argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
andybond napisał/a:
Po kliknięciu otworzy się większa fota.
Akurat ta scena to nic nie pokazuje. Proponuję zrobić próbę na zdjęciu z kolorem czerwonym, zielonym oraz odcieniami skóry i porównać.

Daniel1977  Dołączył: 24 Mar 2010
Uważam że SRC jest bardzo mocnym programem, czasem go uzywam ponieważ ma kilka opcji których nie ma Lr, ale za Lr przemawia fakt, że robi on konwersję SRW do DNG.
Plik SRW na ok 25MB po konwersji do DNG 15.
Od 10.09 do 21.10 zrobiłem 273 zdjęcia co daje około 2.98GB po konwersji do DNG, przed było by blisko 6.8GB!

A to efekt tak na "szybko"
zdjęcie z lewej po konwersji na AUTO z SRW po prawej z LR3.2 jak widać różnica spora, po ustawieniu w LR WB na światło dzienne oba obrazy wygladają podobnie.

SRW4_vs_LR3_2 by Daniel*1977, on Flickr

tu większy rozmiar
http://farm5.static.flick...fcaed8af1_o.jpg

EXIF z SRW

SRW_EXIF by Daniel*1977, on Flickr
EXIF z LR

LR_EXIF by Daniel*1977, on Flickr

andybond  Dołączył: 13 Lip 2009
Zainspirowany tym wątkiem wpadłem w wir testów pod różnymi kątami. Postanowiłem sprawdzić jak sobie radzą poszczególne softy ze zdjęciami robionymi na wysokim ISO. Przestawiłem Sama na ISO 6400 i wybrałem scenę zawierającą jasne i ciemne płaszczyzny, EV podniosłem o 1 i cyknąłem zdjęcie. Jako że 6400 jest ekstremalnym ekwiwalentem czułości dla starszych matryc,oczywiście pojawiły się liczne kolorowe kropki. Zdjęcia poddane obróbce wyglądały najlepiej w LR i CO. W obu programach są dość dobrze rozbudowane narzędzia do odszumiania jednak z przewagą dla LR. Test ten pokazał również że na potrzeby albumów rodzinnych gdzie odbitki przeważnie nie przekraczają rozmiarów pocztówki w przypadku GX20 ISO 6400 jest jak najbardziej do przyjęcia i jeżeli jest taka konieczność-bez większego oporu można ją stosować.

MarcinG  Dołączył: 03 Lip 2007
Musieli dużo zmian w najnowszym sofcie do Samsunga wprowadzić, bo waga wzrosła trzykrotnie:)

MarcinS  Dołączył: 30 Gru 2008
andybond napisał/a:
Zdjęcia poddane obróbce wyglądały najlepiej w LR i CO. W obu programach są dość dobrze rozbudowane narzędzia do odszumiania jednak z przewagą dla LR.

W moich testach na plikach z K10D z ISO 800 i wyżej doszedłem do wniosku, że najlepsze efekty uzyskuję tak oto:
- wywołuję PEFy w Capture One (nie potrafię dostać takich kolorów i jakości w ACR 6.2 czy Pentax DCU -- co prawda DCU daje fajne kolory, ale traci dużo szczegółów w obróbce i za Chiny nie potrafię uzyskać tak dobrych efektów jak w C1);
- dla wysokich szumów ustawiam ostrzenie i redukcję szumów na zero i eksportuję do 16-bitowego tiffa (C1 jest tu zdecydowanie gorsze jeśli chodzi o szumy od ACR6);
- tiffa otwieram w ACR i tam robię tylko redukcję szumów chrominancji (chroma NR)
- dalej tiff idzie do odszumiania w PSE za pomocą pluginów Noiseware Pro lub Topaz DeNoise5, przy czym Noiseware jest szybszy i zwykle daje mi lepsze rezultaty niż DN5;
- no a potem już można bawić się dalej w PSE, redukując plik do 8-bitów na kanał.

Markus  Dołączył: 21 Mar 2007
Mały poradnik jak szybko obrabiać pliki RAW w SRC :

http://oxygenum.ovh.org/testy.html

(Link nr 3)

[ Dodano: 2010-11-15, 11:51 ]
Dla chcących pobrać SRC 4.XX wystarczy się zarejestrować na stronie Samsunga nie konieczne jest podsiadanie numerów seryjnych....
http://www.samsungimaging.../utilityList.do

[ Dodano: 2010-12-09, 23:04 ]
Dziś jest do pobrania nowa wersja Samsung RAW Converter....

wertervgt  Dołączył: 14 Paź 2009
Gdy wczytuje DNG z GX-20 do SRC, program wyświetla je jako miniaturki które na początku maja intensywne kolory, po paru sekundach miniaturki te tracą kolory i robią się wyblakłe. Czy nie da się coś zrobić aby wywoływanie rawa rozpocząć od kolorystyki jaka widzę na miniaturkach zaraz po wczytaniu a nie od tej wyblakłej ?

wertervgt napisał/a:
Gdy wczytuje DNG z GX-20 do SRC, program wyświetla je jako miniaturki które na początku maja intensywne kolory, po paru sekundach miniaturki te tracą kolory i robią się wyblakłe. Czy nie da się coś zrobić aby wywoływanie rawa rozpocząć od kolorystyki jaka widzę na miniaturkach zaraz po wczytaniu a nie od tej wyblakłej ?

Przyczyny zmian kolorów miniatur podczas wczytywania mogą być dwie:
1. Zdjęcie było już wcześniej obrabiane. Program najpierw wczytuje oryginalne pliki, potem doczytuje informacje z plików zawierających poczynione przez użytkownika zmiany.
2. W programie jest włączony jakiś profil kolorów i program go "nakłada" na miniaturę dopiero po chwili.

Pkt. 2 nie jestem do końca pewien, ale myślę, że tak to działa. Z Twojego postu wynika, że efekt ten jest widoczny jeszcze zanim zaczniesz obrabiać zdjęcie, więc prawdopodobnie jest to przyczyna z pkt. 2. Jeżeli masz skalibrowany monitor i wybrany odpowiedni profil w programie, to właśnie wtedy masz w miarę prawdziwy wygląd zdjęcia.

Kfan  Dołączył: 02 Mar 2007
Używam SRC4 do rawów z NX10. Do tej pory nie miałem uwag ale ostatnio zrobiłem serię fot bez lampy przy llampach hsufitowych świetlówkowych i z korekcja -1-2 EV żeby nie poruszyć/zamrozić ruch - ujemna korekcja pozwala użyć krótszych czasów migawki w stosunku do prawidłowego naświetlenia. Wywoływanie jest więc forsowne i wychodzi na to samo co ISO 3200 a czasem 6400 no i tutaj efekt z SRC jak dla mnie zrobił sie mało wyrazisty, że tak powiem.

Poczytałem coś na dpreview gdzie kilka osób twierdzi że LR i Raw Therapy pozwalaja więcej wycisnąć z tej matrycy.

Cóż ,pobrałem dng conwerter przekonwertowałem srw na dng zainstalowałem póki co RT i męczę.
Wymęczyłem sporo bardziej detaliczne zdjęcie niż z SRC co udało sie po zmianie metody demozaikowania.
Muszę jeszcze sprawdzić czy w SRC uda mi się jakoś uzyskać taki sam efekt.
W zasdazie SRC jest świetny po zapoznaniu się z jego możliwościami tylko demozaikowanie ma chyba nie do końca dopracowane. Problem dotyczy głównie wyższych ISO. Piszę chyba bo do końca nie jestem pewien.
Marek co powiesz na ten aspekt?

MarcinG napisał/a:
1. Zdjęcie było już wcześniej obrabiane. Program najpierw wczytuje oryginalne pliki, potem doczytuje informacje z plików zawierających poczynione przez użytkownika zmiany.

Miałem na myśli rawy świeżo zgrane z aparatu, wiec nikt wcześniej ich nie obrabiał.

Monitor mam skalibrowany. Co prawda pol roku temu mi to robili przy zakupie, ale myślę ze to nie ma aż takiego znaczenia. I chodzi o to ze te miniaturki przez chwile po wczytaniu mają zdecydowanie bardziej odzwierciedlające rzeczywistość kolory, po chwili robią się wyblakłe, nijak nie podobne do kolorów w rzeczywistości.

MarcinG napisał/a:
2. W programie jest włączony jakiś profil kolorów i program go "nakłada" na miniaturę dopiero po chwili.

Czy ten profil kolorów można wyłączyć/przestawić? Przeglądałem opcje programu i się nie spotkałem z tym. Co prawda żadnej instrukcji do obsługi nie przeglądałem.

wertervgt napisał/a:

Czy ten profil kolorów można wyłączyć/przestawić? Przeglądałem opcje programu i się nie spotkałem z tym. Co prawda żadnej instrukcji do obsługi nie przeglądałem.

Menu Option -> Display Setting -> Colour management. Trzeba odznaczyć checkbox Enable display colour management. Poniżej jest wyświetlony aktualnie używany (lub nie) profil.
Tylko pytanie czy warto to robić, może przy włączonym zarządzaniu barwą kolory są bliższe prawdziwym.

Nie chodzi tutaj mi o wyłączenia zarządzania kolorem. (Gdybym to wyłączył to program zachowywał by się dalej tak samo - na laptopie z matryca TN, gdzie nie ma zarządzania kolorem dzieje się dokładnie tak samo). Moze w wytłumaczeniu pomoże to: robię zazwyczaj raw + jpg malej rozdzielczości. Miniaturki rawow wczytane do programu maja kolory takie same lub bardzo podobne do jpg, ale tylko na początku, bo po paru sekundach po kolei zmieniają się kolory na nich - kolory robią się wyblakłe. Po tym zajściu rawy nie są podobne kolorystycznie do jpg. Żeby dojść do podobnych kolorów jak na jpg muszę poustawiać kontrast, balans bieli.... A chciałbym rozpocząć wywoływanie rawa od kolorów jakie są na jpg, które są bardziej zbliżone do realnych kolorów niż wyblakłe rawy.

mravel  Dołączył: 05 Maj 2010
...
mialem to samo co kolega powyzej tylko w LR 3.4. Szalalem z tymi kolorami by wrocily do oryginalnej wersji z aparatu ale bezskutecznie. Wywalilem LR, posprzatalem system i wrzucilem SRC. Problem znikl..

Co najdziwniejsze na innym komputerze z LR taki problem nie wystepowal

Jest nowa wersja SRC do pobrania.
Co się zmieniło nie wiadomo...
Zmiany prawdopodobnie są kosmetyczne.
Nowa zupełnie wersja z linii 5.XX wejdzie dopiero pewnie razem z NX20....

Daniel1977  Dołączył: 24 Mar 2010
Gdyby ktoś poszukiwał dostępny jest nowy Samsung RAW Converter wersja 4.0.2.4 dla Windows i Mac OS X
http://www.samsung.com/us.../EV-NX200ZBSBUS

Dzięki za informację.
SRC jest fajnym softem ale brakuje mi jednej opcji:

usuwania "fringe" nie wiem jak to po polsku nazwać.

http://www.isl.co.jp/SILK...res/fringe.html

Fringe często pojawia się to przy używaniu jasnych szkieł na niskich wartościach przesłony np. F 1.4 w kontrastowych scenach.

Fajnie jakby Samsung dodał ją do swojego softu...

Markus, mnie w takich przypadkach pomaga z lepszym lub gorszym skutkiem funkcja "View -> Lens aberration controller", pozycja "Chromatic aberration" na samym dole okienka.

Też używam tej funkcji ale to nie jest klasyczna aberracja chromatyczna która ogranicza się tylko do krawędzi.
W przypadku "fringe" wygląda to jak jakaś poświata zmiany koloru występują dalej niż tylko na krawędzi obiektu...

krzyber  Dołączył: 24 Sty 2008
Jakie RAW-y można obrabiać w SRC?
Konwertowałem PEF-y do DNG i niestety lipa.

Masz niestety ale pecha SRC akceptuje jedynie rawy z:

[Samsung RAW Converter applicable model]
SAMSUNG NX11, NX100, NX10, NX5, WB2000, EX1, WB5500, WB5000, GX20, GX10

Najniższym modelem jak widać jest GX10.

RAW-y z GX-1S da się jedynie obrobić w Silkypix Free Version: 3.0.22.2
Jest to starsza wersja SRC 4.XX.
Albo pozostaje zakup licencji na Silkypix 5.XX

Skocz do: