JackW  Dołączył: 08 Lip 2009
Firmware 1.11 w K-m
W zeszłym roku zaktualizowałem w swojej K-mce firmware z 1.00 na 1.11. Od tego czasu mam takie wrażenie jakby zdjęcia były minimalnie nieostre. Przy wersji 1.00 były JPGi brzytwa teraz jakby gorsze. Jeżeli była by możliwość powrotu do starej wersji to bym przywrócił. Niestety jest to chyba niemożliwe, zresztą nie mam starej wersji nr 1.00 i chyba nigdzie się nie pobierze. Teraz wracam do sedna mojego postu, i tu mam pytanie do posiadaczy K-mek. Czy po aktualizacji też mieliście takie wrażenia przy oglądaniu JPG prosto z puszki? Moja wersja nowego firmware to 1.11.01.08 i chyba była to ostatnia wersja.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Nie jest możliwy (oficjalnie) powrót do niższej wersji.

Paulos  Dołączył: 08 Mar 2007
K-m nie mam i nie miałem, ale co mogę podpowiedzieć:

JPG z puszki to nie jest dobra miara ostrości systemu, o czym się niedawno przekonałem przesiadając się z K200D na K-r.

Jeżeli masz PEF-a zrobionego na starym firmware, to zrób teraz podobny motyw też w PEF (i z tym samym obiektywem, ISO, itd), wywołaj oba PEF-y tym samym programem i z jednakowymi ustawieniami wyostrzania, po czym porównaj uzyskane JPG-i, na przykład Fast Stone'm (dwa obok siebie, powiększenie 100%).

JackW  Dołączył: 08 Lip 2009
Tylko co to da? Jeżeli oprogramowania nie można cofnąć, to jak mówią Czesi „to se ne wrati”. Zresztą może to tylko moje subiektywne odczucie? Dlatego pytam innych czy też maja takie wrażenie. I jak na razie cisza. Może już na tym forum nie ma posiadaczy takiej staroci jak K-m.

Paulos  Dołączył: 08 Mar 2007
JackW napisał/a:
Tylko co to da?

Jeżeli wynik będzie porówynwalny (co podejrzewam), to przestaniesz się frasować i spokojnie pójdziesz robić zdjęcia, ewentualnie podkręcając w puszce wyostrzanie, skoro wolisz robić JPG-i.

Skocz do: