mik  Dołączył: 14 Kwi 2007
nowszy obiektyw do starszego korpusu.
wit.

mam zamiar kupic obiektyw z serii A.
czy takie cos bedzie bezproblemowo wspolpracowalo z korpusem sprzed ery stykow ? nic sie nie zewrze, bedzie pasowalo itd ?

dzieki.
mik.

MvA  Dołączył: 29 Kwi 2006
wszystko bedzie git

KUMM  Dołączył: 26 Kwi 2006
wszystko będzie fit

Zdano  Dołączył: 23 Paź 2006
Do puszki bez styków będą pasowały wszystkie obiektywy ze stykami i z pierścieniem przysłony. W obiektywach najnowszych czyli DA nie ma tego pierścienia, więc nie bedziesz miał możliwości sterowania przysłoną.

tref  Dołączył: 05 Wrz 2006
mik napisał/a:
czy takie cos bedzie bezproblemowo wspolpracowalo z korpusem sprzed ery stykow ?
ale mam nadzieję, że korpus jest też na bagnet! :-D

milo  Dołączył: 01 Sie 2006
Zdano napisał/a:
Do puszki bez styków będą pasowały wszystkie obiektywy ze stykami i z pierścieniem przysłony. W obiektywach najnowszych czyli DA nie ma tego pierścienia, więc nie bedziesz miał możliwości sterowania przysłoną.

Chyba ze beda to korpusy z automatyka przyslony [superA, program A] wtedy body dobrze odpowiednia przyslone.

Maciek  Dołączył: 20 Kwi 2006
milo napisał/a:
Chyba ze beda to korpusy z automatyka przyslony [superA, program A] wtedy body dobrze odpowiednia przyslone.

Ale sterowania przysłoną wprost nie będzie - tylko automatyczne dobranie przysłony do czasu (tryb P lub Tv, nie działają tryby M i Av) - nie będzie można wymyślić sobie, że chcę przesłonę f/8 i taką ustawić i dopasować do niej resztę - to gwoli ścisłości. Podobnie będzie w serii MZ. Nie wiem jak w SF i Z bo nigdy dłużej nie używałem, możliwe, że w Z-tkach było sterowanie przysłoną z poziomu body.

Zdano  Dołączył: 23 Paź 2006
Maciek napisał/a:
w Z-tkach było sterowanie przysłoną z poziomu body

W Z-tkach jest sterowanie przysłoną z poziomu body 8-)

mik  Dołączył: 14 Kwi 2007
korpus to ricoh kr-10. czyli bagnet jest :).

mik.

Skocz do: