Setmag  Dołączył: 19 Kwi 2009
Silna winieta po jednej stronie - Samyang 8mm F3,5
Witam wszystkich po dłuższej nieobecności na forum!

Niedawno zakupiłem tytułowy obiektyw do mojego Pentaxa K200D.
Po kilku sesjach okazało się ,że ma nietypową przypadłość jaką jest nieproporcjonalna silna winieta po prawej stronie, szczególnie w górnym rogu.

Poniżej znajduje się przykładowa fotografia wywołana w CR 6.3 bezpośrednio z RAW-a bez zmiany domyślnych suwaków oraz korekty obiektywu.

Na wszystkich fotografiach ten efekt wygląda niemal identycznie.
Występuje w całym zakresie przysłony. Największa jest na F3,5 i nieznacznie lecz proporcjonalnie maleje do pełnego przymknięcia. Najczęściej wykonuje fotografie ostrząc na 3m przy F8 ale na innych ustawieniach jest to samo.

Osłona przeciwsłoneczna wydaje się być równo przytwierdzona. Wujek google w tej sprawie niestety milczy...
Czy jest jakiś sposób aby sprawdzić co może być tego przyczyną?

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Setmag napisał/a:
Niedawno zakupiłem tytułowy obiektyw do mojego Pentaxa K200D.

W tytule nie wstawiłeś żadnego obiektywu.

@poprawiono ;)

Jeśli tak jest na wszystkich zdjęciach to obiektyw do wymiany. Coś się nie udało przy składaniu.

Kilka osób z forum ma taki obiektyw ale nikt się nie skarżył na winietę.

rbucz  Dołączył: 01 Gru 2006
Setmag, tak być nie powinno. Jeśli możesz - reklamuj.

Benek  Dołączył: 18 Wrz 2008
Wygląda to tak, jak gdyby ktoś krzywo zamontował osłonę p.słoneczną (albo jakby się przekrzywiła).

Obiektyw do reklamacji, bez dwóch zdań.

barto125  Dołączył: 11 Lut 2010
Ja tak miałem, gdy w kasetce miałem uszkodzone elektromagnesy trzymające matryce, tyle, że wineta u góry była.

Bruinen  Dołączył: 03 Sty 2008
Jakby to był problem matrycy to obiektyw nie miałby na to wpływu.

Co do osłony to jak najbardziej możliwe, nie do końca jestem pewien jaki wpływ ma na to używana w obiektywie przysłona, ale proponuję spróbować lekko przedłużyć (np. taśmą maskującą lub po prostu ręką) osłonę w tym miejscu i zobaczyć czy winieta powiększa się i ma ten sam charakter. Ale tak czy siak trzeba oddać na gwarancję więc ja bym nie filozofował tylko oddał sprzedawcy, niech oni się martwią co to jest i jak naprawić ;-)

volender  Dołączył: 15 Wrz 2008
jeśli samyang i tak daje obraz na niewiele większym obszarze niż matryca aps-c, to możliwa jest taka historia jak u barto125, a z innym obiektywem (zwłaszcza FF) nie zauważalna.
Spróbuj jak możesz na innym body, choćby w MediaMarkt ;).

Żeby zdiagnozować matrycę wystarczy zrobić zdjęcie linijki i sprawdzić czy jest przesunięcie kadru względem tego co się widzi w wizjerze (oczywiście po wzięci pod uwagę niepełnego krycia we wzierniki). Ja nadal obstawiam obiektyw.

Dziękuję za wszystkie sugestie.
Sprzedawca mający spore doświadczenie z Samyangiem stwierdził ,że jest to źle przymocowana osłona przeciwsłoneczna.

Obiektyw został wczoraj wysłany z życzeniem wymiany na nowy egzemplarz.

Setmag napisał/a:
Sprzedawca mający spore doświadczenie z Samyangiem stwierdził ,że jest to źle przymocowana osłona przeciwsłoneczna.

No to możecie mi teraz mówić per szefuńcio...
:mrgreen:

Postanowiłem odświeżyć stary wątek, by nie zaśmiecać forum kolejnym problemem z tym obiektywem.

Po 3-ch tygodniach otrzymałem "nowy" obiektyw bez najmniejszej wady z winietowaniem co mnie bardzo ucieszyło. Z nowym nabytkiem wyjechałem w 2 tygodniową trasę.

Obrabiając materiał spostrzegłem dużo poważniejszy problem z brakiem ostrości stopniowo postępującym od 1/3 kadru po lewej stronie. Poniżej zamieściłem fotografie na domyślnych ustawieniach ACR jedynie z korektą ekspozycji w celu podkreślenia efektu.

Defekt jest na tyle silny ,że na pełnym ekranie laptopowego wyświetlacza od razu rzuca się w oczy. Dopowiem jedynie ,że podobnie jak w poprzednim przypadku efekt nie występuje przy innych obiektywach.

Tym razem nie pytam o radę... rzecz oczywista, przesunięty układ optyczny.
Mam nadzieję ,że ten post sprawi iż potencjalny nabywca produktów tej marki 2x zastanowi się nad zakupem. Mam również cichą nadzieję ,że wysyłając następny obiektyw dostanę egzemplarz o przynajmniej akceptowalnych "wadach" optycznych.

elbow  Dołączył: 01 Kwi 2009
Złośliwość rzeczy martwych :) Współczuję jednak sporo osób sobie chwali ten obiektyw więc chyba miałeś pecha ;)

Jesteś pewny, że nie jest to zwyczajny brak ostrości (spowodowany wyjściem poza GO)? Zrób może zdjęcie jakiejś nieśmiertelnej ściany, muru, i wtedy się to porówna...

Przy 8mm i f/3.5 nie licząc skrajnych przypadków wyjście poza GO jest raczej mało prawdopodobne. Ja bym na Twoim miejscu walczył o nowy egzemplarz, ale taki przetestowany w sklepie osobiście. Masz strasznego pecha, ja i wiele innych użytkowników, problemów z tym fisajem nie mieliśmy ;-)

zbtomek  Dołączył: 11 Cze 2008
Witam, odświeżam temat. Od wtorku jestem właścicielem tego obiektywu. Ku mojemu niemiłemu zaskoczeniu stwierdziłem po testach, że szkło ma przypadłość winietowania w każdym z 4 narożników fotki. Winieta występuje w warunkach słabego oświetlenia. Obiektyw będę reklamować, jestem już po wstępnych telefonach ze sklepem, ale żeby uniknąć kolejnego rozczarowania szukam forumowicza mieszkającego w Krakowie, tam mieści się sklep, który podjąłby się pewnej misji, ja do Krakowa mam 450km:(((. Szczegóły na priw. Miałem okazje focić canonem z tym szkłem tego samego obiektu co moim pentaxem i tam winiety nie było...

k33l  Dołączył: 20 Lut 2010
zbtomek napisał/a:
Winieta występuje w warunkach słabego oświetlenia.

Albo jest albo jej nie ma, to czy jest ciemniej czy jaśniej nie ma na to wpływu.
Pokaż zdjęcie ściany, nieba, czegoś jednolitego, obiektyw sam z siebie winietuje.
Czy może widzisz na zdjęciach osłonę przeciwsłoneczną?

zbtomek  Dołączył: 11 Cze 2008
no więc wrzucam, co to jest??

Sprawdziłem i na f3.5 też mam widoczną winietę ale jest symetryczna.

Skocz do: