Pozdrawiam
6x6 - 24x36 - FF - malutki dron
plwk napisał/a:IrfanView standardowo pokazuje zaszyty w rawie jpg podglądu. Jeśli chce się zobaczyć faktycznie rawa to trzeba zmienić ustawienia.
pyciar napisał/a:porównując jpg z aparatu i mój mam wrażenie że aparat poza wołaniem rawa robi jeszcze korekcję beczki obiektywu![]()
Pentax K-5|ME-Super
Sigma 10-20 f/4-5.6, FA 35, Limited 70, A 50 f/1.7, Metz 48 AF-1
Danin napisał/a:Mógłbyś coś więcej napisać o tym/skierować mnie linkiem jak to zrobić?
Pozdrawiam
6x6 - 24x36 - FF - malutki dron
Michciu76 napisał/a:Gdzieś przeczytałem, że np. LX5 na szerokim kącie ma dystorsję i nawet po wywołaniu RAW nadal trochę jej pozostaje na zdjęciu a JPG wychodzi świetnie.
ZX-7, K-5, Kadyszka i jeden limited
Aparaty szczęścia nie dają...
Ekajana napisał/a:Właśnie kupiłem canona s90. Wsztucznym świetle po ustawiniu af i trzymaniu przycisku do połowy wciśniętego obraz wyraźnie miga. W świetle dziennym tak się nie dzieje. Czy ktoś mi powie czy tak ma być czy to jakaś usterka?
Pentax K-5|ME-Super
a sprzedawca próbował mi wmówić, że to normalne. Potem albo mieli mnie za idiotę albo sami nimi byli i wmawiali, że migotając aparat "się ustawia". To miało wyjaśniać, że migoce po wciśnięciu spustu haha. No było trochę użerania. Ale żal po zrzuceniu zdjęć z karty. Jasny obiektyw w kompakcie i to sterowanie bo bajka!. Ale naprawdę zaskoczyło mnie iso 800. Jak na kompakt - szokMichciu76 napisał/a:Mój nie migotał w żadnym świetle
Ekajana napisał/a:a sprzedawca próbował mi wmówić, że to normalne. Potem albo mieli mnie za idiotę albo sami nimi byli i wmawiali, że migotając aparat "się ustawia". To miało wyjaśniać, że migoce po wciśnięciu spustu haha. No było trochę użerania. Ale żal po zrzuceniu zdjęć z karty. Jasny obiektyw w kompakcie i to sterowanie bo bajka!. Ale naprawdę zaskoczyło mnie iso 800. Jak na kompakt - szokMichciu76 napisał/a:Mój nie migotał w żadnym świetleNaprawdę bardzo dobre. Szczegółowosć też niezła. Jedyne co mi przeszkadzało to łatwość złapania przepaleń. Tutaj fuji wymiata jednak. Ale fuji ma ciemny obiektyw, za to większy zoom. Zawsze coś za cos. LX już dla mnie za duży.
Pentax K-5|ME-Super
ZX-7, K-5, Kadyszka i jeden limited
kefa napisał/a:Wojtku uzywasz do niego jakiegoś wizjerka?
kefa napisał/a:Pokaz efekt jak sie powiedzie transplantacja![]()
wojtekk napisał/a:Tak, nie jest tani, ale zjada na śniadanie np. Lumixa LX3, którego miałem jakiś czas. Głównie jakością obrazu, wykonania i ergonomią.
Aparaty szczęścia nie dają...