Deszczowiec  Dołączył: 15 Kwi 2011
Jak patrzeć na swoje zdjęcia?
Mam taki problem. Z tego co czytam dosć częsty. Gdy zrobię jakieś zdjęcie i lekko obrobię to bardzo często to zdjęcie mi się podoba, ale w opinii innych nie jest dobrze. Po prostu wiem co na tym zdjęciu chciałem pokazać, mam jakiś ładunek emocjonalny do niego i mimo, że wiem że technicznie nie jest to nawet Giewont, nie mówiąc już o Mount Everest to jednak zdjęcie mi się podoba. I pytanie jak spojrzeć na swoje zdjęcie krytycznie? Bez emocji, które towarzyszą przy jego tworzeniu. Da się to zrobić, czy do tego trzeba dojrzeć?

szymon_h  Dołączył: 04 Lis 2008
odloz je na jakis czas... wroc po pol roku i ocen ponownie...

tref  Dołączył: 05 Wrz 2006
szymon_h napisał/a:

odloz je na jakis czas... wroc po roku i ocen ponownie...

edghaar  Dołączył: 10 Lut 2011
Przesadzacie, wystarczy się porządnie wyspać przed obróbką :-)

Poza tym podglądanie, podglądanie i jeszcze raz podglądanie - oczywiście cudzych zdjęć w podobnej tematyce, czasem przeżywam szok jak widzę, ile niektórzy potrafią wycisnąć "z niczego".

Natomiast usuwanie zdjęć podanych do publicznego linczu nie jest najlepszym rozwiązaniem...

Deszczowiec  Dołączył: 15 Kwi 2011
Cytat
Natomiast usuwanie zdjęć podanych do publicznego linczu nie jest najlepszym rozwiązaniem...

Chyba nigdy mi to nie zostanie zapomniane :)

fotonyf  Dołączył: 24 Kwi 2006
szymon_h napisał/a:
tref napisał/a:

Nie przesadzamy.
Ocena własnych zdjęć z szuflady, to dla mnie najlepsza szkoła.
Lepsza niż wszystkie oceny i porównywanie ze zdjęciami wielkich. Ale to temat na gadanie przy dużej ilości piwa, przy klawiaturze nie potrafię.

White  Dołączył: 31 Paź 2008
Deszczowiec, poka fotki i słuchaj innych, często ludzie dobrze radzą. Zwłaszcza obcy na forum fotograficznym.

Kalmar  Dołączył: 01 Gru 2007
Dobrze piszą koledzy. Spojrzeć po czasie na swoje zdjęcia.
Wiem co chciałem pokazać na zdjęciu ale to jak pokazać to już bardziej skomplikowana sprawa. Warto zadać sobie pytanie "Co ja chcę właściwie przez to zdjęcie powiedzieć?". Nie mówię już o technicznej stronie - proste kadrowanie, brak niepotrzebnych elementów w kadrze, ostrość na właściwej części kadru, itd. o których trzeba pamiętać już na etapie robienia zdjęcia. Przeglądam po czasie swoje zdjęcia i już widzę, że o tu to można było tak pokazać, a tu to tak byłoby dobrze i staram się o tym pamiętać przy następnych zdjęciach. Dobrze jest poznać twórczość innych ludzi, nie tylko tych znanych jak oni widzą sytuacje, które my staramy się na zdjęciu pokazać. Porównać to ze swoimi zdjęciami. Zawsze jakaś nauka z tego płynie.

Michu  Dołączył: 18 Kwi 2006
tref napisał/a:
szymon_h napisał/a:

me_how  Dołączył: 06 Lis 2010
Deszczowiec, dziel się zdjęciami z ludźmi interesującymi się fotografią, dawaj pod ocenę - niczego tym nie tracisz a w szybki sposób przekonasz się czy są dobre czy kiepskie i co ewentualnie poprawić. Ja wrzucałem i wrzucam trochę zdjęć tu na forum, jakaś większa część z nich dostała kiepskie opinie i teraz patrząc na nie jestem tego samego zdania :-D czyli jakby standardy oceny swoich zdjęć wzrosły w krótkim czasie, a jestem przekonany że za jakiś czas te które dostały jako tako dobre opinie, również stracą drastycznie w moich oczach. I bardzo dobrze :-D

hrynek  Dołączył: 27 Gru 2007
Michu napisał/a:
tref napisał/a:
szymon_h napisał/a:

odłóż je na jakiś czas... wróć po 2,5 miesiąca i oceń je ponownie, bo Ci braknie czasu na wzięcie udziału w forumowych konkursach :-)

Tequila  Dołączyła: 12 Cze 2010
hrynek napisał/a:
Michu napisał/a:
tref napisał/a:
szymon_h napisał/a:

odłóż je na jakiś czas... wróć po 2,5 miesiąca i oceń je ponownie

odłóż je na jakiś czas... wróć wtedy, kiedy ochłoniesz i nie będzie Ci się wydawało, że popełniłeś dzieło:)

Poza tym jak wyżej:
1. dawaj pod ocenę innym (tutaj ostrożnie;)), ale przede wszystkim
2. naucz się ostrej krytyki (tutaj można ćwiczyć na innych - i dlatego należy uważać na 1. :P)

Jejku, jak to się łatwo pisze... :D

jorge.martinez  Dołączył: 16 Maj 2007

Skocz do: