Sadorg  Dołączył: 29 Sty 2008
popo76 napisał/a:
w serwisie powiedziano mi, że koszt wymiany to 100zł :-/

wczoraj (gdy już nadziei nie miałem :-P ) napisałem maila do Apollo w tej sprawie, dziś odpisali, że koszt wymiany wizjera to 150pln.

popo76  Dołączył: 05 Lut 2008
Sadorg napisał/a:
wczoraj (gdy już nadziei nie miałem :-P ) napisałem maila do Apollo w tej sprawie, dziś odpisali, że koszt wymiany wizjera to 150pln.

Skasowałem już tego maila ale na 100% była informacja, że 100 zł. Dodatkowo dodam, że napisali o czyszczeniu układu optycznego aparatu (cena 250 zł łącznie z czyszczeniem matrycy, bo o to też pytałem).

Sadorg  Dołączył: 29 Sty 2008
podrożało widocznie ;-)

serwis Apollo napisał/a:
Witamy

Aparat należy dostarczyć na swój koszy bezpośrednio do naszego serwisu.
Koszt wymiany wizjera 150 pln
Termin wykonania usługi 14 dni roboczych.

Pozdrawiamy

Centralny Serwis Apollo Electronics Sp. z o. o.

Plezi  Dołączył: 14 Cze 2007
Witam wszystkich, chciałem odświeżyć temat.
Mam k100D i padł mi wizjer, padł w sensie po 5 latach użytkowania starły się powłoki i przeczyściłem go spirytusem. Efekt niestety jest średni, nie jest już porysowany ale ma mgiełkę. Napisałem do Apollo - (oczywiście bez odzewu), ale w między czasie rozmawiałem ze znajomym i mówi mi że jemu wymienili za 250zł z czyszczeniem puszki, ale znów mu się zmatowił. Mówi też, że oddali mu stary wizjer i go rozbebeszył, a jego oczom ukazał się plastik, oko wizjera jest z plastiku!
Mam pytanie do wyjadaczy, czy nie pasował by wizjer szklany z wyższych modeli o ile wyższe modele posiadają je ze szkła :)

Pozdrawiam

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Pasta do zębów na patyczku, 3 minuty polerowania i będzie jak nowy.

xolox  Dołączył: 11 Paź 2008
Potwierdzam na IST DL poszło idealnie ;)

peterkki  Dołączył: 08 Lip 2008
Też taką mgiełkę miałem, i nieźle się zdenerwowałem, ale szmatką z mikrofibry + trochę płynu do czyszczenia optyki doprowadziłem do porządku, lekkie wycieranie nie pomagało i trzeba było solidnie dawać czadu.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Młodemu wizjer w K100D Super zregenerowałem w opisany wcześniej sposób.

pyciar  Dołączył: 29 Cze 2007
a te powłoki są po co? raz miałem jakoś zaparowany wizjerek w k-m i na szybko wytarłem koszulą - w lepszym świetle okazało się że mam ryski na tych powłokach - niby nie przeszkadza to w patrzeniu ale strasznie denerwuje.

xolox  Dołączył: 11 Paź 2008
Ja wątpię w powłoki na plastikowym szkle ;)

Plezi  Dołączył: 14 Cze 2007
Pasta i pałeczka kosmetyczna daje radę, może nie jest to kryształ jak nówka, ale wystarczająco odświeżyło wizjerek aby bez problemu ostrzyć. Dzięki za pomoc :-B

Luke92  Dołączył: 12 Wrz 2010
Odkopuję trochę i podpisuję się pod metodą z pastą do zębów i pałeczką kosmetyczną.
Jakieś pół roku temu wystąpiło u mnie - w K-x - zmatowienie wizjera. Na początku myślałem, że coś dostało się do środka, dopiero po dokładnych oględzinach okazało się, że winne są te całe powłoki. Długo zwlekałem z działaniem (a nuż przejdzie samo), ale w końcu zabrałem się do dzieła i jest! Co prawda zostało troszkę w rogach, ale od dzisiaj mój wizjer znowu jest HD :mrgreen:

action01  Dołączył: 22 Maj 2008

Wczoraj przeprowdziłem operację na K100 - pasta do zębów czyni cuda

KissOfDeath.  Dołączył: 23 Sty 2011
Wychodzi na to że Ksetka ma bardzo słaby wizjer, a szczególnie te powłoki antyrefleksyjne. U mnie jest to samo, oddawałem z jakiś niecały rok temu aparat na czapskich ale sobie zapomnieli wyczyścić wizjer chociaż deklarują jego czyszczenie. Zrobiłem tam telefon i trafiło niestety na starszego Pana, który powiedział żeby przyniósł aparat i to poprawią.. Ale że nie jestem z Krk stwierdziłem że nie chce mi się za tym jeździć. Myślałem już że jak będę miał trochę pieniędzy do przepicia to pójdę z tym do fotopanoramy i mi zrobią na cycuś glancuś. Ale skoro fajnie jest po blendamedzie, to po co przepłacać ;) :-B

Podpisując się pod powyższymi, mi też wydawało się że to jest na wewnętrznej stronie muszli i wyglądało mi na jakieś ślady odparowanego oleju (!) - Co gorsze, od mojej poprzedniej pracy pogorszył mi się wzrok i zakres dioptrii w k100d już lekko nie wystarcza, także mam nadzieję że po pucu-pucu będzię git.
"OT jest chlebem powszednim tego forum."

pszczołowaty  Dołączył: 07 Gru 2009
biorę się za blendameda... jak zepsuję będzie na was ;)

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
Nie używaj dobrej pasty. Najlepsza jest jak najtańsza i najgorsza, składająca się podstawowo z samej kredy. :-P

pszczołowaty  Dołączył: 07 Gru 2009
Dada, jeszcze niedawno miałem pastę nivea rocznik 81 :-) 5 minut w bezdechu i blendamed dał radę :mrgreen:

daśko  Dołączył: 15 Mar 2010
pszczołowaty napisał/a:
5 minut w bezdechu

Dobrze że przeżyłeś ;-)

pyciar  Dołączył: 29 Cze 2007
od miesiąca się za to zabierałem, wczoraj wziąłem jakąś pastę, patyczek watą, zdjąłem tą gumkę i wypolerowałem :) zmiana na + zauważalna, jak zobaczę minusy tej operacji to zaraz zakomunikuję. zastanawia mnie też czy da się wypolerować chociaż te najmniejsze ryski na tylnym LCD

Bruinen  Dołączył: 03 Sty 2008
Na minus to zdecydowanie to że aparat przez tyle lat przyjmował zapach właściciela a teraz go popsuliście paskudną pastą do zębów :-D U mnie swego czasu w K100D ten sposób średnio podziałał, trochę pomogło, ale nie było idealnie. Nie wiem dlaczego wszyscy poza Pentaxem potrafią zrobić wzierniki które można normalnie czyścić izopropanolem czy innymi środkami, a P dalej swoje...

Skocz do: