daniel.chojecki  Dołączył: 23 Sty 2011
[K-7] problem z przednim pokrętłem (od strony obiektywu)
Witam.

Mam problem z przednim pokrętłem w mojej KaSiódemce.
Polega on na tym, że nie ważne w którą stronę nim kręce to czas się zmniejsza.
Podłączyłem grip'a i na pokrętle gripowym problem nie występuje.

Jakiś pomysł?

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Próbuj intensywnie nim pokręcić ze dwie minuty, jak nie pomoże to serwis.

plwk napisał/a:
Próbuj intensywnie nim pokręcić ze dwie minuty, jak nie pomoże to serwis.

przekręcił się? ;-)

ps. kręciłem nim z 30 sekund, ale spróbuje i dziękuje za sugestie.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
W K-r podobno taki sposób działa.

Bruinen  Dołączył: 03 Sty 2008
Raczej pośniedziały styki niż się przekręcił. Jak miałby się przekręcić? ;-) Takie intensywne kręcenie mogło faktycznie pomóc, ale jak się nie uda to bez rozbierania aparatu się nie obędzie.

plwk napisał/a:
W K-r podobno taki sposób działa.

na jaki czas pomaga? bo mam w bliskiej perspektywie urlop i nie chciałbym pozbawić się na ten czas aparatu.

[ Dodano: 2011-07-06, 20:38 ]
Zawiozłem puszke do serwisu, ale nie do Apollo, ponieważ sklep e-cyfrowe, w którym sprzęt został zakupiony, nie kupuje od polskiego dystrybutora. Dam znać.

Acer  Dołączył: 08 Maj 2008
Taki sam problem miałem z pokrętłem w DS-ie, kręcenie nie pomagało, przedmuchiwanie sprężonym powietrzem też nie, jakieś 2 tygodnie temu rozkręciłem i poczęstowałem pokrętło z 3-4 razy preparatem w sprayu do konserwacji i czyszczenia elektroniki - w moim przypadku nazywał się Elektrosol, zresztą znalazłem to u brata w garażu. Po każdym zaaplikowaniu niedużej ilości sprayu do pokrętła kręciłem nim w obie strony, następna porcja po odparowaniu poprzedniej. No i najważniejsze, pokrętło teraz chodzi jak nowe ;) Wygląda na to, że pokrętło po prostu śniedzieje. A o samej metodzie przeczytałem tu na forum, chyba w wątku z k-r (którego też mam i pokrętło chodzi dobrze).

Skocz do: