oliee0  Dołączył: 29 Paź 2010
[obiektyw] SMC PENTAX-F 35-80mm __ 4 - 5.6
Yo,
kupiłem niedawno za okazyjną cenę (41 zł :shock: ) obiektyw "SMC PENTAX-F 35-80mm 4 - 5.6", z wyglądu i mechaniką wszystko ok, jednak jest pewien problem, zdjęcia z niego są po prostu tragiczne, są po pierwsze mało ostre i nieźle mgli na praktycznie wszystkich przysłonach, lepiej wychodzi jak robię makro, ale nie do tego go kupiłem. Zdjęcia wychodzą mało ostre nawet jak mam czas 1/750 itp.
Jeśli to konieczne to mogę przesłać zdjęcia, porównałem go z dobrym KIT'owym Pentax'em "SMC DA L 18-55mm) z KIT'owego zdjęcia wychodzą bosko z porównaniem do tego 35-80mm.
Rozumiem, że jest on tani i rozumiem, że jakoś nie będzie najlepsza, ale bez przesady, tym chu**stwem nawet normalnego portreta nie da się zrobić.

A więc - to taka "cecha" tych obiektywów czy kupiłem uszkodzony (nie wiem jak) obiektyw?

arQ  Dołączył: 10 Mar 2011
http://www.pentaxforums.c...-Zoom-Lens.html

tutaj też są sample - szkło ma najgorszą ocenę spośród F-zoomów :mrgreen: , ale aż tak tragiczne nie są - wrzuć jakieś przykładowe swoje - może rzeczywiście coś jest nie tak z optyką i stąd taka cena była... (na alledrogo ok 90 - 100 zł widziałem bywały)

[ Dodano: 2011-05-22, 13:38 ]
oliee0 napisał/a:
tym chu**stwem nawet normalnego portreta nie da się zrobić.

tym badziewiem, tym gó...en, złomem, szajsem, syfem optycznym... jest tyle pięknych słów przecież :-B

michal5150  Dołączył: 17 Sie 2007
Miałem wprawdzie nie F a FA 35-80 (to ten sam obiektyw w innej obudowie) i był całkiem niezły. Może trafiłeś na uszkodzony?
FA35_80

michal5150 napisał/a:
to ten sam obiektyw w innej obudowie

:?: tyle że F-ka ma ocenę 5.41 (pentaxforums.com) i raczej opinie bardzo średnią a FA 7.00 i narzekania dotyczą raczej plastikowatości niż jakości...

daśko  Dołączył: 15 Mar 2010
oliee0 napisał/a:
tym chu**stwem nawet normalnego portreta nie da się zrobić.

Weź Nikona, tylko nim robi się ślitaczne portrety :!: :evilsmile:

Co do zdjęć makro to raczej nie mam jakiś zastrzeżeń, ale po prostu zrobienie nim normalnego zdjęcia mija się z celem, nie jest tragicznie, ale krótko mówiąc - zdjęcia są nieostre. Dam dwa zdjęcia: jedno zrobione KIT'owym DA L 18-55mm i drugi tym szajsem.
Zdjęcia były robione na ogniskowej 50mm - crop 100%.

Poniżej nasz gwóźdź programu:

I tutaj "SMC Pentax DA L 18-55mm AL"

michal5150  Dołączył: 17 Sie 2007
arQ napisał/a:
michal5150 napisał/a:
to ten sam obiektyw w innej obudowie

:?: tyle że F-ka ma ocenę 5.41 (pentaxforums.com) i raczej opinie bardzo średnią a FA 7.00 i narzekania dotyczą raczej plastikowatości niż jakości...

Układ optyczny obu jest taki sam, a rodzaj plastiku nie wpływa na jakość zdjęć ;) Chociaż z drugiej strony w FA mogli coś poprawić w stosunku do poprzednika.
Oliee0, regulowałeś BF/FF ?

michal5150 napisał/a:
regulowałeś BF/FF ?

Nie, na obu zdjęciach ostrość jest ustawiana na czerwony krzyż, nic nie zmieniałem w "puszce", podpiąłem tylko obiektyw i ustawiłem ostrość (AF).

Artiip  Dołączył: 22 Sty 2010
oliee0 napisał/a:
kupiłem niedawno za okazyjną cenę
oliee0 napisał/a:
z niego są po prostu tragiczne
czyli dostałeś tyle za ile załaciłeś
Widziałem już różne "czyszczenia" obiektywów i najprawdopodobniej ktoś go rozkręcał włącznie z układem optycznym i nie zjustował bo nie potrafił. Może by wystarczył prosty serwis i przeczyszczenie.

na pf FA ma ocenę aż od 2 osób to chyba za mało a F ma bardzo skrajne oceny.

wychodzi na to, że jak pisał kolega Artiip prawdopodobnie ktoś rozkręcał szkło i widząc jakość złożenia wystawił go po niskiej cenie na sprzedaż... nie sądzę, żeby opłacało się to ustawiać ponownie... na pocieszenie zostaje fakt, że strata finansowa niewielka ;-)

arQ napisał/a:
wychodzi na to, że jak pisał kolega Artiip prawdopodobnie ktoś rozkręcał szkło i widząc jakość złożenia wystawił go po niskiej cenie na sprzedaż... nie sądzę, żeby opłacało się to ustawiać ponownie... na pocieszenie zostaje fakt, że strata finansowa niewielka ;-)

Szczerze to wylicytowałem go, wieczorem, kiedy mało ludzi na komputerach siedzi, dlatego tak fartownie. A ile by kosztowało w serwisie takie "justowanie"?

Fenol  Dołączył: 31 Sie 2010
oliee0 napisał/a:
arQ napisał/a:

Szczerze to wylicytowałem go, wieczorem, kiedy mało ludzi na komputerach siedzi, dlatego tak fartownie. A ile by kosztowało w serwisie takie "justowanie"?

Więcej, niż kupienie kolejnego egzemplarza :-B

W takim razie inaczej - łatwo zrobić to samemu? W końcu nawet gdybym rozwalił obiektyw to mała strata...

oliee0 napisał/a:
W takim razie inaczej - łatwo zrobić to samemu?

Po co :?:

Aby "naprawić" obiektyw i zaoszczędzić pieniądze?

oliee0 napisał/a:
Aby "naprawić" obiektyw i zaoszczędzić pieniądze?

Wewnetrzna sprzeczność :evilsmile:
Jezeli naprawić to przez kogoś kto wie z czym to się je, a jezeli zaoszczędzić pieniądze, to lepiej kupić drugi, ale z gwarancją rozruchową.

anatol1  Dołączył: 18 Cze 2009
Mam i ja tego z serii 35-80, ale napędzanego ręcznie "A".
Od nowości spisywał się świetnie, lecz jego "nowość" była krótkotrwała, bo po 100-150
fotkach (więc po krótkim czasie użytkowania) zaczął mydlić na wszystkich przysłonach
i na wszystkich ogniskowych.
Widocznie obiektywy z tej serii mają jakąś wadę konstrukcyjną, lub materiałową.
Najwyraźniej cena odpowiada jakości obiektywu.

MAX581  Dołączył: 18 Mar 2010
Sam obiektywu nie naprawisz bez umiejętności i ławy optycznej, a jeśli ma jakąś wadę materiałową jak pisze anatol1 (może mieć jakąś soczewkę plastikową?) - to nic mu nie pomoże. 8-) Zostaw sobie dekielki (jeden to ok. 10zł), i tylny bagnet - pewnie jest metalowy - czasem się trafiają dobre obiektywy z uszkodzonym mocowaniem, to może się przydać Tobie lub komuś. ;-)

MAX581 napisał/a:
Zostaw sobie dekielki (jeden to ok. 10zł), i tylny bagnet - pewnie jest metalowy - czasem się trafiają dobre obiektywy z uszkodzonym mocowaniem, to może się przydać Tobie lub komuś.

Niestety kupiłem go bez dekielków. Co do bagnetu to oczywiście zostawię i mam tutaj od razu pytanie - ostatnio byłem na giełdzie foto. i widziałem tam Helios'a 44-M4 z bagnetem Pentax K, jak oni to zrobili? Wymaga to dużo wysiłku? Oczywiście nie było żadnych adapterów, a sam obiektyw z mocowanie K był za jedyne 50 zł.
Chciałbym zrobić takie coś samemu - trudno? ;-)

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
oliee0 napisał/a:
widziałem tam Helios'a 44-M4 z bagnetem Pentax K, jak oni to zrobili

Nie był to 44-K4 :?: Ten ma bagnet K od urodzenia ;-)

Skocz do: