saragossa  Dołączyła: 13 Maj 2011
  k-r - filmy z hałasem?!
Drodzy użytkownicy k-r-ek, proszę powiedzcie mi czy Wasze aparaty też hałasują podczas nagrywaniu filmu przy włączonym stabilizatorze obrazu?? W moim przypadku praca aparatu jest tak głośna, że mikrofon rejestruje to jako serię stosunkowo głośnych szumów-trzasków...

Artiip  Dołączył: 22 Sty 2010
Operator "kamery" za mało wypił to i ręce się trzęsą i stabilizacja ma co robić a przy okazji hałasuję. normalka. ;-)

Tak stabilizacje trochę słychać w filmach: na pewno w k-x,k-5, z tego wyciągam wniosek ze to samo jest i w k-r.

oj w takim razie nie ma możliwości nagrania choć względnie czystego dźwięku k-r-em... dla mnie taki hałas jest nie do przyjęcia :evil:
dziwi mnie fakt, że nikt tego nie zauważył - same pochlebne opinie na temat nagrywania filmów tym aparatem...

tomek8723  Dołączył: 18 Mar 2010
no niestety tak właśnie jest, można wyłączyć stabilizację, ale chyba nie kupiłaś lustrzanki przez wzgląd na kręcenie filmów?

między innymi. oczywiście dźwięk to sprawa podrzędna tutaj i nie liczyłam na jakość szczególnie większą od dźwięku nagrywanego przysłowiową komórką... ale nie spodziewałam się, że aż tak może oddziaływać stabilizator na nagranie

yusuf  Dołączył: 19 Kwi 2006
Wyłącz stabilizację i korzystaj ze statywu, na pewno efekty będą zadowalające.

Swoją drogą stabilizacja matrycy zawsze i wszędzie będzie hałasować, ja przy filmach mam wyłączoną, w ogóle rzadko ją włączam ;-)

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
Zewnetrzny mikrofon odsunięty od aparatu chyba rozwiązuje problem.

gebi  Dołączył: 05 Maj 2006
K-r o ile dobrze pamiętam nie ma gniazda na zewnętrzny mikrofon!

yusuf  Dołączył: 19 Kwi 2006
Dobrze pamiętasz, gniazda brak

postanowiłam napisać post ponieważ nigdzie o tym nie czytałam i myślałam, że być może problem dotyczy mojego egzemplarza. myślę, że stabilizator przydaje się szczególnie przy filmie właśnie - tak czy inaczej, powinni coś z tym zrobić :-> jakieś wytłumienie, cokolwiek ! HD i dźwięk pracującej maszyny :lol: swoją drogą szkoda, że tego gniazda na zewnętrzny mic nie ma

Artiip  Dołączył: 22 Sty 2010
saragossa napisał/a:
że tego gniazda na zewnętrzny mic nie ma
jest w k-5

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Oraz w K-7.

marek777  Dołączył: 22 Maj 2011
Tak ! W Kr tez sa "stuki" .Wlasnie sprawdzilem na swoim filmiku. Jak bardzo drazni a filmi wartosciowy mozna to usunac w programie "AUDACITY". Jak chcesz moge opisac jak to zrobic ? Pozdrawiam.

bEEf  Dołączył: 28 Gru 2006
marek777 napisał/a:
Jak chcesz moge opisac jak to zrobic ?

Myślę, że krótka instrukcja może przydać się wielu osobom, więc jak masz siły i chęć, to jedziesz :-)

marcin-t1  Dołączył: 19 Wrz 2008
Różnica w filmach ze stabilizacją i bez jest oszałamiająca, bynajmniej dla mnie. Pisanie więc aby stabilizację wyłączać mija się z celem, bo nie zawsze można kręcić ze statywu. Szum jednak drażni i to bardzo.

Wiec jade ... Uruchom audacity ...najpierw wlacz zapis dzwieku (czerwony przycisk)...przedtem jednak(wazne) -zmniejsz poziom sygnalu wejsciowego(suwak z mikrofonem) do ok. 1/3 a suwak glosnosci(w audacity) przesun do zera. Teraz wlacz filmik ...musisz poczekac az Audacity zgra sciezke dzwiekowa . Nic nie reguluj ...bo zgrywa bezposrednio ze wzmacniacza kompa. Jak filmik sie skonczy nacisnij przycisk stop (kwadracik). Masz juz wyciagnieta sciezke dzwiekowa . wyszukaj fragment dzwiekowy ze stukami ...bez innych dzwiekow ..zaznacz tylko ten fragment .W efektach znajdz "odszumiacz". Kliknij . Kliknij opcje pobierz probke .Poziom odszumiania mozna ustawiac empirycznie az do zadawalajacego efektu ...starac sie ustawic jak najmniejszy (najmniej znieksztalci dzwiek ). zaznaczasz cala sciezke dzwiekowa i ponownie odszumiacz ...klikasz "usun szum" .nastepnie zaznacz cala sciezke starajac sie zaznaczyc jak najblizej poczatkowego i koncowego dzwieku (wykres)....i zapisz zaznaczenie jako mp3(znajdziesz w opcjach).Masz juz czysta sciezke dzwiekowa . W programie Windows Movie Maker importujesz film i sciezke mp3 . wrzucasz film na sciezke czasu a mp3 na sciezke dzwiekowa .Klikasz dzwiek w sciezce filmowej aby ukazal sie wykres. Wlacz podglad (play)(w prawym gornym rogu)...teraz masz dwie sciezki dzwiekowe przesuniete wzgledem siebie . sciezke podkladu (Twoje mp3 ) mozesz regulowac przesuwajac wzgledem osi czasu ...az obie sciezki zleja sie w jeden dzwiek . na sciezce filmowej klikasz dzwiek i prawym przyc. myszy znajdziesz opcje "wycisz".Klikasz. Masz juz gotowy filmik . Opcja publikuj film zapisuje film w kompresji jaka wybierzesz i formacie ktory wybierzesz . Tak mozna tez przesunac sciezke dzwiekowa w filmach w ktorych jest przesuniecie wzgledem czasu. Jak rowniez dodawac rozne wlasne podklady . Troche skomplikowane ...ale warto sie pomeczyc ...przydaje sie pozniej do obrobki filmow. Aha ...jeszcze jedno ...zeby zapisac film w WMM ..POTRZEBA MINIMUM 1GB WOLNEJ PAMIECI ... Pozdrawiam (poprawilem bledy :roll: ) jak juz sa zasady ...to postaram sie ich trzymac albowiem powiedzenie "jesli wejdziesz miedzy wrony....." ma sens :evilsmile: :evilsmile: :evilsmile: pozdrawiam :-B

sinner  Dołączył: 03 Mar 2009
w moim k-r trzaski słychac tylko przy odtwarzaniu nagranego filmu na body

na kompie nie slychać żadnych niepożądanych hałasów

Dziwne ... u mnie na kompie slychac ..moze kwestia sluchu :?: ale moze i egzemplarza :?: kto wie :?:

Pablo_P-ce  Dołączył: 19 Sie 2011
U mnie gdy nagrywam w ciszy też słychac dosyć głosny dzwięk stablizacji ale kiedys nagrywa się juz film na którym sa jakies inne dzwieki to problem znika... w sumie mozna z tym sobie chyba poradzić wyciszając całkiem dzwiek tam gdzie na filmie i tak jest cisza a zostawiając go tam gdzie są jakies dzwieki

BAN paradziqs  Dołączył: 05 Sie 2009
albo kupic kamerke do krecenia filmow..

Skocz do: