BAN paradziqs  Dołączył: 05 Sie 2009
Rafi, to nie szum... to chyba przez wyostrzenie..

izbkp  Dołączył: 15 Gru 2008
Dla mnie winieta to obrobka selektywna :) Gdyby taką nie była to nazywała by się "ściemnianie/rozjaśnianie" obrazka. Jeśli więc jest (lub ma być) dopuszczona do RC to IMO powinień się w regulaminie znaleźć odpowiedni zapis np: "Wolno stosować winiety" ;)

ps. TUTAJ jest instrukcja jak się robi winiety ;) To, że obecnie nowe wersje oprogramowania to wszystko automatyzują i dlatego dla operatora wygląda to jak działanie nieselektywne - nie ma znaczenia :)

dlugas1982  Dołączył: 07 Lis 2008
6. paradziqs

zorzyk  Dołączył: 21 Kwi 2006
izbkp, skonsultuj się z Regulaminem RC (stosowany jest od 2006 roku i nie budził zastrzeżeń).

Myślę, ze niepotrzebnie tworzysz problem tam, gdzie go nie ma. Dodawanie lub usuwanie winiety jest całkowicie zgodne z regulaminem RC.

Za chwilę może dojść do absurdów, jeśli będziesz chciał zdelegalizować regulację odcienia/nasycenia/jasności wskazanych pikseli - a to również jest dopuszczalne, bo używasz suwaków w sofcie.

Nie wolno tylko używać HDR (nawet, jeśli program to posiada). Ale rozjaśnianie cieni lub wygaszanie świateł możesz stosować.

izbkp napisał/a:
powinień się w regulaminie znaleźć odpowiedni zapis np: "Wolno stosować winiety" ;)

Oczywiście jestem przeciw takim propozycjom! Jeszcze raz powtórzę - poczytaj Regulamin RC i nie twórz problemów tam, gdzie ich nie ma.

zorzyk, Ty piszesz o mnie jako problemie (ad personam) a ja piszę o problemie, którym jest winieta...

Więc tak, po pierwsze:

Regulamin pkt 4 "...Nie można używać warstw, masek, selektywnych zmian...".

Winiety nie zrobisz bez użycia maski i warstwy. To że masz gotowe narzędzie w programie i dzięki temu maskujesz fragment ruszając suwakiem a nie zaznaczając go ręcznie nie ma dla mnie znaczenia... Bo nawet robiąc to wszystko suwakiem to Ty decydujesz jaki fragment obrazka obejmie winieta (inaczej mówiąc ten suwak to narzędzie do selektywnego zaznaczania obszaru winiety) - i to, moim zdaniem, nie jest zgodne z pkt 4 regulaminu.

Po drugie: Jeśli uznajemy efekt winiety za zgodny z regułami to moim zdaniem trzeba pkt 4 regulaminu w tym zakresie doprecyzować.

Po trzecie: To już wszystkie już moje argumenty, nie dam się wciągnąć we flejma i nie będę już więcej o tym pisał bo z mojej strony temat wyczerpałem.

baldek  Dołączył: 22 Mar 2009
Myślałem, że Raw Challenge został stworzony po to by jak najlepiej obrobić zdjęcie, wydobyć z niego jak najwięcej szczegółów.
Winietowanie ukrywa w tym wypadku detale i choć jest to zgodne z reg. to ja takiego Rawa nie kupuję....podoba się raw Richarda Szyszki

Tequila  Dołączyła: 12 Cze 2010
baldek, a nie jest tak, że "najlepsza obróbka" to czasem taka, która ukrywa niektóre szczegóły?

baldek, dla mnie glowym motywem byl zespol, to oni powinni byc w centrum uwagi.. czesc widowni postanowilem "odsunac" na dalszym plan..

MAX581  Dołączył: 18 Mar 2010
Najlepszy i najwiernieszy jest moim zdaniem nr.9 . Po mojemu - winieta mogła by być w wyk. kol. paradziqs, pod warunkiem że użyto narzędzia do likwidacji winietowania obiektywu. To niezależnie od zapisów regulaminu.
A skoro jesteśmy na forum pentaxa - to może wprowadzić do regulaminu zapis że RAW-y MUSZĄ być obrobione za pomocą oprogramowania dostarczonego z aparatem pentax (PDCU 3.x lub 4.x) i byłby spokój ze wszystkimi "rysunkowymi" dodatkami różnych programów oraz faktyczną obróbką RAW.

Tequila  Dołączyła: 12 Cze 2010
jasne, najlepiej nałóżmy jak najwięcej ograniczeń żeby okazało się, że zdjęcie można jedynie rozjaśniać/przyciemniać.
Obróbka to obróbka. Mz powinno być wszystko dozwolone, wtedy było by naprawdę widać co można z foty wyciągnąć.

Drobny przykład, tak na szybko...

Tequila napisał/a:
Obróbka to obróbka. Mz powinno być wszystko dozwolone, wtedy było by naprawdę widać co można z foty wyciągnąć.

Wtedy byłoby tak jak w TYM temacie (niestety genialnego zdjęcia Sylwestro już nie ma) albo TYM ;)

Tequila, pardziqs obrobił zdjęcie, że tak powiem kreatywnie, mi chodziło o obróbkę w sensie tech. czyli taką, która eliminuje niedoskonałości matrycy, softu czy innego pieroństwa...
Jednym słowem, dla mnie najlepsze zdjęcie w raw chal. to takie, które wygląda jak prosto z ''puchy''.

baldek napisał/a:
mi chodziło o obróbkę w sensie tech. czyli taką, która eliminuje niedoskonałości matrycy, softu czy innego pieroństwa...
Jednym słowem, dla mnie najlepsze zdjęcie w raw chal. to takie, które wygląda jak prosto z ''puchy''.

I właśnie tak rozumiem obróbkę RAW - choć sam trochę "kreatywniej" zadziałałem zmieniając przykład, by pokazać możliwości tego programu który dostajemy z puchą. :-B

Tequila - jak widzisz jest temat w którym możesz się popisać umiejętnościami , w podanym przez kolegów linku - tam możesz wszystko... 8-)

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
baldek napisał/a:
dla mnie najlepsze zdjęcie w raw chal. to takie, które wygląda jak prosto z ''puchy''

Dla mnie takie, które mi się najbardziej podoba.

plwk napisał/a:
baldek napisał/a:
dla mnie najlepsze zdjęcie w raw chal. to takie, które wygląda jak prosto z ''puchy''

Dla mnie takie, które mi się najbardziej podoba.

pewno sie powtarzam ale na forum wciaz brakuje mi przycisku "lubie to"...

pyciar  Dołączył: 29 Cze 2007
baldek napisał/a:
to po co obrabiać rawa? wystarczy wyciągnąć zaszytego jpg-a. w regulaminie/założeniach RC jest zdanie w stylu: "jak kilkoma ruchami suwaków poprawić zdjęcie/uzyskać ciekawy efekt" - po to robimy RAW-y żeby wyciągać więcej niż jpg z puszki a w dodatku wg własnej koncepcji a nie pana który programował procesorek w aparacie.
co do prac: podobają mi się Filonxxxl pinio27 Richard Szyszka
Tequila za ciemno a paradziqs dał za mocną winietę
chciałbym zobaczyć to zdjęcie ale wykonane kapiątką :)

pyciar, ojej, wyraziłem się nie precyzyjnie, przecież pisząc prosto z puchy, nie miałem na myśli zdjęcia przy którym nic nie robimy.
Robimy balans, cienie, światła czyli ''robimy'' taki obrazek jaki życzylibyśmy sobie aby za każdym razem wychodził z puchy.
Często bawiłem się rawami zamieszczanymi w tym dziale, porównywałem po cichu swoje wersje, ucząc się na własnych błędach....
Paradziqs pisze, że postanowił publiczność odsunąć na dalszy plan, to dla kogo oni grają?
Dla kogoś to może ciekawe rozwiązanie, dla mnie nie.

Skocz do: