Matt2  Dołączył: 05 Cze 2007
dan napisał/a:
Zadziwiajace jest to, jakie emocje wywoluja u niektorych testy sprzetu :mrgreen:

Ja jeszcze chciałem zauważyć, że w tych aparatach jest zupełnie inna głębia ostrości przy tej samej przysłonie, tzn. w Canonie jest mniejsza, więc część nieostrości tła jeszcze na to bym zrzucił, a poza tym... to już lepiej nic nie napiszę... :->

Matt - samobójca :roll:

dan  Dołączył: 11 Sie 2006
Matt2, nie boj sie, tu nie CanonBoard, nikt Cie nie zjedzie za to, ze uwazasz, ze w jakims tam porownaniu Canon jest lepszy od Pentaksa :-)

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
zieeeeew.......

Michu  Dołączył: 18 Kwi 2006
Coś dziś niewyspany jesteś Tetenalu.

gatto_nero
[Usunięty]
Nie ma to jak kanon - jednak w tej cenie mogę kupić 15 samsungów i nakręcić motyw z matrixa.

tom  Dołączył: 07 Maj 2007
panowie,
zastanowcie sie...
10 fps ?
jesli ktos chce krecic filmy - kupuje kamere
3 fps raw w pentaxie w zupelnosci wystarcza
podobnie jak 9 rawow w serii i jpg w liczbie ogranicoznej iloscia karty

moze jestem monotematyczny, ale oprucz af pentaxowi nie mozna zarzucic niczego - to naprawde solidny aparat :)

dan  Dołączył: 11 Sie 2006
tom napisał/a:
panowie,
zastanowcie się...
10 fps ?
jesli ktos chce krecic filmy - kupuje kamere

Jesli ktos jest zawodowym reporterem, to bierze 1D Mk III w leasing. A Pentaksem to co najwyzej hobbystycznie robi zdjecia.

Kazdy, kto mysli chyba widzi te roznice, wiec po kiego piszesz, ze 3fps wystarcza? Tym, do ktorych kierowany jest Canon nie wystarcza.

tom napisał/a:
oprucz

oprócz.

... błękitnego nieba
nic mi więcej nie potrzeba.

Dan - wyluzuj. Jest piękny piątkowy wieczór. Piwo schłodzone, panny rozgrzane - czego więcej chcieć od życia?

mygosia  Dołączyła: 19 Kwi 2006
Michu napisał/a:
czego więcej chcieć od życia?

Świętego spokoju.

Eeee... To by kobiet nie mogło być.
Ja się na to nie piszę...

Dabrow  Dołączył: 22 Kwi 2006
Michu - mogą być.
Tylko wina nie może braknąć.

WSW  Dołączył: 30 Mar 2007
tom napisał/a:

3 fps raw w pentaxie w zupelnosci wystarcza

Niestety. 3fps to zdecydowanie za mało. Bawię się czasami w reporterkie i boleśnie odczuwam te 3 klatki. Niecierpliwie czekam na nowe puchy pentaksa - mam nadzieję, że stawią czoła Eosowi 30D, nad którym coraz częściej się zastanawiam...

bEEf  Dołączył: 28 Gru 2006
Posłuchajcie sobie w radiu przy okazji wiadomości wypowiedzi jakiegoś polityka złapanego "przed drzwiami" - w praktycznie każdym tle słychać canon-ierkę 10FPS. Mnie to śmieszy, bo po co to w sytuacji stojącego jak tyka polityka? Widocznie niektórzy reporterzy też cierpią na pewien syndrom krótkiego obiektywu i muszą się dowartościować przed kolegami, albo się nie znam i to naprawdę jest potrzebne. Tak czy inaczej - wniosek jest taki, że ktoś tego używa.

A takie porównania znudziły mi się dawno i nawet nie chcę mi się tam zaglądać. Zgadzam się z wypowiedzią Fafniaka:
Cytat
zieeeeew.......

Grendel  Dołączył: 31 Gru 2006
Ja w takim szybkim strzelaniu do polityka mogę na siłę znaleźć tylko jeden sens - kiedy strzela kilkanaście flashy, wiele klatek będzie zmarnowanych bo np. utrafi światło z 4-5 lamp na raz i dostaniemy trupią maskę zamiast twarzy. Jeśli strzelamy 10x sek któraś ewentualnie będzie ok :)

Cytat
Ja w takim szybkim strzelaniu do polityka mogę na siłę znaleźć tylko jeden sens
... mylą Mk III z Kałachem.

MvA  Dołączył: 29 Kwi 2006
Cytat
... mylą Mk III z Kałachem.
:mrgreen:

co do tematu samego watku - i co z tego?

tom  Dołączył: 07 Maj 2007
Grendel napisał/a:
Ja w takim szybkim strzelaniu do polityka mogę na siłę znaleźć tylko jeden sens - kiedy strzela kilkanaście flashy, wiele klatek będzie zmarnowanych bo np. utrafi światło z 4-5 lamp na raz i dostaniemy trupią maskę zamiast twarzy. Jeśli strzelamy 10x sek któraś ewentualnie będzie ok :)

Nie prosciej dac -2 EV? lub nawet ustawic brackling ? na klatki minusowe w ev? do tego nie trzeba 10 klatek na sekdunde.. to reklamowa bzdura!

Ludzkie oko widzi 25-30klatek na sekdunde, a fotografia to nie jest krecenie filmow!
dobre zdjecia to czesto kwestia szczescia, jak np tego roczny zwyciensca (nie pamietam nazyw konkursu) ale chodzilo o zdjecie z marcinkiewiczem w limuzynie, zdjecie zrobione tuz po ogloszeniu wynikow, pokazujace jego mine (do zrobienia tego zdjecvia nie bylo potrzebne 10fps)

sory za bledy, ale lece na film :)

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
Chodzi jeszcze o to, tak z grubsza, ze nie mozna tego samego zdjecia sprzedac do dwoch miejsc - musza byc inne klatki, chocby formalnie... wiec sie strzela na pale, zeby obok tego trafionego bylo jeszcze kilka wystarczajaco dobrych...

marucha  Dołączył: 22 Kwi 2006
alkos napisał/a:
Chodzi jeszcze o to, tak z grubsza, ze nie mozna tego samego zdjecia sprzedac do dwoch miejsc - musza byc inne klatki, chocby formalnie... wiec się strzela na pale, zeby obok tego trafionego bylo jeszcze kilka wystarczajaco dobrych...

Niekoniecznie - zależy od umowy. Rzadko zdarza się umowa na pełną wyłączność - po prostu za dużo kasy to zazwyczaj kosztuje.

Pozdrówka
Marucha

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
marucha napisał/a:
Niekoniecznie - zależy od umowy. Rzadko zdarza się umowa na pełną wyłączność - po prostu za dużo kasy to zazwyczaj kosztuje.

O ile sie orientuje, nie jest to prawo a raczej niepisana umowa fotoreporterow... I dotyczy glownie typowej "prasowki" :-)

Skocz do: