RPM  Dołączył: 28 Lip 2010
Zgubiłem sprężynkę...
Cześć,

Naszło mnie żeby w warunkach domowych przedmuchać wnętrze obiektywu Pentax 80-320.

Odkręcanie poszło dobrze, przedmuchanie też, tylko przy składaniu jedna ze złotych sprężynek od styków poleciała do raju zaginionych sprężynek.

Czy ktoś ma może uszkodzony obiektyw, który można by skanibalizować? Albo samą taką sprężynkę ?

Póki co jeszcze szukam ale mam przeczucie że nie znajdę... Jakby ktoś mnie poratował to będę wdzięczny. Tym bardziej, że chciałem focić w Płocku :(

Rafał

ps. dziękuje za przeniesienie do wł. działu.

Raven  Dołączył: 03 Gru 2007
Może jakiś zakład potrafi to dorobić, jeżeli masz wzór oczywiście?

darmuszka  Dołączył: 14 Lut 2010
Mam jakieś sprężynki od obiektywów. Podaj fotkę z wymiarem jak dokładnie wyglada i jak mam to problem z głowy.

RPM  Dołączył: 28 Lip 2010
Obiektyw Pentax 80-320. Sprężynka od styku na dole bagnetu.

Wymiary - długość 3 mm, średnica 1 mm. Złota lub pozłacana.

Wygląda tak jak tu na zdjęciu:

Brakuje 2 sprężynki od lewej strony.

Rafał

[ Dodano: 2011-07-15, 01:19 ]
A może ktoś ma uszkodzony obiektyw? Taki w sam raz na części?

unbreakable  Dołączył: 16 Paź 2012
Witam,

Poszukuje spężynki do styku, najlepiej kilku na zapas. Czy ktoś byłby w stanie dać jakiś namiar gdzie mógłym je zamówić albo odkupić. Rozkęciłem obiektyw reanimacja sie udała i działa prawidłow tylko przy skręcaniu jedna sprężynka się zgieła przy dociskaniu styków. Dałem inna podobną, ale styki pracują z oporem.

nemo  Dołączył: 21 Wrz 2007
Powinienem mieć po rozbiorze jakiegoś body, jak ktoś chce niech pisze na PW a dostanie za koszt przesyłki.

[ Dodano: 2012-10-16, 19:29 ]
PS, nawet bagnet się znajdzie jakby co :), za to gdyby ktoś miał na zbyciu bagnet z obiektywu to chętnie przygarnę :-P

berlingo  Dołączył: 18 Sty 2012
kolego sprezynki do styków idealnie pasuja z resorów od zegarka tylko przyciąc na długośc pozdrawiam

rey  Dołączył: 12 Paź 2009
Hej,

Ma ktoś może na zbyciu sprężynkę pasującą do styku A - tego od masy do SMC-A 50/1.7? Wymiary - długość 3 mm, średnica 1 mm. Wysunęła się i zniszczyła podczas montażu.

Poszukuję również kuleczki dociskanej przez drugą sprężynkę, którą nie udało mi się jeszcze zniszczyć :evilsmile:

Skocz do: