bilko  Dołączył: 27 Paź 2009
[k-r] współpraca k-r z HSM
cześć
czy ktoś się spotkał z problemem współpracy pentaxa k-r z obiektywem wyposażonym w HSM, podłączyłem sigmę 50-150/2,8 II HSM i w trybie LV aparat nie jest w stanie wyostrzyć prawidłowo, przelatuje cały zakres w tą i z powrotem i nic (obiektywy z wiertarką ostrzą w LV bez problemu)
pozdrawiam

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Było na forum kilka informacji o problemach Sigm z HSM do ostrzenia w trybie LV. Dotyczyło to body K-5 i K-r i różnych szkieł Sigmy. Nie wiem jak w starszych body, jeśli nie zapomnę to sprawdzę na K-7.

plwk, dzięki za uwagę, ostrzenie klasyczne w k10d działało bez problemu i celnie, k-r nie dość, że myszkuje w trybie LV, to wykazuje duży FF (w trybie klasycznym) przy 50mm, kurde ja się załamię

bilko napisał/a:
k-r nie dość, że myszkuje w trybie LV, to wykazuje duży FF (w trybie klasycznym)

Może drugie jest powodem pierwszego. Ustaw najpierw poprawkę w mikroregulacji aby ostrzył poprawnie i sprawdź ponownie w LV.

Paulos  Dołączył: 08 Mar 2007
Re: [k-r] współpraca k-r z HSM
bilko napisał/a:
cześć
czy ktoś się spotkał z problemem współpracy pentaxa k-r z obiektywem wyposażonym w HSM

Tak, z dwuletnią Sigmą 18-125 HSM. Objaw jak u przedmówcy.

Moja Sigma 50-150 działa z K-7 w LV poprawnie.

schwefel  Dołączył: 17 Gru 2007
Tak się dzieje przy ustawianiu metodą kontrastu czy detekcji fazy?

Sprawdzałem metodą kontrastu.

u mnie kicha bez względu na metodę, poleci do serwisu, dziękuję za podpowiedzi

Problem prawdopodobnie jest po stronie obiektywu. Pentax wprowadził zmiany w AF a Sigma jeszcze ich nie rozpracowała.

WojtekKawecki  Dołączył: 01 Cze 2010
Tak się zastanawiam czy to powszechny problem.Jutro dotrze do mnie moja S50-150 i szlag mnie trafia na samą myśl o wysyłaniu zestawu gdziekolwiek.Czy wszystkie puszki Pentaksa mają broblemy ze szkłami z HSM i raczej mnie to nie ominie? Co prawda LV używam tylko z manualami ale jeszcze zostaje ff/bf cholercia.

triger  Dołączył: 23 Lut 2009
To raczej jest w drugą stronę - szkła sigmy z hsm mają problem na nowych body pentaksa (tylko w trybie LV). A FF/BF to raczej w sigmach standard, wysyłka na parę dni i "problem gone"...

Gunner  Dołączył: 16 Kwi 2010
BF/FF to tez standard w samych Krkach chyba...;]

Co do problemów z HSM to mój K-r + Sigma 70-200 II nie ma problemów na LV z HSM i trafia tam gdzie trzeba.

K-R w kwestii ff/bf niczym się nie różni od K-Xa i od wielu innych korpusów z innych systemów szczególnie w świetle żarówkowym. Sigma 50-150II przed chwilunią dotarła i widzę jakiś delikatny bf na różnych ogniskowych ale okazuje się że jest to do skorygowania w puszce więc jest piknie.Panika okazała się przedwczesna ;-) .Samo szkło miód malina.
Pozdrawiam!

Gunner  Dołączył: 16 Kwi 2010
Akurat mam niezłe porównanie z K-x i starszy brat (przynajmniej mój egzemplarz) radził sobie z FF dużo lepiej niż K-r, w którym każde szkło muszę kalibrować;/ Może słabo trafiłem z K-r... ;]

mtb  Dołączył: 05 Mar 2011
WojtekKawecki napisał/a:
K-R w kwestii ff/bf niczym się nie różni od K-Xa ... szczególnie w świetle żarówkowym

Nie miałem i nie mam K-x, ale sądząc po własnej praktyce z K-r i liczie wpisów o nim odnośnie FF na różnych forach, to Twoje zdanie jest z kapelusza wyjęte.

mtb napisał/a:
WojtekKawecki napisał/a:
K-R w kwestii ff/bf niczym się nie różni od K-Xa ... szczególnie w świetle żarówkowym

Nie miałem i nie mam K-x, ale sądząc po własnej praktyce z K-r i liczie wpisów o nim odnośnie FF na różnych forach, to Twoje zdanie jest z kapelusza wyjęte.

No właśnie, nie miałeś. A ja wręcz przeciwnie...

b-bar01  Dołączył: 09 Lip 2010
mojemu K-x jest wszystko jedno, jakie światło i jaki WB ustawiony, zawsze jest ok. nie ma FF/BF.

mtb  Dołączył: 05 Mar 2011
WojtekKawecki napisał/a:
No właśnie, nie miałeś. A ja wręcz przeciwnie...

Ano nie miałem.
Gratuluję zatem dobrego egzemplarza K-r.

Skocz do: