Karinn  Dołączyła: 02 Cze 2011
[cyfrówka I-10] Prześwietlone(?) zdjęcia
hej,
widzę, że forum bardziej poświęcone lepszym aparatom wychodzącym spod rąk pentaxa, ale może ktoś z Was będzie wiedział co się dzieje z moją cyfrówką - I-10.

Robiłam dzisiaj zdjęcia podczas meczu, słońce świeciło pełną parą, w pewnym momencie chciałam zrobić zdjęcie osobom, z którymi przyszłam, niestety stali pod słońce. Od tego momentu zdjęcia zaczęły wychodzić całkowicie białe - czasem widać jakieś szare kształty ale to już na komputerze. Po jakimś czasie spróbowałam zrobić nowe zdjęcia - kilka wyszło, ale dopiero po zoomie. Ogólnie jeśli włączę aparat i zrobię zdjęcie to wygląda ono tak:
(zdjęcia robione przed chwilą godz 21:30, bez właczonych świateł, z jednym oknem na dachu, czyli w zmroku)
album ze zdjęciami w większym rozmiarze

(po przybliżeniu widać proste kreski, albo koła).

gdy zoomuję, ale prawie do końca wychodzą normalne, porządne zdjęcia.

Używam aparatu tylko i wyłącznie amatorsko, nie znam się kompletnie na tym co się w nim dzieje etc.. Jutro wylatuję do Polski na tydzień i miałam nadzieję porobić fajne zdjęcia by pokazać je po powrocie znajomym a tu taka niespodzianka ;(

Gdyby ktoś wiedział co trzeba zrobić byłaby wdzięczna.

pawgra  Dołączył: 29 Maj 2008
z tych znaczków pocztowych nic się nie dowiemy. wstaw zdjęcia z exif'em albo podaj linki do oryginalnych plików

pzdr
paw

Hmm.. Tak będzie lepiej?

album

lub:
Zdjęcie #1

Zdjęcie #2

Zdjęcie #3 (zrobione zaraz po "zauważeniu" problemu)

Zdjęcie #4 (zrobione jeszcze za dnia)

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
Niewiele, bo EXIFu nie ma nadal. Ale wszystko na obrazie wskazuje na uszkodzenie matrycy. Masz gwarancję ? Spróbuj jeszcze zresetować do ustawień fabrycznych i wyjąc później baterie na kilka godzin. Jak nie pomoże to tylko serwis.

baterię wyjęłam, naładowałam, ustawienia też zresetowałam.. Więc chyba serwis zostaje. Gwarancję mam.

Efix - wiem co to jest ale jak to Wam pokazac?

Znacie jakiś dobry i szybki serwis we Wrocławiu?

Gwarancyjnie to tylko Apollo w Warszawie.

a nie gwarancyjne we Wrocławiu?
Ile taka naprawa może kosztować w najgorszym przyapdku??

zipzip  Dołączył: 06 Sty 2010
takie fragmenty z przyklejonego tematu "dobre serwisy":
rafalartur napisał/a:
zadzwoniłem do serwisu na ul. Daszyńskiego 10

xneon napisał/a:
byłem z tą uszkodzoną EF 50/1.4 USM w serwisie "Compur" u p. Zbigniewa na Daszyńskiego 10 we Wrocławiu.

Wujek Google daje info:
Ignacego Daszyńskiego 10
Wrocław
606 167 780

Więcej tu: http://www.zumi.pl/199856...claw,firma.html

[ Dodano: 2011-06-02, 23:33 ]
Jeśli Masz aktualną gwarancję to może nie warto tego ruszać.

Hej, dzieki za odpowiedz!

No gwarancje mam aktualan bo aparat ma jakies pol roku dopiero, ale siedze w Holandii jeszcze dwa miesiace, dzisiaj lece do polski na tydz i bardzo chcialam z niego skorzystac.. do wawy niestety nie pojade bo nie mam kiedy. Wnajblizszy serwis tutaj jest w belgii wiec koszty przesylki etc pewnie przezywsza naprawe w polsce. zobacze co na tego daszynskiego powiedza.

PaweleS  Dołączył: 06 Mar 2007
Do W-wy nie musisz jechać.Wysyłasz na koszt Apollo DHL-em.
I po sprawie.Gorzej będzie z odbiorem ale zakładam,że będzie miał kto aparat odebrać
po naprawie ,bądź ewentualnej wymianie.
Z drugiej stronie dobrze pójść najpierw do zakładu na miejscu.

Naprawa w nieautoryzowanym serwisie na pewno nie uwzględni gwarancji, a jej koszt może przekroczyć wartość aparatu. Pomijając fakt, że jeśli coś będzie do wymiany, to najprawdopodobniej nie będą mieli części, a wskutek ich grzebania w aparacie diabli wezmą gwarancję.

Pentagram  Dołączył: 21 Wrz 2006
Dada napisał/a:
jej koszt może przekroczyć wartość aparatu
Tak jest. Dada dobrze pisze.

White  Dołączył: 31 Paź 2008
Ja bym radził wysłać aparat do serwisu u siebie , a na wyjazd pożyczyć jakiś bądź kupić jakiś zwykły kompakcik za niecałe 200 PLN są takie w supermarketach.

korrus  Dołączył: 03 Mar 2009
Hej. A ja bym chciał zobaczyć jak wygląda zdjęcie zrobione w całkowitych ciemnościach z włączoną lampą błyskową. Tak żeby czas był krótki. Może to wcale nie matryca.

Bruinen  Dołączył: 03 Sty 2008
To nie matryca tylko migawka. korrus dobrze radzi - zdjęcie w cienościach z lampą powinno wyjść dobrze naświetlone jeśli to problem z migawką ;-)

Skocz do: