konopia  Dołączył: 24 Kwi 2007
mily napisał/a:
najslabszym punktem pentaxa obecnie nie jest AF czy system blysku - tylko zenujacy dostep do szkiel i jedna wielka niewiadoma, jesli chodzi o przyszlosc i nowe modele

mam podobne odczucia, nie mam duszy poszukiwacza-wygrzebywacza, dlatego wybiłem sobie z głowy kasetkę, mimo że to najtańszy obecnie zestaw na rynku (300F za kita)
bo puszki pentaxa(samsunga) k100d i k10d imho mają najlepszy stosunek ceny do możliwości i wyposażenia, ale same puszki zdjęć nie robią, dlatego postanowiłem poczekać na E-510

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
konopia napisał/a:
dlatego postanowiłem poczekać na E-510
- i zobaczyc swiatlo na koncu czarnego tunelu..... :-P

hm, no jakieś wady to musi mieć, idealne mogą być tylko dzieła Allaha (perscy mistrzowie - tkacze dywanów, zawsze jeden węzeł robili specjalnie "źle").

Olympus ma szkła, dostępne w sklepie, nowe, o zadowalających mnie cenach, ogniskowych i jakości,
ze względu na mała matrycę wystarczy amatorskie kity przymykać do 5,6 by uzyskać ostrość (właśnie myślę o podwójnym kicie) potem dokupię 35 macro za około 800PLN (nówkę w sklepie) i lampę FL36 (prawdopodobnie najtańsza firmowa lampa na rynku).
Wizjer mały :(, ale ja nawet nie wiem co to znaczy "mały", nigdy nie miałem lustra,
Olek ma podgląd na LCD, więc nie będzie głupio się przesiadać z A1.

Oczywiście najpierw muszę go "pomacać" , za półtora miesiąca ma być w sprzedaży.

Jeśli nie Olek to Nikon, tyle że chwilowo nie mają puszki dla mnie D80 za dobra, D40 zbyt śmieszna.
Kasetę w poniedziałek znów miałem w łapach, eh ta puszka ma wszystko co potrzeba... :roll:

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
konopia napisał/a:
ze względu na mała matrycę wystarczy amatorskie kity przymykać do 5,6 by uzyskać ostrość
Niby tak, ale co z GO ?

GO oczywiście większa :-?
jak na zestaw rodzinno wakacyjny to fajnie :mrgreen:
jak na zabawy hobbystyczne to nie najlepiej :-(

ale podobno systemy są po to by je rozwijać, kupować nastęþne zabawki, jest takie jedno szkło, marzenie, 50mm f2,0 macro, ostre od pełnej dziury, olkowcy używają je jako portretówkę,
http://www.photozone.de/8..._50_2/index.htm
http://www.pbase.com/came...igital_ed_macro
kosztuje jakieś 2000PLN,
kumpel [minolciarz] mówi, że ta cena to nic takiego, bo za coś takiego w innych systemach trzeba dać więcej

jak na razie ten olympus E-510 to taka moja obecna decyzja, czy wejdzie to do realizacji, to się okaże,
to w sumie jeszcze dzielenie skóry na niedźwiedziu, E510 jeszcze niema w sprzedaży.

sylwiusz  Dołączył: 19 Kwi 2006
E-510 juz jest:
http://www.ceneo.pl/641888
Poki co jak na moj gust nieco za drogi, ale to nowosc, za pol roku bedzie juz za przyzwoite pieniadze.

FraZa  Dołączył: 25 Kwi 2006
konopia: dołożysz 200 zł i masz K10. To już z wyższej półki sprzęt. 510-tka poza podglądem specjalnej rewolucji chyba nie wnosi. Strasznie droga, albo poczekać aż cena spadnie znacząco albo 500-tkę kupić za poniżej 2 tysie i czekać dłużej na następcę E-1, choć ten może już sporo kosztować.
Jak kupowałem ok 1,5 roku temu lustrzankę to wachałem się pomiędzy pentaxem i olympusem, a wybrałem pentaxa ze względu właśnie na stare tanie, świetne szkła, mniejsze szumy i lepszy wizjer. Kity maja podobne jakościowo (najlepsze w swojej klasie), olympus jest cichszy i ma lepszy dostęp do podstawowych funkcji
Myślę, że nie ma co demonizować z tym dostępem do szkieł pentaxa

olgierd  Dołączył: 06 Cze 2007
No więc powiem tak. 2 miesiące temu wszedłem w cyfrę, kupiłem E-500. Raz-dwa się przekonałem, że długo ten aparat w moich rękach nie przetrwa i oto dziś stałem się szczęśliwym posiadaczem K10D.

A wcześniej (od najmłodszych do najstarszych lat): FM2, FE2 i K1000.

Więc się zarejestrowałem u Was ;-)

Zdano  Dołączył: 23 Paź 2006
Witamy serdecznie olgierd.

mucias  Dołączył: 20 Lis 2006
Tak... Spoko... stare, dobre, TANIE szkła.... wszystko było by ok, tylko one już wcale nie są tanie i nie za psie pieniądze... teraz juz nawet szkła na M42 osiągają horendalne sumy...

FraZa napisał/a:
na stare tanie, świetne szkła

tak, te szkła są jak Yeti, wszyscy o nich słyszeli a mało kto widział, dlatego nie mam kasety.
Nie pociąga mnie kupowanie staroci, wyszukiwanie ich, testowanie itd..., może gdybym miał za sobą doświadczenia analogowe, ale nie mam, poza tym jestem zbyt wygodny na worek "stałek".

tref  Dołączył: 05 Wrz 2006
konopia napisał/a:
poza tym jestem zbyt wygodny na worek "stałek".
na co dzień wystarczy jedna, góra dwie :-D , a cała reszta od święta.

mily  Dołączył: 19 Kwi 2006
Cytat
Tak... Spoko... stare, dobre, TANIE szkła.... wszystko było by ok, tylko one już wcale nie są tanie i nie za psie pieniądze... teraz juz nawet szkła na M42 osiągają horendalne sumy...

pamietam kupujac DS - wlasnie takie byly szkla.
przykladowo smcm 50:1.7 kupilem za 60zl. Inne szkla podobnie. Ale odkad jest naprawde porzadna pucha (10) wzroslo zapotrzebowanie na szkla - a tych nie przybywa. Oferta nowych szkiel jest "cudowna", wiec sytuacja jest jaka jest.

A co do porownywania matryc APSC do olkowych, to troche jak porownywanie APSC z FF - kazdy na sile bedzie udowadniac, ze APSC jest fajne, bo tansze i ze plastyka sie niewiele zmienia, ale kazdy po cichu chcialby miec puche pokroju 5D...
A olek to krok w przeciwnym kierunku...

ursusek  Dołączył: 14 Maj 2007
Macałem dzisiaj Nikona D200 z obiektywem 50 mm F1.8 AF D.Ciekawa DUŻA puszka.Ale czytałem duzo nieprzychylnych opinii o tym sprzęcie.Oczywiście uzytkownicy mówią co innego :mrgreen: .Póki co nadal czekam.

ursusek napisał/a:
Póki co nadal czekam.
Bez urazy, ale na co ? Na nowe puszki ? Więcej opinii ? Szkoda czasu. Kupuj i rób zdjęcia, szkoda tych chwil, które stracisz czekając na tą puszkę bez wad. Nie ma takiej i raczej nie będzie.

ursusek  Dołączył: 14 Maj 2007
Czekam aż Lukas Bank naniesie w swoim systemie że odstapiłem od umowy kredyt).Ale to trochę potrwa.Póki co macam sobie to i owo i się zastanawiam co tak naprawdę kupić.Na chwile obecną jest to K10D i basta :mrgreen: .

ursusek napisał/a:
Czekam aż Lukas Bank naniesie w swoim systemie że odstapiłem od umowy kredyt
No to zrozumiałe, że macasz wszystkie puszki, które wpadna ci w ręce :mrgreen:

mily  Dołączył: 19 Kwi 2006
a prawda i tak jest jedna...
Kup cokolwiek - zawsze znajdziesz powody do narzekania, tudziez powody do chwalenia swego...

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
Cytat
Póki co nadal czekam.
- na co?

Fafniak, czytaj pierwszy post na tej stronie :-) . Na kasę czeka.

Skocz do: