Morg  Dołączył: 28 Mar 2009
olgierd - ja ostatecznie Sigmę i plan zakupu DP2x porzuciłem gdy na ostatnim wrocławskim spotkaniu wziąłem do rąk Samsunga NX10 + 30/2, kultura pracy, jakość wykonania, szybkość AF i całego aparatu, pokazały mi że mały aparat jest w stanie w większości zastosowań zastąpić lustrzankę. Sigma nie była w stanie i tu nie chodzi nawet o jakość obrazu - ale zacofanie technologiczne samych korpusów, widoczne po kiepskich LCD, kiepskich procesorach, kulawej ergonomii itd.

olgierd  Dołączył: 06 Cze 2007
Morg napisał/a:
mały aparat jest w stanie w większości zastosowań zastąpić lustrzankę. Sigma nie była.

Sigma DP nie może zastąpić lustrzanki, podobnie jak lustrzanka nie zastąpi Sigmy DP ;-) dopóki miałem K10D nie wyobrażałem sobie targania go ze sobą w trybie codziennie/wszędzie, tymczasem DP1 leży sobie w cały czas w torbie albo w kieszeni plecaczka -- wyciągam kiedy potrzebuję.

Jeśli chodzi o wygodę, komfort i pewność pracy to mnie przekonał akurat Panasonic GF1. Ale Sigmy też mi nie zastąpi (nie wejdzie do kieszeni, zwłaszcza z osłoną przeciwsłoneczną, którą mam na stałe założoną).

huh  Dołączył: 03 Wrz 2009
Zacznę od tego że sigma sd1 ma rzeczywiście 15mln pixeli, a jako że ma 3 matryce na sobie stąd niektórzy piszą o 45mln, nic nie wiem o czerwonej dominancie, trochę poprawiam zdjęcia ale nie ściągam magenty czy red. np. http://farm5.static.flick...ec92b958c_b.jpg

zdjęcie było niedoświetlone, wyciągałem do góry jakieś 2ev. :)

Sigma SD15 jest wystarczająco szybka, wysokie iso z Sigmy coraz lepsze,
detal i dr niedościgniony, sample z sd1 dopiero w przyszłym roku, więc trudno
powiedzieć czy system ma przyszłość... czy wręcz odwrotnie,
sigmy dp mają kiepski ekran, w słoneczny dzień fotografuję prawie po omacku :cry:

vito157  Dołączył: 28 Maj 2008
A ja właśnie mam dylemat: Pentax czy Sigma.
Kiedyś kupiłem po bardzo okazyjnej cenie starą SD9. Równolegle robię Pentaxem K10D. I ilość szczegółów z Sigmy, jej rozpiętośc tonalna i ostrość - wymiata. Fakt: robie głównie w studio, a więc w warunkach, w których mogę kontrolować oświetlenie.
Latem planuję zakup nowego body. I mam dylemat: Pentax K5 czy Sigma SD15 (lub SD1 - jeśli już będzie na rynku). Fakt: trochę szkieł do P mam - ale one się nie zmarnują, bo córka - która idzie moim śladem - także fotografuje Pentaxem.
Oglądanie sampli nic nie daje: te z SD15 naprawde powalają na kolana. Z kolei z Pentaxa mogę wyciągnąć większe formaty - co czasem nie jest bez znaczenia (standardowo powiększam do 8x10 cali, bardzo często 11x14 cali, sporadycznie do 80x180 cm). Tu już Sigma (przynajmniej ta moja) wymięka. I tak się bije z myślami od dobrych paru tygodni...
Pewnie salomonowym wyjściem będą dwa systemy: jeden do studia, drugi na zewnatrz... Tylko czy moja kieszeń to wytrzyma?

odyseusz  Dołączył: 21 Kwi 2006
Miałem jakiś czas temu sd14 i poszła do serwisu z którego już nie wróciła. Chociaż Alkos narzeka, mi podobała się i prostota konstrukcji i to co produkowała ta matryca. Nie pamiętam kiedy robiłem coś na filmie o czułości większej niż 1600, więc to jest podejście bardzo osobiste, mi zakres użytecznych czułości nie przeszkadzał.
Dzisiaj też chętnie bym kupił sd15 ale nie w obecnej cenie. Na sd1 nie liczyłbym bardzo w krótkim okresie, wystarczy popatrzeć na czas jaki był potrzebny sigmie od prezentacji do wypuszczenia sd15.

arQ  Dołączył: 10 Mar 2011
nowe wieści i to zgodne z tematem ;-)

aparat z matrycą Foveon ma trafić do sprzedaży już 10 czerwca 2011, wg dpreview.com, jego cena będzie wynosić około 9700 $ czyli 26 791,43 zł - jakoś nie wróże w Polsce sukcesu :)

arQ, no juz kilka dni temu dotarła do mnie ta hiobowa wieść. O Sigmie SD1 moge zapomniec. Juz wolalbym za te kase kupic Pentaxa 645D.
Ta kasa nie tylko w PL zwala z nóg...

vito157 napisał/a:
Juz wolalbym za te kase kupic Pentaxa 645D

nie dziwię Ci się, notabene kupując tą Sigmę jesteś skazany na szkła Sigmy bo wyjdzie tylko z bagnetem E (jeśli dobrze pamiętam nazwę)

arQ napisał/a:
kupując tą Sigmę jesteś skazany na szkła Sigmy

A Kupując 645d jestem skazany na obiektywy Pentaxa... :mrgreen:
Akurat na obiektywy Sigmy nie mam uczulenia.

ale 645d to średni format ze wszystkimi jego zaletami ;-)

Benek  Dołączył: 18 Wrz 2008
http://optyczne.pl/3990-n...a%C5%84sza.html
Nie 9700$ ale 6900$.

Ale to i tak sporo... :-/

daśko  Dołączył: 15 Mar 2010
Benek napisał/a:
Nie 9700$ ale 6900$

"drobna" różnica ;-) niewarta wspomnienia :!:

Benek napisał/a:
Ale to i tak sporo...

6900 US$ = 19 184.0922 Polish zloty :mrgreen: (kurs na dzień 27.05.2011), nie wiem czy wydałbym na tuningowane APS-C prawie 20 tysięcy...

arQ napisał/a:
nie wiem czy wydałbym na tuningowane APS-C prawie 20 tysięcy...

Sęk w tym, że ten Foveon to nie tuningowane APS-C. Moim zdaniem bliższe prawdy będzie stwierdzenie, że ta Sigma zawiera tuningowaną matrycę MF (ściśniętą do fizycznych rozmiarów APS-C).

Gdyby Sigma dołożyła do puszki uszczelnienia i zrobiła w końcu uszczelniane obiektywy byłaby konkurencja dla Pentaksa 645D.

Faktem jest, że Sigma ma w sobie 'to coś'. Foveon rejestruje obraz tak, jak robi to film: trzy warstwy jedna nad druga. Stąd rozpiętość tonalna zdjęć z Sigmy jest powalająca! Mam SD9, planowałem SD1, ale chyba ten numer nie przejdzie...

bobek  Dołączył: 26 Mar 2008
arQ napisał/a:
jakoś nie wróże w Polsce sukcesu :)

Ten aparat niejest skierowany na rynek konkretnego kraju tylko do konkretnego odbiorcy. Zreszta Polska w zadnej kategorii sprzetu nie jest odnosnikiem do ustalania cen...

arQ napisał/a:
ale 645d to średni format ze wszystkimi jego zaletami

z calym szacunkiem ale 645d i inne cyfrowe sredni ze srednim formatem ma tylko tyle ze jest wiekszy od malego obrazka ;-) Chodzi tylko o jednokrotne zarejestrowanie najwiekszej ilosci pikseli i w tym szczegolu(choc nie wiem czy rozniece sa tak wielkie, pewnie troche) 44x33 vs 36x24 to nie jest jakies niewiadomo co, szczegolne jesli brac pod uwage to ze tak wielu na maly obrazek przesiada sie z powodu glebi ostrosci.W cyfrowym srednim bardziej przypomina to aps-c bo f2,8 to najjasniejszy obiektyw jaki ma sredni, wiec generalnie i tak 35 1,4 bedzie mialo mniejsza glebie niz 55 2,8, a juz napewno 85 f1,2 niz 120 f4 czy zoom 80-160 f4,5. To tyle jesli chodzi o sredni i "wszystkie" jego zalety, pamietac trzeba ze analogowcy i tak za najmniejszy prawdziwy sredni format uwazaja 56x56mm bo wszystkie rozmowy o 645 i jego 56x42mm koncza sie stwierdzeniem ze to polsrodek. Cyfrowy sredni sluzy b. waskiej grupie ludzi, gdzei chodzi o jakosc zdjecia i szegol a FOEVON bardzo ladnie sobie radzi obiema rzeczami.

Jesli chodzi o FOVEON kibicuje od samego poczatku i sadze ze jest to chyba najlepszy sposob rejestrowania wyprzedzajacey, w samej ideii, bayera o dobre kilka dlugosci.

http://www.fotopolis.pl/i...mitowana-edycja

Niby drewno, a pewnie plastik. Albo - o zgrozo - bakielit.... :-P

Benek napisał/a:
Albo - o zgrozo - bakielit

który jest rozpuszczalny w alkoholach ;-)

SeizeThePicture  Dołączył: 07 Lis 2009
Kiczyk. Tyle.

Ale gdyby mi ktos 'toto' sprezentowal - to nie odmowilbym.

Skocz do: