folab  Dołączył: 31 Sty 2007
[obiektyw] Tamron 17-50/2,8 - problemy.
Swego czasu kilka osób w tym ja miało problem z nie doświetlaniem przez to szkło,otóz okazuje się że jest problem z jakąś dźwigienką .Miałem dwa Tamrony w domu i na jednym wyraźnie było widac że przysłonę ma bardziej przymkniętą.Naprawa uszkodzenia jest wię jak najbardziej możliwa.

Jest też problem ze współpracą tego obiektywu z lampami zewnętrzynymi z korpusem K7 przy odbijaniu światła od sufitu,nie równo naświetla,na szerokim za mocno a na tele za słabo.Ponawiam prośbę o sprawdzenie tego u was,ja sprawdziłem na dwóch Tamronach.

matth  Dołączył: 21 Kwi 2008
folab, byłem dzisiaj w Jeleniej Górze, nawet miałem swojego tamrona w plecaku i sporo wolnego czasu ;-) Wiesz coś więcej o tej dźwigience? Mój niedoświetla tak o 1ev, ustawiam korektę i się tym nie przejmuję, ale może trzeba by.. :-)

Tyle wiem że naprawiali to,mówił coś o złym złożeniu obiektywu ,spokojnie można wysłac.Porównaj swój obiektyw z innym a zobaczysz że masz mniejszy otwór.

matth  Dołączył: 21 Kwi 2008
Pojawiło się chyba po tym jak mi go odesłali po naprawie gwarancyjnej. Napisali mi wtedy, że obiektyw jest sprawny i nie wymaga naprawy (chodziło o korekcję FF). Tyle, że już mam koniec gwarancji...

O podobnym przypadku słyszałem,gośc naprawiał Tamrona w jakimś serwisie i źle złożyli,wysłał go jeszcze raz ale do Foto Techniki i mu poprawili,wydaje sie że taki zabieg jakieś dwie stówy kosztuje.

Anem  Dołączył: 21 Lis 2010
Czy ktoś ten problem próbował rozwiązywać przez serwis gwarancyjny, bo mam to samo...

wanakamura  Dołączył: 03 Lip 2009
U mnie były również problemy po naprawie,
nie zmieniał poprawnie przysłony.
2.8 ->2.8 (mniej się nie da :)
3,5 ->3
4,5 ->3,5
itd
sumowało się to i dawało bardzo prześwietlone zdjęcia, błąd w obiektywie wykazałem zdjęciami gdzie ręcznie nastawiałem wszystko i było widać brak zmiany głębi ostrości + niedoświetlenie.
Serwis uznał reklamacje naprawy.
Pamiętaj że każda naprawa przedłuża okres gwarancji o okres naprawy plus po każdej naprawie masz gwarancje na wykonane czynności.
Pozdrawiam

RiddlerPL  Dołączył: 19 Sty 2008
Znajomy z serwisu mówił mi, że to normalna przypadłość tego modelu Tamrona (o inne nie pytałem). On na to mówił "leniwa przysłona". A mówił mi to przy okazji próby naprawy mojego 17-50/2.8 (który miał brud wewnątrz zespołu soczewek - nieusuwalny niestety).

WuWu84  Dołączył: 25 Wrz 2007
Miałem podobny problem w swoim 10-24 - przymykał zawsze o jedną działkę za mało. Naprawa na gwarancji bez problemu przy okazji czyszczenie i kalibracja (jako tako) AF

Skocz do: