pawel1967 napisał/a:Miałem dylemat który aparat wybrać jako drugi własny i do D300s dokupiłem D90 choć zastanawiałem się nad D7000
"... i owoc żywota twojego je ZUS..."
pawel1967 napisał/a:Gdy ustawię automatykę czułości i włączę lampę(dodatkową np SB900) to w D300s mam czułość 1600asa nie wiem po jakiego grzyba . Chyba po to abym miał wszystkie kolory tęczy w kadrze . W D90 jeśli ustawie czułość np na 400asa i aytomatykę do 3200 to przy błysku lampą np SB900 mam bankowo te 400asa . A nie ziarno na 1600 - w cieniu co bym nie robił ziarno będzie .
Cytat
Czy użytkownicy K-5 mogą skomentować wynik testu AF .....
.......Aż nie chce się wierzyć w tak złe wyniki ...
Cytat........Na Phototutsach dali recenzję naszego aparatu:
http://photo.tutsplus.com....ide-its-class/
Nie jest ona najwyzszych lotów.....
.......Nie wiem ile razy będę to jeszcze wspominał, ale miałem w swoich własnych rękach 7 (siedem) sztuk D7000, które miały problemy z AF.....
.......mój D7000 leży i kwiczy................. a sorry, może nie kwiczy tylko trafia gdzie popadnie, ale nie tam gdzie trzeba......
.......i do tego chlapanie olejem na matrycę.....
CytatZrobiłem już 6,5k zdjęć i większość to testowanie działania w różnych warunkach auto fokusa, taka mania po tym co tu czytam.
Praktica & Sonnar i takie tam inne
arob napisał/a:niektórzy to takie historie mają z D7000 .... o zgrozo
http://lodz.naszemiasto.p...81f15ccf7,1,3,5
Tylko, ze puszek nie wymieniaja na gwarancji, a nowy firmware nic nie poprawia Dobrze, ze chociaz czyszcza matryce z oleju za darmo na gwarancjidlugas1982 napisał/a:afera tak jak u nas, światło żarowe,m numery seryjne, matryce itp. tylko 5x większa bo sprzedaż N i jego popularność też troszkę większa :D
niech przy okazji dokładają filtr i miskę olejową. Olej syntetyczny 5W40 już jest gratis od nowościCytatDobrze, ze chociaz czyszcza matryce z oleju za darmo na gwarancji
Jednak 1600 i ziarno , mniejsza dynamika to nie jest nic zachęcajacego . Dodatkowo jak ktoś lubi wszystkie kolory tęczy to moze stale uzywać 1600 (żarówki , świetlówki , halogeny) dopalone lekko fleszem . Ja wolę jednak filozofię pracy Nikona D90 i Pentaxów które znam . Tam mogłem wyłączyć lampę zewnetrzną i pracować na wysokiej czułości potem włączyć i niejako z automatu mieć 400asa - miło jasno i przyjemnie . Na 1600 nieźle wychodzą zdjęcia z D700 ale efekt kolorowości na zdjęciach pozostajeRaven napisał/a:Czasami lepsze jest ziarno na 1600 i uchwycenie jak największej ilości zastanego światła niż dowalenie tylko lampą i otrzymanie tragicznego zdjęcia.