cristof  Dołączył: 03 Sty 2011
  K10D problem z matówką?
Potrzebuję rady doświadczonych juserów K10d. Otrzymałem puszkę, którą mam zamiar używać z manualkami. Po krótkich testach okazało się, że mam mocny BF.

Na matówce wizualnie wszystko jest pięknie ostre, potwierdzenie ostrości pipka i świeci. Ale na zdjęciach mam spory BF.

Matówka jest oryginalna L-80, ramka (taka miedziana) miedzy matówką a pryzmatem obecna. Czytałem sporo i nadal nie wiem

WTF? Helpunku!

barto125  Dołączył: 11 Lut 2010
Poszukaj na forum o korekcji w menu serwisowym :)

ale czy to nie jest czasem korekcja software'owa ? ja mam wrażenie, że tutaj trzeba ruszyć albo matówką albo sensorem (czy korekta software'owa wpływa na położenie matrycy???)

A no tak, racja, nie przeczytałem dokładnie. Jeśli na matówce jest ostro i potwierdzenie jest, to jakiś problem ze sprzętem. Pokaż przykładowe zdjęcie, próbowałeś z obiektywem z AF?

nie mam obiektywów AF - nie używam :oops:
wziąłem tę puchę specjalnie do szkieł manualnych, których mam okropnie dużo

obrazek cropnięty, obiektyw 50mm, przysłona 2, ostrzenie na kod paskowy środkowego pudełka w centrum kadru, potwierdzenie ostrości i wizualna ocena w wizjerze wskazywały, że tam ma być ostro a jest jak widać

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Ze statywu to robiłeś?

plwk napisał/a:
Ze statywu to robiłeś?
no jasne!

[ Dodano: 2011-05-16, 14:13 ]
zrobiłem jeszcze jedno (z ręki ale w solidnym wsparciu i framugę okna):

ostrzenie na różowy spinacz :cry:

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
cristof, to są pionowe kadry, mozliwe, że masz centralny punkt ostrości przesunięty w dół.
Sprawdź w poziomie.

Jarek Dabrowski napisał/a:
cristof, to są pionowe kadry, mozliwe, że masz centralny punkt ostrości przesunięty w dół.
Sprawdź w poziomie.
Drugi crop jest z poziomego. Ostrzę manualnie z potwierdzeniem ostrości i mam czas :) upewniam się kilka razy - no i nie mam wady zwroku...

j-z  Dołączył: 23 Sty 2009
wg. mnie podkladka miedziana moze byc za gruba, tak mialem z wymieniona na zenitowska. Z innymi szklami masz podobnie?

Wyjmij tą miedzianą ramkę, zrób zdjęcie patrząc tylko na matówkę, nie potwierdzenie i pokaż rezultaty.

barto125 napisał/a:
Wyjmij tą miedzianą ramkę

Co ty mu proponujesz? W oryginalnym body ta ramka jest dobrana fabrycznie aby była prawidłowa ostrość przy ostrzeniu na matówkę.

@ j-z i barto125 podkładka i matówka są fabryczne, ostrzę oczywiście "na oko" ale najczęściej potwierdzenie ust. ostr. zgadza się ze mną :mrgreen: ...

Nadal nic nie wiem... zauważyłem jedynie, że matówka naciśnięta daje się jeszcze podnieść w kierunku pryzmatu i zastanawiam się teraz czy to możliwe, że ktoś sforsował tę ramkę i zniekształcił tak, że nierównomiernie przylega do podkładki?

Czy ktoś z Was mógłby sprawdzić jak mocno siedzi jego matówka? Czy delikatnie popchnięta ramka ma luz?

cristof napisał/a:
Czy delikatnie popchnięta ramka ma luz?

Tak, ta sprężyna nie jest zbyt mocna.

Jak zachowuje się z jasnym obiektywem AF?

plwk napisał/a:

Tak, ta sprężyna nie jest zbyt mocna.
UFF

plwk napisał/a:
Jak zachowuje się z jasnym obiektywem AF?
nie mam w tej chwili żadnego AF tylko manualne stałki

Ze zdjecia wynika, ze jest problem. Moja podkladka oryg. ma kolo 0,35. Po zmianie na matowke zenitowska mialem dokladnie ten sam efekt jak na zdjeciu powyzej. Dalem podkladke z koszulki na dokumenty o gr. okolo 0,25. Okazala sie byc jednak minimalnie za gruba. Wycialem taka z okladek na CD okolo gr. 0,15 (memorex CD & DVD Keepers, 25 pk) i jest tak jak trzeba.

Sprawdz u siebie (moze ktos wymienial wczesniej na jakas inna matowke a potem znowu na oryginalna), czy oryginalna podkladka nie jest pogieta, i zasniedziala (zakladam, ze puszka to nie nowka sztuka i nie wiadomo co sie z nia dzialo). Bron Boze nie szlifuj oryginalnej niczym! (wiem, ze tego nie zrobisz ale musialem tak napisac).

Oczywiscie moge sie we wszystkim mylic a przyczyna moze byc zgola inna.

[ Dodano: 2011-05-16, 17:24 ]
[quote="cristof"]@ j-z i barto125 podkładka i matówka są fabryczne, ostrzę oczywiście "na oko" ale najczęściej potwierdzenie ust. ostr. zgadza się ze mną :mrgreen: ...

ze mna tez sie zgadzala... a efekt byl inny

podkładka na oko jest równiutka i czysta - być może poprzedni właściciel zmieniał matówki - niemniej ja mam w tej chwili oryginalną podkładkę i matówkę, blaszki podtrzymujące matówkę w ramce też są OK

jak masz suwmiarke, to poeksperymentuj. Zmierz grubosc oryginalnej podkladki i poszukaj w Twoim otoczeniu materialu na taze podkladke o mniejszej grubosci. W Twoim przypadku wydaje mi sie o 0.20 mm cienszego materialu od oryginalnej.

Wytnij sobie taka i eksperymentuj az wyjdzie Ci tak jak chcesz. Nie jest to trudne ale mozna sobie np. zadrapac komore wew. puszki, zostawic odcisk na lusterku i zapylic wnetrze puszki (tu mocno niewskazane).

A jak sie eksperymenta nie powioda to zawsze mozesz zalozyc oryg. podkladke i cieszyc sie ze jej nie zniszczyles.

Przestrzegam przed oklejaniem matowki jakimis tasmami klejacymi bo z takiej podkladki w jednej calosci nie sposob wyciac a wydlubywanie jej potem jak sie odklei tez nieciekawe. Podkladka nie powinna sie strzepic i nie powinna byc wieksza od oryginalu.

Oryginalna podkładka jest zabezpieczona przed opadaniem rodzajem blaszanego zaczepu, jak ją wyjąć bez strat w ludziach?

Nie wiem, czy dokladnie zrozumialem, sama podkladka?

Ja w K200D tego nie widzialem, po prostu podwazylem ja delikatnie i wyskoczyla ale lepiej sprawdzic gdzies na jutjubie jak to u Ciebie wyglada. Na pewno jest sporo filmikow.

Tu jesc cos z K200D, K-m i innych: http://www.focusingscreen.com/work/kmen.htm

Nie wiem jak to jest w K10D ale filmiki sa wlasnie z K10D:

http://www.youtube.com/watch?v=YqZCjT-jr1s
http://www.youtube.com/watch?v=LjYw62ne0Fk

Skocz do: