Chudy  Dołączył: 11 Sie 2010
Soligor TIF 340(for Pentax)
Kupiłem dzisiaj na jakimś targu staroci w/w lampke i się dzieje co nastepuje...
włączam lampe, wszystko fajnie, zapala się ready, duszenie przycisku test i błysk...podpinam do body, słysze, ze lampa się ładuje, natomiast ready nie ma zamiaru sie zaświecić. Wyciągam lampe z sanek, czekam aż sie naładuje, wciskam w sanie i błyska. Ktoś wie jak ten szkopuł naprawić?

Artiip  Dołączył: 22 Sty 2010
Chudy, widzę że nie lubisz swojego cyfrowego aparatu,
zgaduje, na stopce lampy jest duże napięcie i przy odrobinie pecha możesz sobie "spalić" aparat,
brak ready to jeden z objawów braku separacji wysokiego napięcia ze stopki, aczkolwiek też mogę się mylić. :)

Sprawdź napięcie! dowolnym miernikiem cyfrowym (te za ~20zł też) i dopiero podłączaj

arQ  Dołączył: 10 Mar 2011
Chudy napisał/a:
Kupiłem dzisiaj na jakimś targu staroci w/w lampke

w takim wypadku zostaje Tobie tylko pomiar napięcia we własnym zakresie - zapewne nikt na tym targu nie wiedział (ani podczas zakupu ani teraz) jakie jest napięcie na stopce, a stary Soligor może mieć nawet 230 V na stopce (patrz model MK-2)

Artiip napisał/a:
Sprawdź napięcie! dowolnym miernikiem cyfrowym (te za ~20zł też) i dopiero podłączaj

to jest złota myśl dotycząca każdej starej lampy podłączanej do cyfrowego body ;-)
a przynajmniej takiej, co do której nie ma pewności...

Jeżeli nie jestem głupi i pomiar był dobry, to napięcie wynosi 15V

Chudy napisał/a:
napięcie wynosi 15V

ja bym sobie odpuścił... 6V to akurat, jakby było tak z 7 - 8 V może może, ale tu nawet sam aparat mówi "foch" :mrgreen:

to nic innego nie pozostaje jak kupić fotocele(zrobić) albo radio :( sprawdze dzisiaj jeszcze raz napięcie innym miernikiem, bo temu troche nie ufam :mrgreen:

romeoad  Dołączył: 02 Lis 2009
Ten Soligor (w niektórych miejscach sprzedawany jako Vivitar) to konstrukcja z drugiej połowy lat 90 ubiegłego wieku, niegdyś bardzo popularny w Polsce. Głownie z uwagi na cenę. Z racji wieku będzie działał tylko ze zwykłym TTL. Całkiem niezła lampka do analoga.

Miałem okazje kupic Metza 45 CL-1 zdaje sie za 40zł z aku i ładowarką, sprawnego i stopką do pentaxa, ale zwineli. Czas sie uzbroic w radio.

Chudy napisał/a:
Czas sie uzbroic w radio.

a może wykorzystać fakt że
romeoad napisał/a:
Całkiem niezła lampka do analoga.
i zapolować na jakiegoś pleśniaka ;-)

ME-Super się nada? :mrgreen:

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Do tej lampy to szukaj body z obsługą TTL. Z manualnych tylko SuperA (nie licząc LX).

Dzięki :-B poszukam jakiegoś ładnego SuperA

Arti  Dołączył: 20 Kwi 2006
plwk napisał/a:
Do tej lampy to szukaj body z obsługą TTL.

Pod warunkiem, że ta lampa tak naprawdę ma TTLa.
Jeśli mnie pamięć nie myli to właśnie z tą lampą miałem problemy. To na pewno był Soligor, na pewno TIF, numerków nie pamiętam.
Poszukaj w archiwum dobrze, zanim kupisz i się będziesz wkurzał, że nie działa.

pawel1967 Dołączył: 03 Maj 2006
Kolega kupił ją kiedyś do analogowego Pentaxa MZ-5 . Waliła pełną mocą nic nie dało się zrobić . Nawet odesłać firmie krzak nie było gdzie . Z manualnymi Pentaxa mi TTL nie sprawdzały sie nawet nawet Metze . Przy starej 500FTZ wysiadały

romeoad  Dołączył: 02 Lis 2009
Bo TTLe były 2: analogowy i cyfrowy. Sigma EF-430ST doskonale działa z MZ-5n, MZ-50 oraz *ist DS2/GX-1s w cyfrowym TTL.

Arti, miałes problemy z TIF 340, zanim założyłem temat to przeszukałem ciemne zakamarki forum, ale mojego problemu nikt nie miał :-D

Skocz do: