daniel.chojecki  Dołączył: 23 Sty 2011
  [K-7] Nowa puszka do serwisu?
Witam.

Wczoraj zakupiłem nowe body K-7 i zastanawiam się czy nie oddać go do serwisu.

Zaraz po włączeniu aparatu, z body wydobywa się krótkie, o dość wysokiej częstotliwości, "chrupnięcie".

Nagrałem ten dźwięk aparatem telefonicznym i umieściłem pod adresem:
http://www.chojecki.eu/soundz/szuruburu.amr
Słychać "toto" pod koniec drugiej i w dziewiątej sekundzie nagrania.

Dźwięk ewidentnie wydobywa się z body aczkolwiek przy założonym obiektywie (sprawdzałem z trzema) jest głośniejszy - pudło rezonansowe? ;-)

Odwiedzić serwis czy ten typ tak ma?
Dziękuję za sugestie!

Pozdrawiam
Daniel

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
dziwny ten dźwięk, ale to pewnie dlatego że nagrywałeś komórką

poczytaj sobie na forum o "paluszku filipinki" i ultradźwiękowym czyszczeniu matrycy (spróbuj ją wyłączyć w menu - "przy starcie aparatu" i zobacz czy dalej są te dźwięki)

aha, witamy, i zalecamy się przywitać w wątku powitalnym :mrgreen:

opiszon napisał/a:
dziwny ten dźwięk, ale to pewnie dlatego że nagrywałeś komórką

poczytaj sobie na forum o "paluszku filipinki" i ultradźwiękowym czyszczeniu matrycy (spróbuj ją wyłączyć w menu - "przy starcie aparatu" i zobacz czy dalej są te dźwięki)

wyłączyłem i warkot/chrupnięcie nadal występuje...

opiszon napisał/a:
aha, witamy, i zalecamy się przywitać w wątku powitalnym :mrgreen:

już się robi ;-)

pozdrawiam
Daniel

barto125  Dołączył: 11 Lut 2010
Zgaduję, włączając aparat przesuwasz dźwignię do końca i włącza Ci się podgląd GO. Przesuń do połowy.

barto125 napisał/a:
Zgaduję, włączając aparat przesuwasz dźwignię do końca i włącza Ci się podgląd GO. Przesuń do połowy.

żeby to było takie proste :-/
Przesuwam dźwignię na sam środek.

nybear71  Dołączył: 23 Gru 2010
Nie martw sie ten "chrupot" to dzwiek podczas wlaczania aparatu z nastawiona opcja czyszczenia matrycy - moj K7 tez tak mial. Pozdrawiam

nybear71 napisał/a:
Nie martw sie ten "chrupot" to dzwiek podczas wlaczania aparatu z nastawiona opcja czyszczenia matrycy

wyłaczyłem to w opcjach:
menu -> kluczyk -> 4 -> usuwanie kurzu -> odznaczylem opcje: czynność startowa
a dalej chrupie.

nybear71 napisał/a:
moj K7 tez tak mial. Pozdrawiam

przeszło mu? ;-)

Chrupalo po ustawieniu - czyszczenie matrycy po wlaczeniu aparatu. Szczerze mowiac nigdy nie wylaczalem tej opcji i "chrupanie" nie denerwowalo mnie wcale. Zreszta w nowym K5 "chrupie" tez

barto125  Dołączył: 11 Lut 2010

nybear71 napisał/a:
Chrupalo po ustawieniu - czyszczenie matrycy po wlaczeniu aparatu. Szczerze mowiac nigdy nie wylaczalem tej opcji i "chrupanie" nie denerwowalo mnie wcale. Zreszta w nowym K5 "chrupie" tez
Przeczytaj temat zanim odpowiadasz, ta opcja była poruszona już.

RiddlerPL  Dołączył: 19 Sty 2008
To normalny odgłos. Stabilizacja wymaga by matryca poruszała sie w miarę swobodnie na elektromagnesach jak aparat pracuje. Oznacza to, że jestw tedy dosyć wrażliwa na uszkodzenia w wyniku upadku, mocnego udezenia itp. Dlatego też jak wyłaczasz aparat albo się on sam przechodzi w stan uśpienia jest ona usuwana w róg i tam unieruchamiana/blokowana by lepiej ją zabezpieczyć. W momencie zas gdy aparat z powrotem włączasz/"budzisz" musi ona być ustawiona w pozycje roboczą i to własnie jest ten odgłos. Całkiem normalne, nie przejmuj się.

Czyszczenie w K7/5 to taki cichutki pisk (jak się wsłuchasz to go usłyszysz). Warto mieć to włączone - jednak conieco to pomaga.

barto125 - probowalem tylko uspokoic kolege Daniela, ze nie powinien brac do glowy, Ty tez nie bierz

RiddlerPL napisał/a:
W momencie zas gdy aparat z powrotem włączasz/"budzisz" musi ona być ustawiona w pozycje roboczą i to własnie jest ten odgłos. Całkiem normalne, nie przejmuj się.

Dziękuję za opis!
Troche mnie uspokoiłeś, ale to "chrupnięcie" słychać czasami przy wciśnietym LV. Normalne?
RiddlerPL napisał/a:
Czyszczenie w K7/5 to taki cichutki pisk (jak się wsłuchasz to go usłyszysz). Warto mieć to włączone - jednak conieco to pomaga.

Tym się akurat nie przejmuje bo mogę to wyłączyć i jest opisane w instrukcji ;-)

daniel.chojecki napisał/a:
RiddlerPL napisał/a:
W momencie zas gdy aparat z powrotem włączasz/"budzisz" musi ona być ustawiona w pozycje roboczą i to własnie jest ten odgłos. Całkiem normalne, nie przejmuj się.

Dziękuję za opis!
Troche mnie uspokoiłeś, ale to "chrupnięcie" słychać czasami przy wciśnietym LV. Normalne?

Jak masz LV to działa stabilizacja poruszająca matrycą. To (jej praca = przesuwanie matrycy) właśnie jest tym "chrupotaniem" zwanym potocznie na tym forum "palcem filipinki".

Yaner  Dołączył: 11 Sie 2008
Podczepię się z moim małym pytankiem.
Przez ile czasu słychać to czyszczenie ultradźwiekowe, bo moja K5 albo nie piska,
albo pisk ów jest już poza granicą słyszalności dla moich uszu ?

Jest dużo cichszy lub o innej częstotliwości od tego z K-7 więc go słabiej słychać. Ale spróbuj w jakims cichym pomieszczeniu czyścić matryce za pomoca funkcji z menu. Da się go usłyszeć.

RiddlerPL napisał/a:
Jak masz LV to działa stabilizacja poruszająca matrycą. To (jej praca = przesuwanie matrycy) właśnie jest tym "chrupotaniem" zwanym potocznie na tym forum "palcem filipinki".

czytałem już trochę o tym paluchu i nie bardzo mi ów "chrupotanie" przypomina tą cześć ciała filipinki.

Dziękuję za wsparcie ;-)

jiro  Dołączył: 15 Lis 2008
jesli nie jestes pewny czy wszystko z nim w porzadku to najlepiej isc do jakiegos sklepu gdzie mają K-7, odpalic go i sprawdzic czy tez "chrupie".

A myslisz, zę w sklepach znają się na Pentaxach az tak detalicznie? Bo w całym zamieszaniu sklepowym możesz mieć problem ze stwierdzeniem stanu faktycznego.

Myślę, że Daniel zrobił właściwie - o swoje wątpliwości zapytał grupe która mam szersza styczność z marką (czyli użytkowników tego forum).

RiddlerPL napisał/a:
A myslisz, zę w sklepach znają się na Pentaxach az tak detalicznie? Bo w całym zamieszaniu sklepowym możesz mieć problem ze stwierdzeniem stanu faktycznego.

otóż to.

Postanowiłem, że w przyszłym tygodniu podjadę do serwisu. Dam znać!

Moim zdaniem szukasz dziury w całym bo te odgłosy to cos normalnego. Ale jeżeli cierpisz na nadmiar wolnego czasu to czemu nie - pzrejedź się - przynajmiej kilku nowych ludzi poznasz. :D

Skocz do: