vertiico  Dołączył: 08 Maj 2007
zoom + astro
Witam ponownie :-)

Mam dlemacik, i prosilbym o porade :mrgreen:

Mam samsunga gx-10 i kita ( 18-55 ), myslalem o tele i wybor padl na kitowy 50-200 samsunga ( samsung a nie pentax ze wzgledu na cene, jak bym znalazl tanszego pentaxa to pentaxa , zeby nie bylo ze mam jakies przywiazania do firmy :mrgreen: ).

A moj dlepmat polega na tym, ze chce tego szkielka uzywac rowniez do fotografowania ksiezyca, po nalozeniu konwertera 2x, z tego co mi wiadomo to:
- podwaja ogniskowa, czyli bylo by 100-400 ( czyli powinno wystarczyc )
- pogarsza swiatlo, czyli 8-11,2 ( chyba nie ma znaczenia w tym przypadku )

i teraz pytanie wlasciwe, czy ma to sens, czy ktos probowal takim zestawem robic zdjecia ksiezyca i jakie sa tego efekty.
Zarazem jaki konwerter polecacie i jakiej "mocy" 2x czy moze np 1.7x?

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
laczenie telekonwerterow z zoomami nizszej klasy to jest bezsens.....
jesli juz to kup stalke i telekonwerter...

adrian  Dołączył: 06 Mar 2007
popełniłem parę fotek księżyca. Nie wyszły najgorzej. Link masz TUTAJ

Sprzęt: kadyszka, tamron 70-300 i statyw (chociaz statyw nie w każdym przypadku). :-)

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
adrian, - no tak tylko ani jedno z tych zdjec nie jest ostre....

@adrian
fajne fotki, szczegolnie ksiezyca

@Fafniak

co do stalki to na razie rozgladam sie za manualnym 135, AF sa drogie, choc tu af dla mnie nie ma znaczenia, ksiezyc mi nie ucieknie przeciez :)

Nie wiem czy dobrze robie, bo sie na tym nie znam, ale zalozylem sobie tak:
najpierw kupic
- zoom 50-200
- stalke 50/1.7

w dowolnej kolejnsoci, zalezy jak sie trafi
stalke 50/1.7 manualne bo tanie, a lepiej mniej wydac i sie przekonac ze nie potrafie stalek obslugiwac. Glownie do portretow bym wykorzystywal.
Tylko ja to traktuje jako hobby, by sie od kompa oderwac, ilez mozna, stad moje drugie pytanie:
- nie chce by wyszlo ze sie czepiam, itp, z braku doswiadczenia po prostu zadaje glupie pytania :roll: , przegladalem fotki adriana, glownie skupialem sie na fotkach ksiezyca, powiedziales ze zadna fotka nie jest ostra, moglbys wyjasnic mi dlaczego tak uwazasz, bo ja nie widze, np fotka "Plik 14/16 z Druga kwadra". Ja moze tego nie widze, moze faktycznie sa nieostre.

ms  Dołączył: 03 Kwi 2007
vertiico napisał/a:

fajne fotki, szczegolnie ksiezyca

Do Księżyca lepiej zaopatrzyć się w coś z ogniskową ponad 1 metr. Np. na deltaoptical.pl znajdziesz duży wybór teleskopów za cenę często o wiele mniejszą od ceny teleobiektywu o podobnych ogniskowych.

tak, tylko kupujac 50-200 mam universalny zoom ( jak na amatora chyba wystarczajacy ) a w dodatku dokupujac konwerter moglbym co jaksi czas pare fotek zrobic ksiezyca ( chyba ) .

A co do twego teleskopu, ceny sa od 800zl, domyslam sie ze wystarczy tylko przystawic do obiektywu, mam obecnie tylko "kitowy", czy dobry do tego?
I czy to nie przypadkiem tak jakby mnie sie ktos pytal jaki komp jest dobry do internetu a ja mu na to:
- "swietny jest sun fire badz ultrasparc IV, sam na takich pracuje i sa swietne "
?

Cobretti  Dołączył: 06 Lut 2007
500mm + 2xTC: http://algorytmy.pl/foto/index.php?id=2777
cóż, im większa ogniskowa tym bardziej mydlany obraz no i z TC ostrzenie ręczne

ms  Dołączył: 03 Kwi 2007
vertiico napisał/a:
tak, tylko kupujac 50-200 mam universalny zoom ( jak na amatora chyba wystarczajacy ) a w dodatku dokupujac konwerter moglbym co jaksi czas pare fotek zrobic ksiezyca ( chyba ) .

A co do twego teleskopu, ceny sa od 800zl, domyslam sie ze wystarczy tylko przystawic do obiektywu, mam obecnie tylko "kitowy", czy dobry do tego?
I czy to nie przypadkiem tak jakby mnie sie ktos pytal jaki komp jest dobry do internetu a ja mu na to:
- "swietny jest sun fire badz ultrasparc IV, sam na takich pracuje i sa swietne "
?

Co do pierwszej części pytania: to zależy. Jeśli nie zależy Ci na szczegółach o rozmiarach paru kilometrów na Księżycu to 2x200 wystarczy. Nie sfotografujesz tym jednak kawałka o przekątnej
≈700km:/

Co do drugiej: obiektyw sie odkręca i trzeba mieć przejściówkę (chyba to sie nazywa T-mount).
Co do komputera: coś na rzeczy jest bo nie każdy system jednakowo dobre daje obrazy w dużym polu widzenia. Chyba Maksutowy do tego są najlepsze choć światłem nie grzeszą...

kivirovi  Dołączył: 25 Kwi 2006
Moim zdaniem po 2 miesiacach znudzi Ci sie fotografowanie ksiazyca, a obiektyw Ci sie przyda do fotografowania zwierzat itp.

nie bede robil fotek codziennie :) ( raczej co noc :mrgreen: ) tylko jak mnie ksiezyc zauroczy, niekiedy tak ladnie jest tuz nad lazem itp.

Dlatego mysle o tym tele+konwerter, tylko glownie widzialem takie zestawy: sigma/tamron 70-300+konwerter 2x , ale nie 50-200+konwerter 2x, a zanim cos kupie wolalbym sie upewnic ( na lustro dochodzilem pol roku, choc i tak to malo czasu ).

Wszelkie uwagi mile widziane :)

adrian  Dołączył: 06 Mar 2007
Fafniak napisał/a:
adrian, - no tak tylko ani jedno z tych zdjec nie jest ostre....

Jak już moi poprzednicy zauważyli, 300 mm (x1,5) daje nam w granicach 450, na księżyc trochę mało. Mówiąc prosto, zastosowałem "zoom cyfrowy" stąd to rozmycie. :-) (przydałaby się matryca 40Mpix, albo jakiś teleskop. Fajne fotki księżyca z teleskopu można zobaczyć TUTAJ :mrgreen: ).

Szpileczka  Dołączyła: 03 Sty 2008

To moja kuleczka. Teleskop SkyLux, soczewka Barlowa, km a200 i zoom, z k10 i sigmą 70-300 z konwerterem x2 jest trochę mniejszy. Jak go znajdę to dodam poglądowo.

amas  Dołączył: 22 Wrz 2006
Zoomy, zwłaszcza te tanie, słabo się nadają to tak specyficznych zastosowań.Oczywiście, wszystko zależy od wymagań i oczekiwań.
Oto próbka z 80-320 na 320mm f/11, bez żadnej obróbki, tylko crop:

Można osiągnąć lepszy efekt, stosując np. filtry, albo składając serię wielu zdjęć i odpowiednio obrabiając materiał.

Dla porównania, z pięciocalowego achromatu o ogniskowej 820mm (też bez żadnej obróbki poza cropem; wersja 1:1 po kliknięciu w obrazek):

synoptyk
[Usunięty]
Szpileczka - fajowy klimat tego zdjęcia.

Szpileczka  Dołączyła: 03 Sty 2008
synoptyk napisał/a:
Szpileczka - fajowy klimat tego zdjęcia.

Niestety robione jedną ręką, bo do mojego teleskopu nie da się (chyba) bezpośrednio podpiąć aparatu :-(

Skocz do: