Michu  Dołączył: 18 Kwi 2006
Ltd 31 jako portretówka
Dobry wieczór.
W założeniach miał to być eksperyment: czy można portretować czymś szerszym, niż 85mm. Jednocześnie zbyt długo Ltd 31 leżał w torbie nieużywany, dodatkowo miałem/mam pewien przesyt ogniskowymi powyżej 50mm.
Popełnione sesje:
Luluka
Marika
Karolina
Asia
Nie ukrywam, że uczyłem się tego obiektywu. Wcześniej raczej nie używałem tak szerokiego kąta. Myślę, że brakowało mi właśnie czegoś takiego - zdjęcia zyskały dynamikę, przestały być stateczne.
Spodobało mi się.

Asia

Naturalnie w grę wchodzą wyskakujące, niczym radziecki partyzant z za krzaków, przerysowania, na które należy uważać lub dawkować je z umiarem i sensem, ale to oczywiste dla tej ogniskowej na kliszy. I moim zdaniem czasami dodaje specyficznego uroku...

Podoba mi się sposób, w jaki to szkło rysuje. To, co dzieje się z tłem, z kontrastem... O kolorach tym razem jeszcze nic nie napiszę.
Ma do tego rewelacyjny stosunek: światłosiła/gabaryty/jakość obrazu.

Karolina

O flarach, blikach i innych przeszkadzajkach nie ma co pisać - nie spotkałem się.
Ostrość? Nie wiem, pewnie jest ostry od pełnej dziury - jakoś nigdy nie rozumiałem ekscytacji tym parametrem.

Cóż jeszcze mógłbym rzec...
To szkło to inwestycja, nie wydatek. Po zakupie przestaniecie rozglądać się za innymi w tym zakresie ogniskowych.

Marika

A! I moim zdaniem na cyfrze (APS-C) się okrutnie marnuje. Dlatego mimo wszystko czekam aż wyjdzie pełne 35mm z bagnetem K.

A póki co, to jednak zachęcam do fotografowania tym, co mamy, bo to nie o sprzęt chodzi...

Luluka

Apocalypse  Dołączył: 19 Kwi 2008
świetne! naprawdę.. aczkolwiek sigma 30/1.4 też mnie wciąż pozytywnie zaskakuje swoimi możliwościami i w moim przypadku nie widzę sensu wymieniana jej na ltd.

grabber  Dołączył: 01 Paź 2007
Michu napisał/a:
A! I moim zdaniem na cyfrze (APS-C) się okrutnie marnuje. Dlatego mimo wszystko czekam aż wyjdzie pełne 35mm z bagnetem K.

No własnie dlatego jeszcze go nie mam i ciągle się waham czy kupić.
Tutaj wrzuciłes moim zdaniem fajniejsze zdjecia niz z tych samych sesji w prezentacjach.

vegger  Dołączył: 19 Sty 2010
Michu, zdjęcia z analoga na 31ltd wspaniałe! :-B

Jak nie robię zdjęć teleobiektywem to praktycznie 31ltd nie schodzi z mojej puchy, okazyjnie zakładam też 77 ale to tylko do konkretnych rzeczy ;-)

Grabber, wszystko rzecz gustu - jak zawsze.
Tym niemniej w tym dziale to raczej snujmy cudowne opowieści o sprzęcie a nie zdjęciach.

jorge.martinez  Dołączył: 16 Maj 2007
Myślę, że każde szkło dedykowane fotografii ludzkiej (nie mówię teraz o jakichś specjalistycznych zastosowaniach jak szerokie kąty czy długie tele), nadaje się do fotografowania ludzi, w tym do portretu. Bo to po prostu naturalne. 31 czy coś około tego jest tym bardziej naturalne, że nie musisz nigdzie chodzić, ani niczym się odgradzać by sfotografować ludzia, tak jak go widzisz. 85 czasem zmusza poszukiwania miejsca. 135? Hektary. 200? Lata świetlne.

Myślę też, że łatwo sobie wytłumaczyć, że najlepsze szkło w torbie, jest najlepszym szkłem do wszystkiego. Ja tak mam z FA35 (ktoś inny może tak mieć z 40, 50 czy 43). Pewnie gdybym zdążył kupić FA77 to bym się nim zachłysnął i tylko nim robił. Ale nie mam. Więc jeśli wychodzę na spacer z dziewczyną czy 5-letnią siostrzenicą z MZ-5n to tylko z tym szkłem i z jakimś slajdem.

Benek  Dołączył: 18 Wrz 2008
Dwójki, tak u jorge jak i Michu wyjątkowo udane...

TM_Mich  Dołączył: 08 Wrz 2009
2 jest super.

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
Wszystkie wypas! A dwojka jest juz po prostu, no, kurde, w czape.

MacRayers  Dołączył: 07 Wrz 2008
alkos napisał/a:
Wszystkie wypas! A dwojka jest juz po prostu, no, kurde, w czape.

Dwójka zdecydowanie najlepsza, ale widziałem u Micha jeszcze lepsze foty. Niestety, podobnie jak tref, nie umieszcza ich na forum bo "nie są dostatecznie dobre"....

[ Dodano: 2011-05-18, 13:47 ]
Michu napisał/a:
Nie ukrywam, że uczyłem się tego obiektywu. Wcześniej raczej nie używałem tak szerokiego kąta. Myślę, że brakowało mi właśnie czegoś takiego - zdjęcia zyskały dynamikę, przestały być stateczne.

Mam podobnie z DA35Limited - wykorzystuję ten obiektyw do macro, ale szerokiego (tło musi być częścią kompozycji a nie tylko rozpaćkana plama).
Może dasz się namówić i powyciągasz z szafy fotki i wrzucisz na forum ? Takich prac, na takim poziomie jest u nas bardzo mało...

[ Dodano: 2011-05-18, 13:48 ]
Michu napisał/a:

To lepiej oszczędzaj MZ-S'a, bo FF cyfrowe nie pojawi się szybko. Mi to nie robi, ale jak widzę, Tobie tak. Może więc warto do cyfry podłączyć DA21 ?

[ Dodano: 2011-05-18, 13:50 ]
jorge.martinez napisał/a:
Ja tak mam z FA35 (ktoś inny może tak mieć z 40, 50 czy 43).

Miałem jakiś czas FA35 i przyznam, że był to jeden z najlepszych obiektywów i bardzo mi pasował. Do czasu, gdy poznałem FA43 (ten bardziej mi podszedł - zarówno na filmie jak i cyfrze...).

MacRayers napisał/a:
Do czasu, gdy poznałem FA43 (ten bardziej mi podszedł - zarówno na filmie jak i cyfrze...).

Wkrótce się przekonam ku uprzejmości.

grabber  Dołączył: 01 Paź 2007
Bardziej sprzetowo. 31 na filmie to 21 na cropie jesli chodzi o kat widzenia.
Czy w tym przypadku przerysowania beda wieksze na 21 crop niz 31 film poniewaz ogniskowa zrobi swoje??

alyssum.montanum  Dołączył: 26 Gru 2010
grabber napisał/a:
Bardziej sprzetowo. 31 na filmie to 21 na cropie jesli chodzi o kat widzenia.
Czy w tym przypadku przerysowania beda wieksze na 21 crop niz 31 film poniewaz ogniskowa zrobi swoje??

Tu nie chodzi o ogniskową a o perspektywę - relację pomiędzy odległością od przedmiotu a jego wielkością. Jeśli dwa obiektywy na filmach/matrycach różniących się wielkością dają taki same kąt "widzenia", to aby zrobić takie samo zdjęcie należy je umieścić w takim samym punkcie - perspektywa będzie jednakowa. Obrazy różnić się będą natomiast głębią ostrości.

LDevil  Dołączył: 30 Maj 2007
Ładne zdjęcia, szkoda tylko że takie zaszumione.

Nad tym 31 ltd to szumne zachwyty same.

[ Dodano: 2011-05-25, 11:20 ]
Michu, czemuś porzucił wątek ten?

Cytat
Michu, czemuś porzucił wątek ten?

Ale o czym tu pisać dalej?
Każdy wyciągnie własne wnioski, osobiście mogę jedynie przypomnieć kolorowe foty które pokazałem w wątku o PPD: Monia z trzydziestkijedynki...
I tyle.
Na temat zastępowania Ltd 31 przez kundelka DA 21 (na cyfrze) z mojej strony reakcja jest zawsze jednakowa: żartować to sobie możemy w hydeparku, a nie w wątku technicznym.

Skocz do: