winnetou  Dołączył: 09 Cze 2011
Obiektyw macro M42
Pogrzebałem trochę po forum i nie mogę się doszukać, a opisy na aledrogo nie zawsze się zgadzają z rzeczywistością.

Pytanie jak w temacie. Poszukuję jakiegoś szkła do macro na gwint m42. Odwzorowanie 1:1 (względnie 1:2) i ogniskowa koło minimum 100. Znacie coś takiego? Heliosa 44M-4 MC 58/2 mam i jestem z niego bardzo zadowolony ale szukam czegoś z dłuższą ogniskową co pozwoli mi założyć 10-15cm pierścionków i ostrzyć z ciut większej odległości niż 2-5cm.

Jeśli ktoś z was wie coś o takim szkle to byłbym wdzięczny za podpowiedź.

Względnie szkiełko na m39 - przejściówkę da się zrobić/kupic/zamówić...

k33l  Dołączył: 20 Lut 2010
Super-Multi-Coated MACRO-TAKUMAR 100mm F4 Macro. Ale dlaczego ma być ma m42? I przy takiej ilości pierścieni to będziesz miał czarny wizjer.

Przy F4 to faktycznie może być ciemno ;) Dlaczego m42 bo mam odpowiedni adapter a chwilowo (i pewnie przez dłuższą chwile) nie będzie mnie stać na macro z prawdziwego zdarzenia do mojego olka.
Poza tym jest coś co ciągnie w szkłach typu helios ;)

ADestroyer  Dołączył: 16 Cze 2010
Z tego co kojarzę to jest: Vivitar 90mm/2,8 Macro Auto Telephoto oraz Super-Multi-Coated MACRO-TAKUMAR 100/1:4, ale on ma skalę odwzorowania 1:2... :roll:
Chyba się spóźniłem, k33l już odpowiedział. :oops:

PK  Dołączył: 24 Maj 2008
winnetou napisał/a:
10-15cm pierścionków

to już lepiej mieszek+ powiedzmy industar 50/3.5 - tanio i dość ostro (przy tym wyciągu jasność [właśc. ciemność] jest pomijalna). Każde szkło "macro" jest, niestety, drogie jak diabli.
Najtaniej "chadzają" Wołny 50 mm, ale i tak trzeba dać za nie kwotę, którą lepiej odłożyć na obiektyw systemowy.

[ Dodano: 2011-06-29, 12:47 ]
a może:
http://forum.fourthirdsph...ead.php?t=40605
http://oly43club.ru/forum/index.php?showtopic=690
FD- (względnie) tanie jak barszcz (w stosunku do jakości :evilsmile: ), tylko zabawa troszeczkę droższa ?

Mieszka nie mam a pierścionki robione na zamówienie w dowolnej praktycznie kombinacji za niewielkie pieniądze - poza tym chce trochę poeksperymentować. Na razie będę się bawił Heliosem ewentualnie Jupiterem 37A 135/3.5(pozwoli mi się trochę bardziej odsunąć od modela ale będzie ciut ciemniej - a też pięknie rysuje)

Mieszek czeka w kolejce do zamówienia. Ale wszystko w swoim czasie.

W każdym razie dzięki za opinie będę się rozglądał nadal po aledrogo czy ibeju

krzpob  Dołączył: 17 Lis 2009
winnetou, to może zacznij od raynoxa na jupitera? Da ci przedsmak macro a wrazie co wymienisz na mieszek.

pipeman  Dołączył: 03 Cze 2010
Ale 100mm + 150mm mieszka lub pierścienia przy skali 1:2 da ci i tak baaaardzo duże powiększenie, straszną ciemność i odległość ostrzenia równie małą.
Ja proponuję TAKUMAR 100mm F4 Macro na bagnet K i raynoxa. Zależy co chcesz focić. Oczy much to OK ale głowy muchy to tym nie cykniesz bo za duże powiększenie.

@pipeman, chętnie bagnet K ale patrz na stopkę :)
Wróci helios i pierścionki to pooeksperymentuje, a potem zaopatrzę się pewnie w raynoxa na start i dalej będę eksperymentował - końcowa skala odwzorowania nie musi być jakaś mega wielka byle tylko wyostrzyć z odległości która mi nie wystraszy modela. Przy pierścionkach około 5cm i heliosie jest to 2-5cm, potestuję z Jupiterem, a jak już się zaopatrzę w raynoxa to sam raynox i kombinacje z pierścionkami.

MichalR  Dołączył: 31 Maj 2011
jak model bedzie focony o poranku to nawet z 2-5cm Ci nie ucieknie. sam robie zestawem 50mm+pierscienie albo ostatnio Raynox i nie narzekam. mozesz zajrzec do mojego watku makro, tam pokazuje efekty prac z tym zestawem.

@Techmetal, wątek widziałem, foty genialne!

Skocz do: