czy w średniowiecznej europie budowano mury z lodu wysokie na kilkaset stóp? czy lato potrafiło wtedy trwać 10 lat? i zima tyleżże? czy w północnej afryce handluje się smoczymi jajami (fakt, skamieniałymi)?PiotrR napisał/a:Natomiast kiedy widzę fantastykę, której fantastyczność ogranicza się do wymyślenia mapy świata z dziwnymi nazwami królestw, a akcję można by bez problemu osadzić w średniowiecznej Europie (albo północnej Afryce czy gdzieś na wschodzie), to się zastanawiam, po co to przebierać w fantastykę...
pod tym względem serial, rzekłbym, porusza się równolegle do książki. choć oczywiście robi to własnym tempem. natomiast natłok postaci jest w serialu zdecydowanie mniejszy.PiotrR napisał/a:ciekaw jestem tylko, czy książka jest taka jak serial, czyli nie dla mnie, czy w serialu zgubili "to coś"...
kto nie ma w głowie, ten ma w nogach
"Les adultes sont déserteurs" - L'enfance, J. Brel
"Dorośli są dezerterami" - L'enfance (Dzieciństwo), J. Brel
gotcha!PiotrR napisał/a:Smocze jaja też nie są jakimś wybitnie niezwykłym pomysłem, nie takimi rzeczami się w różnych książkach fantasy handluje.
powtórzę - to nie są ozdobniki. to rzeczy bardzo istotne dla fabuły.CytatPowtórzę - to wszystko, co się działo w dotychczasowych 4 czy 5 odcinkach, świetnie by się obyło bez wyżej wspomnianych ozdobników.
Cytatto prawda, bohaterem sagi nie jest wędrowny mag, zabójca potworów albo hobbit.
toż dopiero byłoby fantasy nieprawdaż?
Cytatczyli sam niniejszą książkę/serial do fantasy przyporządkowałeś
Cytatpod tym względem serial, rzekłbym, porusza się równolegle do książki.
f.lamer napisał/a:najbardziej realistyczne fantasy jakie czytałem.
dobre, kupuję i zaraz sprzedam na forum obokCytatpowinni go z pykrytu ulepić.
"Let your soul shine. / It's better than sunshine, / It's better than moonshine, / Damn sure better than rain."
Cudnie, fajnie i w pytę
GX-20, Kit, A50/1,7; Yashica GX 35
CZ 85/1,4 - pierwszy w kolejce po Limitedach:)
GX-20, Kit, A50/1,7; Yashica GX 35
CZ 85/1,4 - pierwszy w kolejce po Limitedach:)
km, kit, s30/1.4, da40/2.8 ltd., rikenon, 50/1.7, tair135/2.8, fuji x10, cokin i bamboo
srutututu
macioh napisał/a:Peter Brett - Malowany Człowiek a później Pustynna Włócznia.
Yesterday is history, tomorrow is a mistery but today is a gift.
That's why it's called "present".
I've seen things you people wouldn't believe. Attack ships on fire off the shoulder of Orion. I watched C-beams glitter in the dark near the Tannhauser gate. All those moments will be lost in time, like tears in rain. Time to die.
return isLBA ? lematDady() : piwkoWPoznaniu();
Yesterday is history, tomorrow is a mistery but today is a gift.
That's why it's called "present".
ha, ja bym sobie nie przypomniał, gdyby nie to, źe kupiłem PCtowego Wiedźmina za 30zł i stwierdziłem że trzeba sobie odświeżyć klasykaDeKa napisał/a:przypomniałeś mi o Wiedźminie
I've seen things you people wouldn't believe. Attack ships on fire off the shoulder of Orion. I watched C-beams glitter in the dark near the Tannhauser gate. All those moments will be lost in time, like tears in rain. Time to die.
return isLBA ? lematDady() : piwkoWPoznaniu();
km, kit, s30/1.4, da40/2.8 ltd., rikenon, 50/1.7, tair135/2.8, fuji x10, cokin i bamboo