwi 2010
Ja dzisiaj odebrałem swojego Kiksa z serwisu fotograficznego w Poznaniu po czyszczeniu matrycy. Zapłaciłem za usługę 75 złotych, a to dlatego, że matryca była bardzo zasyfiona przez moją domorosłą twórczość. Facet zwrócił mi uwagę, żebym nigdy nie starał się grzebać sam przy matrycy. Normalna cena tej usługi wynosi 60 złotych. Uważam, że lepiej wydać nawet raz w roku tą kwotę i mieć spokój.

------------------------------------------
Pozdrawiam

vito157  Dołączył: 28 Maj 2008
Ja swoja czyszcze sam. Kupilem specjalne ustrojstwo do czyszczenia i jak coś sie pojawi (a na 3 matrycach - zawsze coś sie znajdzie) - rekawki do gory i naprzod... :mrgreen:

Facet dał radę, bym przy zmianie obiektywu (o czym wiedziałem, ale nie stosowałem) trzymał body otworem ku dołowi. Nadmienił również, że obiektyw (o tym też była mowa na forum) przy zmianie ogniskowej działa jak pompka, która wtłacza do korpusu drobiny kurzu.

--------------------------
Pozdrawiam

mak400 napisał/a:
matryca była bardzo zasyfiona przez moją domorosłą twórczość.

:mrgreen: coś konkretnego ? czyżby pani w aptece - stary wyjadacz canonier, dała gruchę z talkiem (cytat zmodyfikowany, autor rychu)

Szpatułka własnej roboty, szmatka irchowa, płyn chemax3 i niesmiertelne waciki. Gruchy też pan z serisu nie bardzo polecał.

-------------------------
Pozdrawiam

mak400 napisał/a:

Szpatułka własnej roboty, szmatka irchowa, płyn chemax3 i niesmiertelne waciki
hehe ;-)

mak400 napisał/a:
Gruchy też pan z serisu nie bardzo polecał.

a polecał coś ? czy tylko polecał własne usługi za bilety NBP ? :mrgreen: motyw gruszki pojawia się w większości dyskusji nt. czyszczenia paprochów z matrycy, skoro nie tym, to czym czyścić ?

tomek8723  Dołączył: 18 Mar 2010
grucha daje bardzo dobre efekty, dmuchając na matrycę przy okazji usunąłem paproch z matówki, więc jednak warto samemu dmuchnąć :)

tomek8723 napisał/a:
grucha daje bardzo dobre efekty, dmuchając na matrycę przy okazji usunąłem paproch z matówki,

właśnie, a jednak gdy kolega mak400 udał się do serwisu to pan gruszkę odradzał i stąd moje pytanie...

Skocz do: