a_czacha  Dołączył: 04 Wrz 2007
Są specjalne kleje do takich celów, ja stosowałem i było ok. Raczej zalecałbym z blaszką. Głosy przeciwne zapewne pochodzą od osób mających do czynienia ze złej jakości przejściówkami. Jednak wystarczy spojrzeć na oryginalne pierścienie Pentaxa, produkowane były o ile mi wiadomo w jednym modelu.

arQ  Dołączył: 10 Mar 2011
a_czacha napisał/a:
Głosy przeciwne zapewne pochodzą od osób mających do czynienia ze złej jakości przejściówkami.

dlatego właśnie pytałem o konkretną przejściówkę firmy Marumi (z Ray's foto)

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
z Raysfoto miałem KOODa (mam) i pożegnałem się z blaszką przy pierwszym wykręcaniu przejściówki (śrubka wpadła sama do komory lustra)
a_czacha napisał/a:
oryginalne pierścienie Pentaxa
no tak, te miały blaszkę, ale jak widać, chińskie kopie tego rozwiązania nie radzą sobie z tym patentem (śrubka i blaszka) za dobrze

tyle że polowanie na oryginalnego Pentaxa to sprawa długotrwała i kosztowna zarazem - ale na pewno warto

opiszon napisał/a:
z Raysfoto miałem KOODa (mam) i pożegnałem się z blaszką przy pierwszym wykręcaniu przejściówki (śrubka wpadła sama do komory lustra)

Marumi niby made in Japan, ale coraz bardziej się przekonuje, że jednak warto wywalić blaszkę...

[ Dodano: 2011-05-26, 09:13 ]
http://www.cyfrowe.pl/apa...42-adapter.html
z dostępnością nie jest tak źle, gorzej z ceną :-/

brykiet  Dołączyła: 24 Kwi 2009
arQ napisał/a:
z dostępnością nie jest tak źle, gorzej z ceną

Bardzo rzadko, ale zdarzają się oryginały na alledrogo, tak do 150 zł. Na pewno warto poszukać, bo komfort używania jest duży. Można też spróbować sprawdzić koszt przesyłki bezpośrednio ze źródła, czyli z Japonii - sam adapter w listopadzie 2010 kosztował mnie 3600 jenów, czyli ok. 130 zł po kursie 3,50 zł za 100 jenów - taki wtedy był w Polsce.

test przeprowadzony na pierścieniach pośrednich (w końcu jak się tak zakleszczy łatwiej wyjąć jak z body) - z tą blaszką trzeba się namęczyć, żeby wykręcić z mocowania, nie dziwie się, że kolega rbucz musiał bagnet rozbierać... notabene blaszka w adapterze Marumi wyglądała całkiem solidnie, ale śrubka mocująca to porażka - króciutka i słabo trzymająca (subiektywne wrażenie) - bez blaszki trzyma dobrze, wykręca się z przyjemnym oporem - na razie blaszka i adapter są w separacji ;-)

maser  Dołączył: 15 Lut 2009
Z swojego adaptera blaszkę wyjałem. I nie ma z jej brakiem najmniejszych problemów. Nigdy nie wykręciłem obiektywu z adaptera a nie mam obawy ze będę toczył wojnę o wyciągniecie adaptera z body... Miałem raz stresa i wystarczy.

maser napisał/a:
Miałem raz stresa i wystarczy.

zablokował się ? (dlatego ja test robiłem na PP)

maser  Dołączył: 15 Lut 2009
Ano się zablokował. Po tym dałem odpust zupełny blaszce i działa bez.

Masaho  Dołączył: 31 Sie 2008
A ja mam dla odmiany blaszkę cały czas i bezproblemowo z przejściówki korzystam, przerobiłem nieco oryginalny kluczyk i z wyjmowaniem nie mam żadnych komplikacji ;-)

rdto55  Dołączył: 20 Sty 2011
Potwierdzam za Masaho;warunek dobra przejściówka,nie narzekam na Marumi z Rays (testowałem kiedyś jakąś z allegro-porażka)-i stąd właśnie wspomniana Maru... ;ma swoją cenę , ale się sprawdza z blaszką pod warunkiem "spokojnej " obsługi.Usuwając blaszkę trzeba wykonać kanał blokady obiektywu;np.w przypadku Jupitera 21M bolec blokady wypada prawie na krawędzi obiektywu,a biorąc pod uwagę aluminiowy korpus i ciężko pracujące pierścienie manipulacyjne blaszka w takim przypadku jest pomocna(przejścówka nie "piłuje" bagnetu.W najbliższym czasie zamierzam zmodernizować blokowanie wspomnianego M21 i innych,a wtedy podzielę się osiągnięcimi i spojrzeniem na sławetną blaszkę.Na marginecie w tych "kombinacjach" najlepiej sprawdza się T-mount,ale obiektyw musi posiadać takowe mocowanie;używam z Tairem i jest OK.

Skocz do: