sati26  Dołączył: 03 Cze 2009
[obiektyw] Problem autofocusa Tamron 70-200 2.8
Proszę o poradę. Zastanawiam się co może być przyczyną takiego zachowania aparatu z obiektywem tamron 70-200 2.8. Przy ustawianiu ostrości autofocus dosyć często zapętla się w próbie doostrzenia i jedynie ponowne wciśnięcie spustu migawki potrafi wspomóc mu podjęcie decyzji, w praktyce to wygląda tak że zamiast ustawić się w określonej przez siebie pozycji to ciągle doostrza znacznie wydłużając czas ostrzenia a nawet czasami uniemożliwia sprawne "szybkie" wykonanie zdjęcia i nie mówię tu o fotografowaniu sportu. Zaznaczam że warunki oświetleniowe idealne kontrasty są więc powinno być dobrze. Nie wiem już co może być powodem, przedmuchiwałem czujniki, lustra i jest czysto. Najczęściej dzieje się tak przy ostrzeniu w odległe obiekty.
Jeśli ktoś również korzystał z tego obiektywu z aparatem k200d to proszę o spostrzeżenia.

rbucz  Dołączył: 01 Gru 2006
sati26, nie Ty pierwszy skarżysz się na AF tego szkła. Dodatkowo, AF w K200d do światowej czołówki pod względem sprawności też nie należy... chiałoby się rzec "ten typ tak ma", niestety.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Czy masz grip, jeśli tak to czy jest włączony?

Nie nie mam gripa, ale skoro ten typ tak ma to te słowa nieco mnie uspokoiły a każde udane zdjęcie wykonane tym zestawem będzie powodem do dumy ;)

pipex  Dołączył: 21 Paź 2010
Nawet z k-5 sa problemy. Czasem przejedzie prawie cały zakres, dopiero po ponownym nacisnięcie spustu wróci i zalapie. Naszczęście nie sa to częste przypadki...

Paulos  Dołączył: 08 Mar 2007
Re: Problem autofocusa Tamron 70-200 2.8
sati26 napisał/a:
Jeśli ktoś również korzystał z tego obiektywu z aparatem k200d to proszę o spostrzeżenia.

Moje spostrzeżenie jest takie, że przy obfitości kontrastowych detali (koncerty) opisane problemy nie występują. ISO 800...1600.

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
Mnie działał raczej bez zarzutu, nawet przy małej ilosci światła.

Wydaje mi się, że na pracę "autofocusa" mogą mieć wpływ pyłki wewnątrz obiektywu. Ale czy takie drobinki mogą zmylić czujnik szczególnie że u mnie jeden w pewnym miejscu wydaję się być wielkości słońca ;-)

SeizeThePicture  Dołączył: 07 Lis 2009
sati26, takie pyłki nie mają znaczenia. Niestety ten Tamron lubi sobie zassać.

Skocz do: