pkalista  Dołączył: 13 Wrz 2008
[K-5] K-5 i obiektyw 90mm 2.8
Witam,
mam następujący problem. Chciałem używać tego obiektywu z moją K-5 automatycznego wyzwalania migawki w momencie złapania ostrości.
Niestety, mimo, że zgodnie z instrukcją ustawiam korpus na AF.s a obiekty na manula. to i tak w momencie naciśnięcia spustu migawki aparat sam ostrzy i wykonuje zdjęcie.
Czy przyczyna lezy po stronie aparatu czy obiektywu?
Pozdrawiam

tomek8723  Dołączył: 18 Mar 2010
na korpusie spróbuj przestawić na MF

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
jak na korpusie ustawisz MF to pułapka ostrości nie zadziała

musi być ustawiona odpowiednia opcja w menu, AF na korpusie i MF w obiektywie

k33l  Dołączył: 20 Lut 2010
pkalista nie masz się co martwić, u mnie na Sigmie 105mm też nie działa odpięcie AF przez obiektyw, tylko za pomocą przełącznika na body.
U mnie jest tak:
Przełącznik na body AF gdy mam AF na obiektywie to pierścień ostrości jest na luzie a gdy przełączę na MF na obiektywie to mogę kręcić śrubokrętem w body, AF działa w obu przypadkach normalnie.
Przełącznik na body na MF to gdy obiektyw jest na AF pierścień się kręci ale nie ma to odniesienia do ustawiania ostrości jest na luzie, gdy przełączę na MF to ostrzę manualnie.
Pułapka ostrości działa na AF z obiektywem manualnym ale w tym przypadku nie mogę zrobić z Sigmy pełnego manuala, z manualnym Pentaksem 100mm działa jak należy ale tam jest tylko manual.

tomek8723  Dołączył: 18 Mar 2010
opiszon, no to się wykazałem przepraszam za wprowadzenie w bład

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
może być tak, że pułapka ostrości działa tylko z manualami i autofokuśnymi Pentaxami DA*
nie wiem jak to jest z innymi obiektywami z przełącznikiem AF/MF

pkalista  Dołączył: 13 Wrz 2008
Nie jest tak jak piszesz. Dziala mi z sigmą 50mm 1.4

SeizeThePicture  Dołączył: 07 Lis 2009
A czy ta Sigma to przypadkiem nie jest HSMowa?

BAN paradziqs  Dołączył: 05 Sie 2009
50'tka? ma hsm

Skocz do: