Benek  Dołączył: 18 Wrz 2008
Śrubokręty do majstrowania przy obiektywach
Naszło mnie ostatnio, żeby porozkręcać kilka swoich szkieł. Trochę z ciekawości, trochę z musu. Problem w tym, że nie mam stosownych narzędzi (śrubokrętów). Może ktoś doświadczony zalinkowałby mi warty uwagi, sprawdzony w boju komplet tego typu narzędzi? Boję się kupować w ciemno, bo pełno teraz chińskiego badziewia po sklepach leży. Miałem parę takich kupionych w C-ramie, ale albo mi się powyginały, albo połamały (ze zbyt miękkiego lub zbyt kruchego stopu były...)

barto125  Dołączył: 11 Lut 2010
Kup najdroższy na jaki Cię stać :)

//od takich pytań jest dział szybkie pytania w hyde parku

barto125 napisał/a:

Pewnie tak, ale nie będę już robił dubli.
Śrubokręcików na allegrze patrzyłem, nie mają nic ciekawego.

Sonny  Dołączył: 08 Kwi 2007
Firma NEO jest dobra i w rozsądnej cenie.

a_czacha  Dołączył: 04 Wrz 2007
Popieram.

Sonny napisał/a:

Dzięki wielkie. A jakiej wielkości mają one być, żeby dało się rozkręcić słoik pętaka?
To by się nadało?
http://allegro.pl/wkretak...1599101294.html

Sonny  Dołączył: 08 Kwi 2007
myślałem raczej o takim zestawie http://allegro.pl/neo-wkr...1606046816.html
i do tego dokupić większy śrubokręt na sztuki.

To czy będziesz mógł tym rozkręcić obiektyw musisz sam zobaczyć. Często śruby są klejone albo mają lewy gwint więc trzeba uważać ;)

barto125  Dołączył: 11 Lut 2010
Ja kupiłem kiedyś u siebie w elektronicznym za 20zł taki o oznaczeniu PHnr0x60 i do obiektywów jest ok. Może mógłby być trochę mniejszy.

Wkrętaki NEO będą dostępne w C-ramie? Mógłbym się wtedy wybrać do sklepu z jakimś obiektywem i po prostu przymierzyć śrubokręt.

A jaki wkrętak krzyżakowy optymalnie pasowałby do śrubek w obiektywach pentaksa? Z tego co widzę, na bagnetach śrubki są tej samej wielkości.

Masaho  Dołączył: 31 Sie 2008
Do krzyżakowych śrubek w większości przypadków nadaje się PH00, najlepiej z CrV lub innej mocnej metalowej mieszanki. Ja kupiłem taki w "Majstrze" na rogu za bagatela 7zł ;)

Czasami potrzeba odrobinę większy rozmiar i wówczas nadaje się PH0

Carlos Cruz  Dołączył: 14 Sty 2009
Nie wiem jakie szkła ale podstawa w wiekszosci to takie cos http://www.amazon.com/Ado...d/dp/B00009UTWW

Masaho  Dołączył: 31 Sie 2008
Carlos Cruz napisał/a:
Nie wiem jakie szkła, ale podstawa w większości to takie coś http://www.amazon.com/Ado...d/dp/B00009UTWW

To już do rozkręcania elementów optyki, czego nie polecam, ponieważ potem w większości przypadków nie da się wyjustować obiektywu tak jak to robi fabryka, chyba, że w serwisie z odpowiednimi technikaliami.

mtb  Dołączył: 05 Mar 2011
Sonny napisał/a:

Też popieram, wprawdzie posiadam jedną sztukę, ale bardzo sobie ją chwalę. Kupiłem w którymś z marketów budowlanych, tylko nie pamiętam w którym ;-)

dagio  Dołączył: 29 Lis 2006
Zdecydowanie nie popieram NEO. Mam doświadczenie pracy w serwisie obiektywów na dobrych narzędziach, pokroju WIHA. Jeśli chodzi o NEO to tak na prawdę rebrandowany TOPEX, sam się skusiłem na zestaw małych końcówek dwustronnych z rączką

Tylko takie foto znalazłem w sieci. Otóż najczęściej używane są PH00 i PH0 w przypadku obiektywów. Jeden z nich już mi się totalnie zjechal. A mały płaski szerokości około 1mm jest teraz falisty...

Wiem już, że nie warto brać zestawów do 50zł, warto wziąć 2 wkrętaki porządne i dać za nie do 50zł.

Obecnie zastanawiam się nad narzędziami firm produkujących dobre narzędzia dla zegarmistrzów. O ile w standardzie mają wkrętaki płaskie i inne zegarkowe wynalazki, to trudniej znaleźć philipsy. Inna sprawa, że do obiektywów przydaje się kilka innych drobiazgów, choćby marker o jasnym kolorze do znakowania złożenia elementów..

Tyle z rad praktycznych.

andremobile  Dołączył: 27 Maj 2008
Ja polecam KING TONY, są bardzo dobre.

xolox  Dołączył: 11 Paź 2008
No na pewno nie porównał bym NEO z WIHA bo to chyba inny rząd wielkości ceny i jakości. Ale do podłubania tak sobie mnie wystarczają. Mam 2 sztuki nie są z jakiegoś zestawu chociaż wyglądają podobnie. Kupione chyba w Liroj Merlin

mtb  Dołączył: 05 Mar 2011
W swoim kuferku mam zestawy wkrętaków Coval'a oraz JBS'a. Obie Polskie firmy i w obu przypadkach nie narzekam zupełnie na jakość, nie zjechały się ani trochę. Szczególnie JBS wyglądają solidnie. Ale to są wkrętaki elektrotechniczne a nie precyzyjne a o takie chyba w tej dyskusji chodzi. ;-)

BAN zamach  Dołączył: 21 Paź 2010
Mnie sprawdzają się
nazwa handlowa:EMARK

Wada:
nie magneśne i śrubki uciekają :-/

bigt  Dołączył: 25 Kwi 2011
barto125 napisał/a:
Kup najdroższy na jaki Cię stać :)

Wg mnie lepiej będzie właśnie tu - zostanie dla potomnych w bardziej intuicyjnym miejscu.

gilby  Dołączył: 28 Lut 2007
potrzebuje rady - mam do odkręcenia w jednym urządzeniu śrubkę która ma bardzo wąski pasek (bardzo wąskie wcięcie) na śrubokręt. Średnica łebka to około 2,5-3mm, tak że śrubokręt wiha 2,5x75 jest idealny. Ale łopatka śrubokręta jest za gruba - nie wchodzi w wycięcie w śrubce. Jaki śrubokręt powinienem kupić, żeby pasował do takiego wąskiego wycięcia?

[ Dodano: 2011-07-19, 08:30 ]
doszukałem się w katalogach wiha, że śrubokręt 2,5x70 ma 2,5mm łopatkę o grubości 0,4mm. Mi potrzebny byłby taki z łopatka 2,5mm ale grubości np. 0,2mm.
W katalogach wiha takiego nie ma. Są takie o łopatce 1,5mm i grubości 0,25mm.

Gdzie szukać takich śrubokrętów?

Skocz do: