pipeman  Dołączył: 03 Cze 2010
Bardzo mnie mój kitek cieszy. 18-30mm jest w nim bardzo przyzwoite po lekkim przymknięciu. Niestety tylko 2 razyw roku jest na body, a to za sprawą 35/2.4.

pimp1  Dołączył: 05 Lip 2011
Cześć,

Mam pytanie jako "wanna be" Pentaksiarz, może ktoś z Was będzie w stanie doradzić.

Chcę kupić K-Rkę i zastanawiam się nad kitowym obiektywem. Mam możliwość dopłacenia 280 zł, by kitowy DA 18-55 zamienić na DA 18-55 WR (gdyż DA 18-55 II nigdzie nie mogę znaleźć). Czytałem, że II oraz WR mają nieco inną optykę niż stary standardowy kit, przez co ma lepsze "osiągi", natomiast nie udało mi się znaleźć żadnego faktycznego porównania obiektywów (konkret z ostrością, aberracją itp).

Kit ma być dla mnie kitem, dorzucę jasną 50-tkę i będę się uczył. Pytanie tylko właśnie czy faktycznie różnica między wspomnianym WR a standardowym kitem warta jest tych 280 zł...

Dzięki

marfalc  Dołączył: 08 Sty 2010
Kit dołączany jest zubożoną wersja kita II.Wr nie ma sensu kupować bo kr nie jest wodoszczelny.

gregorisan  Dołączył: 10 Kwi 2009
pimp1 napisał/a:
Pytanie tylko właśnie czy faktycznie różnica między wspomnianym WR a standardowym kitem warta jest tych 280 zł...

po kilku miesiącach zaczniesz szukać czegoś na zamianę kiciaka, więc dopłata jest bez sensu ;-)

dlugas1982  Dołączył: 07 Lis 2008
Niedopłacaj, kupuj najtańszego KITa jakiego znajdziesz (nie koniecznie razem z kr, bo może znajdziesz osobno tańszego, przelicz to) Byle wersja II lub DAL.

Za 6 miesięcy zmienisz na coś lepszego lub coś do niego dokupisz.wersja WR tylko się będzie marnować na nieuszczelnionej Kredzie.

rey  Dołączył: 12 Paź 2009
pimp1 napisał/a:
... nie udało mi się znaleźć żadnego faktycznego porównania obiektywów (konkret z ostrością, aberracją itp).

http://www.optyczne.pl/11...-5.6_AL_II.html

dokładniej:
http://www.photozone.de/pentax

Bierz któtregokolwiek, byle z tulipanem, kit I wypada gorzej na pełnej przysłonie i długim końcu i raczej bym go nie szukał, ale ogólnie to kwestia egzemplarza.

pimp1  Dołączył: 05 Lip 2011
Nowy Pentaksiarz w rodzinie :mrgreen:

Dzięki za pomoc.

Skocz do: