Litwin  Dołączył: 18 Maj 2011
SIGMA 70-300APO DG MACRO
Wczoraj chciałem robić zdjęcia moim k-r i podpiąłem sigme i okazało się że aparat prosi o podanie ogniskowej, po chwili okazało się, że nie moge ustawić przysłony a na dokładke okazało się że autofokus nie ostrzy. Co jest z moim obiektywem???? aparat w trybie af z kitem 15-55 ostrzy aż miło a tutaj jakbym miał podpięte manualne szkło. Śrubokręt w obiektywie się kręci. Może ktoś miał podobny przypadek??? Czy jest to naprawialne? i z jakimi kosztami trzeba się liczyć???

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Na początek wyczyść styki w obiektywie.

kolego to już na samym początku zrobiłem(jestem z zawodu elektronikiem) ale to i tak nie pomogło

JackDeJack  Dołączył: 21 Gru 2007
Litwin napisał/a:
kolego to już na samym początku zrobiłem(jestem z zawodu elektronikiem) ale to i tak nie pomogło
iiizzyy, ja też. Ale to nie znaczy że znam elektronikę sprzętu foto ;-)

Co do przesłony to może masz przestawiony pierścień przysłon w pozycję inna od "A"
Brak AF, to prawdopodobnie styki, źle wpięte szkło, lub uwalony AF mechanicznie lub elektronicznie (uszkodzona taśma i styków przesłony tez nie widzi) :idea:

Bruinen  Dołączył: 03 Sty 2008
Jak kazał ustawić ogniskową to znaczy że kompletnie nie widzi szkła. Skoro styki są w porządku to znaczy że albo elektronika, albo jej połączenia w obiektywie. Zobacz dla pewności czy przysłona działa dobrze jak poruszasz popychaczem. Tak czy siak moim zdaniem jak jest na gwarancji nie ma co myśleć tylko wysyłaj do serwisu w Trójmieście ;-)

serwis pisze że prawdopodobie switch przysłony i orientacyjnie życzą sobie za tą przyjemność 310zł:( nie wiem czy warto??

arQ  Dołączył: 10 Mar 2011
Litwin napisał/a:
orientacyjnie życzą sobie za tą przyjemność 310zł

czyli Sigma już po gwarancji ? zapytaj w innym serwisie foto (niekoniecznie Sigmy) ile będą za to chcieli i porównasz...

na pocieszenie prosto z CB (pisowania oryginalna) :

"Ostatnio padl mi 24-105 L
Do wymiany przeslona i IS + regulacja.
Koszt 1120."

Cytat
"Ostatnio padl mi 24-105 L
Do wymiany przeslona i IS + regulacja.
Koszt 1120."

Tyle że to szkło kosztuje 3500zł, pewnie części też są proporcjonalnie droższe ;-)
Ja bym w Sigmę nie pakował kasy, 70-300 to nie są jakieś wybitne szkła, może lepiej pomyśleć o jakimś Pentaxie?

raczej w tym przedziale cenowym tzn 800 zeta nie dostane żadnego zooma firmy pentax:(

b-bar01  Dołączył: 09 Lip 2010
Litwin napisał/a:
w tym przedziale cenowym tzn 800 zeta nie dostane żadnego zooma firmy pentax

używane:
80-320
55-300
nowy:
50-200

B-bar01

Uważasz , że 55-200 jest lepszy od Sigma 70-300 Apo? 200 a 300mm to trochę różnicy

Litwin napisał/a:
200 a 300mm to trochę różnicy

tak ale akurat w tym przedziale Sigma jest najsłabsza... będziesz miał węższy kąt i większe "powiększenie" przez te dodatkowe 100 mm ale za cenę jakości obrazu...
Litwin, nie bój się używanych szkieł, jak są zadbane i nie zaliczyły lądowania na twardej ziemi będą tak samo dobre optycznie jak nówki

Windman  Dołączył: 25 Maj 2008
Polecam jeszcze używkę Pentaxa F-smc 70-210
chyba według mnie jeden z ostrzejszych budżetówek,
jak szukałem na szybko to nie było i kupiłem
55-300 i nie żałuję,a miałem już sigmę 70-300apo
i naszego fa 80-320 ale te 55 na początku przemówiło
za Pentaxem

[ Dodano: 2011-06-27, 15:35 ]
80-320- +-450-550zł
55-300- +-850-1000zł
70-210- =-450-550zł
nowy50-200 wr 630-800zł
nie wr od 500 gdzies widziałem

arQ gdyby nie to że kupiłem używaną sigmę i padła tak jak na początku napisałem nie byłoby tego całego tematu. Także stwierdzenie "nie bój się używanych szkieł" nie przemawia do mnie. Taka prawda ze kupno używanego szkła to kupno kota w worku.

Litwin napisał/a:
Taka prawda ze kupno używanego szkła to kupno kota w worku.

jakoś na naszej giełdzie nie spotkałem się z sytuacją (a kupiłem już kilka rzeczy) żeby ktoś mnie chciał oszukać i sprzedać bubla... to nie allegro, gdzie sprzedaję się nawet używane gacie...

dlugas1982  Dołączył: 07 Lis 2008
ja miałem sigmę i jakoś mnie nie zachwyciła, ale pewnie nie do końca zgrała się z moim body bo podejrzewałem ją o jakiś FF czy BF, ale zanim zrobiłem testy, sprzedałem ją ;-)
tamron 70-300 był u mnie ostrzejszy ale aberrował. Pentaxa 50-200 miałem krótko i niestety za krótko bo nie porobiłem odpowiednich testów w terenie zanim poszedł pod młotek.

Obiektyw to nie tylko jakość optyki. Moim zdaniem nawet kit Pentaxa jest trwalszy niż te Sigmy. Zraziłem się do tej firmy, moim zdaniem P 50-200 będzie lepszy od S 70-300 ;-)

Dziś rano wybrałem się ze znajomym co mam SONY ALFA 300 i taką sigmę jak ja "mam" i zaczęła mu chrobotać przy ustawianiu ostrości i robiła to wręcz w żółwim tempie.
Zraziłem się do tego szkła, będzie trzeba obejrzeć się za czymś innym niż nowe APO SIGMY.
Z tym budżetem świata nie zwojuje- P 80-320,? SMC 70-210? może DA 55-300???
Co byście mi poradzili?

matth  Dołączył: 21 Kwi 2008
Litwin, jak wystarczy Ci na DA55-300 to bierz. Jak nie to na giełdzie leży FA80-320. Miałem i gorąco polecam. Jest duży, nie za szybki, kręci paszczą, ale żałuję jak cholera, że go sprzedałem.

Widzę, że NIKOLA2711 ma taki do sprzedania. Czytałem tylko, że ten obiektyw jest żółwiowaty a zwłaszcza jak AF nie trafi to wędrówka po całym zakresie trwa bardzo długo. Trochę się tego obawiam. 55-300 trzeba troszeczkę wyłożyć (nojka ok. 1200zeta), troche za wiele co do używek nie za bardzo widać aby ktoś się kwapił do sprzedaży tego słoika co może świadczyć o tym, że jest coś wart...

Skocz do: