plenermaniak  Dołączył: 04 Cze 2009
Szarpnięcia matrycą w K-7 i K10 . Pomocy
Witam, po mojej długiej nieobecności na forum zostałem zmuszony sie poradzić, gdyz od pewnego czasu nęka mnie pewien nietypowy problem. Mianowicie około rok temu miałem problem z K10 po czym kupiłem K-7 i kilka dni temu pojawił się ten sam problem co w K10. W K10 problem polegał na tym że w momencie robienia zdjęcia i mniej więcej w chwili gdy lustro sie podnosi matryca wykonuje gwałtowny ruch poprzeczny co uwidacznia sie poruszeniem w tym samym kierunku na samym zdjeciu. Ten sam gwałtowny ruch matryca wykonuje w trakcie podnoszenia lustra do czyszczenia i jest to nawet odczuwalne w rękach bo aż "kopie" aparatem . Z tego własnie powodu dokonałem zakupu K-7 i ledwo sie nim rok nacieszyłem i pojawił sie ten sam problem , różnica polega tylko na tym że problem pojawia sie tylko na załozonej i włączonej lampie AF-360 (na mojej i na identycznej ojca) i również problem pojawia sie w momencie robienia zdjęć i całkowicie znika po wyłączenia zewnetrznej lampy, na wbudowanej wszystko jest ok , przy wideo również jest ok i nie "kopie przy podnoszeniu lustra do czyszczenia . Moje podejrzenia padaja na obiektyw macro d-fa 100mm f2.8 ponieważ to własnie niedługo po jego zakupie usterka pojawiła sie w K10 a teraz po intensywnych 3 plenerach na K-7 . Zaobserwowałem również że ma na to wpływ jasność otoczenia bo jak zmieniam przysłonę to im niższa tym bardziej poruszone zdjęcie i jest coraz lepiej zwiększając stopniowo przysłonę np. będąc w pomieszczeniu wystarczy przysłona około F5 ale Gdy już robię zdjęcia na zewnątrz to przysłona F5.6 nie wystarcza . Odrazu zaznaczam że nie jest to zwykłe poruszenie ręką Gdyż dzieje się to również na statywie i wystarczy wyłączyć stabilizację aby problem zniknął. Z Góry Dziekuje za pomoc :)

barto125  Dołączył: 11 Lut 2010
Włącz czyszczenie matrycy, tak, żeby lustro się podniosło, i zobacz, czy matryca jest prosto, czy lata na boki.

W K10 wykonywała pojedynczy szybki ruch w jedną stronę i wracała a przy K-7 tylko przy fotografowaniu się tak dzieje :) przy czyszczeniu matrycy jest ok :) zastanawiające jest to ze w K10 objaw był bardzo podobny jak w K-7 i to dlaczego w K-7 ma na to wpływ lampa zewnętrzna :)

barto125  Dołączył: 11 Lut 2010
Więc elektromagnesy sprawne. Próbowałeś przywrócić ustawienia fabryczne, zostawić na kilkanaście godzin bez baterii?

O to może czasem zadziałać :) dzięki za podpowiedź :) baterie wyjmowałem ale tylko na chwilę , zobaczę na dłuższy czas :)

[ Dodano: 2011-05-17, 12:31 ]
Jest pewien problem , wczoraj jak odstawiałem aparat to wyjmowałem baterie bo czysciłem wszystkie mozliwe styki i przeleżał bez baterii całą noc i nie pomogło :) nie wiem co jeszcze moge zrobic :) porobiłem jeszcze rano troche prób i potwierdziło sie to że jasność na znaczenie bo jak jest ciemno to moge manipulować dowolnie przysłoną a jak jest jasno to wystarczy ze zejde z przysłoną ponizej F5.6 i problem sie pojawia :)

[ Dodano: 2011-05-20, 14:39 ]
W aparaciku coś chyba nie łączy bo wystarczy potrząsnąc żeby problem sie pojawiał lub znikał :)

Skocz do: