powalos  Dołączył: 20 Kwi 2006
  [ analog] Kłopoty z Z70
Skończyła się bateria. Po jej wymianie zaczęły się kłopoty z pracą autofokusa. Objawia się to tak jakgdyby korpus "nie wiedział", że ma założony obiektyw z AF. Czsami zaskoczy i wszystko jest ok. do pierwszego "zacięcia". Należy wówczas ręcznie ruszyc nieco pierścień ostrości i z reguły to pomaga do następnego razu. Styki przeczyszczone. Zetknął się ktoś z podobnym przypadkiem?

Grzesiek_vhdl  Dołączył: 08 Maj 2006
W moim MZ-5 było podobnie (takiego go kupiłem), AF raz zadziałał, raz nie. Po ustawieniu ostrości zamierał i jedynie pokręcenie pierścieniem ostrości lub po ściągnięciu obiektywu sprzęgiełkiem go "ożywiało" tylko na jednorazowe (z żadka dwu lub trzy krotne) ustawienie ostrości. Diagnoza - zajechany silnik AF. U mnie posypały się szczotki. Po ich wymianie AF działa OK.
Możliwe że masz to samo.

meds  Dołączył: 27 Mar 2007
witam,
mam podobny problem z z-70, nie dziala mi AF:( sprzedawac na allegro chyba zapomnial sprawdzic, nie wiem czy warto go odsylac czy pobawic sie w naprawe? Po zalozeniu obiektywu af milczy, raz jak go przekrecilem jakby ruszyl ale wiecej sie to nie powtorzylo, bateria jest nowa..

moze sprobowac na wlasna reke? ale z instrukcja jakas:) kiedys zorka4 sie rozebrala i po dzis dzien w workach lezy;)

edghaar  Dołączył: 10 Lut 2011
Niechaj żyje archeologia!

Zanabyłem ostatnio Z-70 (jako "zastępstwo tylnego dekielka przy zakupie obiektywu"). Ogólnie sprawia wrażenia działającego, af chodzi, światło jakoś mierzy, po ustawnieniu ekspozycji na -1,5 nawet poprawnie. Tylko baterie zżera w patologicznym tempie. Założyłem nową, wytrzymała dokładnie 1 film. Przełożyłem jakąś starą z sf7 (chociaż nie mam pojęcia, jaki miała wczesniej przebieg), padła po 3 zdjęciach. Jakieś pomysły, poza "nie warto się bawić, kup inny"?

gezeb  Dołączył: 26 Maj 2007
A styki albo komora baterii nie zabrudzone ? Blaszki nie zagiete tak ze po włozeniu baterii zwierają ?
Ciekawe czy bez AF tez kończy baterię , spróbuj zrobic rolkę na manualnym ostrzeniu , bo moze jak wyzej to kłopot z silnikiem ?

Yoora  Dołączył: 24 Paź 2010
edghaar napisał/a:
Niechaj żyje archeologia!

Zanabyłem ostatnio Z-70 (jako "zastępstwo tylnego dekielka przy zakupie obiektywu"). Ogólnie sprawia wrażenia działającego, af chodzi, światło jakoś mierzy, po ustawnieniu ekspozycji na -1,5 nawet poprawnie. Tylko baterie zżera w patologicznym tempie. Założyłem nową, wytrzymała dokładnie 1 film. Przełożyłem jakąś starą z sf7 (chociaż nie mam pojęcia, jaki miała wczesniej przebieg), padła po 3 zdjęciach. Jakieś pomysły, poza "nie warto się bawić, kup inny"?

Hm, dekla na baterie jeszcze nie widziałem :-P :mrgreen:

edghaar  Dołączył: 10 Lut 2011
Yoora - przydatna rzecz. Nawet zdjęcia robi!

Zobaczymy, cośtam w środku przedmuchałem, doprowadziłem blaszki do znośnego stanu (1 była lekko wygięta), założyłem nową baterie... Może wytrzyma dłużej :-)

Skocz do: