CytatJadę na urlop, i tak mnie naszło coś, aby nie brać cyfrówki wcale, wziąć tylko ze 2 analogi i z 15-20 negatywów b/w i kolor.
Czy ktoś też ma taki zamiar?
Boję się, że jednak będę żałował, że nie wziąłem cyfry.
Henry napisał/a:Więc myślę że nie będziesz żałować - ale i tak radziłbym Ci wrzucić do kieszeni mały kompakt cyfrowy - na wypadek gdyby Ci jednak zależało na zdjęciach
http://aleknowak.net
Go Out And Burn The Sensor Again
Też stosuję tę pokrętną logikę ale tylko do połowy: zdjęcia do której przywiązuję "artystyczną" i emocjonalną wagę wykonuję tylko analogiem. Nie mam jednak jeszcze odwagi zrobić zdjęć ślubnych w 100% analogowo (ale nie tylko z tego powodu, co wyżej).Henry napisał/a:radziłbym Ci wrzucić do kieszeni mały kompakt cyfrowy - na wypadek gdyby Ci jednak zależało na zdjęciach
120 | 135 | APS-C
C330s 67 45 75 105 165 | MXx2 MES (nie działa) MZ-5n (nie działa) 28 50 35 43 (nie działa) 50 | GRII K-5 21
JORGE.MARTINEZ@PL | Jeden Aparat 7.0 | Instagram
Sony A7 - w końcu święty grall
Aparat biorę w zależności od potrzeb, ale focę coraz więcej analogiem, teraz tak chyba 2/3. Oczywiście kiedyś było na odwrót a całkiem na poczatku to analoga nie miałem wcale, bo się zachłystywałem "cudownym" cyfrowym wynalazkiem. Od kiedy się nauczyłem sam wywoływać negatywy zdecydowanie bardziej cieszy mnie klisza.Henry napisał/a:Na czym Ci bardziej zależy? Na zdjeciach czy na zabawie analogiem?
Z tonu wnioskuję że na codzień nie fotografujesz analogiem,
cyfranka+analogów kilka+szkiełek przeróżnych mnóstwo. Czyli Pentaxy, Canony, Minolty i pewnie coś jeszcze dokupię
gezaj napisał/a:Moje pytanie wzięło się stąd, że zawsze na wakacje, urlop, krótkie wyjazdy itp. brałem tylko cyfrę, potem cyfrę i analoga ale nigdy sam analog.
Pentax Spotmatic SP | Pentax 6x7
michalb napisał/a:W analogu na wakacjach brakuje mi jednej rzeczy - że nie mogę mieć załadowanych naraz slajdów i negatywu czarno-białego
heretyk
PK napisał/a:jak wsadzimy cz-b 400, to słoneczko świeci jak wściekłe.
PK napisał/a:Ale żeby tylko i wyłącznie z analogiem ? W życiu- czy po wywołaniu filmu odczuliście kiedyś palące uczucie wstydu, na widok gniota, który wyszedł spod waszych rąk (pewnie nie) ?
CytatA co moze pojsc nie tak z analogiem? Szczegolnie jak wezmie negatywy
gezaj napisał/a:Zależy mi na zdjęciach, zabawa to też ważne, ale liczą się zdjęcia. Fun z udanego zdjęcia z kliszy jest większy niż gdyby to było z cyfry.
Henry napisał/a:Jakoś więcej widzę narzekania na błędy wywoływania B&W niż na zepsute karty, mimo że te drugie są popularniejsze
Henry napisał/a:Ja raczej miałem na myśli to co jest na nich a nie "z czego są zrobione"
Henry napisał/a:po tylu latach wiem że jak czegoś nie sfotografuję to nie będzie miało znaczenia
Zapewne rozumiemy tak samo.Henry napisał/a:To chyba coś innego rozumiemy pod pojęciem "zdjęcia".
no nie inaczej :)Henry napisał/a:Ja raczej miałem na myśli to co jest na nich a nie "z czego są zrobione"
cyfranka+analogów kilka+szkiełek przeróżnych mnóstwo. Czyli Pentaxy, Canony, Minolty i pewnie coś jeszcze dokupię
CytatGdzieee? Uwierz mi, slucham tych od zepsutych kart codziennie
CytatAle wlasnie o to chodzi, ze zdjecia cyfrowe nie sa z niczego zrobione, bo fizycznie nie istnieja. Dla mnie to bariera nie do przekroczenia.
alkos napisał/a:Uwierz mi, slucham tych od zepsutych kart codziennie
Pentax Spotmatic SP | Pentax 6x7
Na tym forum nie ma OT, każdy post jest dokładnie na temat, który został w nim zawarty.
Przebrzydły Olympusiarz / dla przyjaciół Zygmunt
SuperA|MX|*ist|MZ-5|MZ5n|Z1P|K-5IIs|
MotorA|Winder MX|BG-20|FG|FG|DBG4|
M40|A50|A35-70|
DA18-55|A35-70|DA*50-135|DA50-200|T28-200|S70-300|
AF220T|FTZ330|FTZ500|FGZ360|FGZ540 x 2|
--------------------
K100Ds->K10D->K20D->K-5->Km
Żaba napisał/a:E tam pitolicie![]()
Ważne jest samo zdjęcie i radość z jego popełnienia.