BAN zamach  Dołączył: 21 Paź 2010
Gedeon napisał/a:
zamach napisał/a:
sam jestem ciekaw czy zauważę jakąś różnicę
Czekam na relację...

Trzasnąłem ze trzy setki fotek=ok 20-30 sensownych jak dla mnie.Przekładam wciąż 3 obiektywy,wiec trudno mi obiektywnie ocenić cokolwiek a jeszcze jak dodam swoje niedouctwo -to tym bardziej.Jednak pracując na 2 ostatnich wersjach firmware nie zdarzyła mi się żadna zawiecha co wcześniej się zdarzało.Poza tym jestem zadowolony całkowicie :-B

sycamor  Dołączył: 10 Lut 2011
Witajcie,

a ja się troszkę na v.1.10 zawiodłem, w stosunku do 1.03.

Wgrałem rzutem na taśmę tuż przed wyjazdem na wakacje i o ile 18-135 jest do przyjęcia, to już obrazki na 70/2.4 ltd na ful dziurze wychodziły jakby z front focusem. Wcześniej było ostro. Na F/5.6 jest już lepiej.

Dwa dni temu wgrałem 1.11 i jest jakby lepiej, puszka resetowana po wgraniu do ustawień fabrycznych w obu przypadkach.

Pozdrawiam,

J.

ps. oczywiście biorę poprawkę na mój brak umiejętności, to subiektywne wrażenie ...

BAN paradziqs  Dołączył: 05 Sie 2009
sycamor, gdzies czytalem (u nas na forum ale chyba w innym temacie) ze po wgraniu najnowszego fw konieczna byla ponowa kalibracja szkiel..

No to było u nas ... ;-) też to czytałem ...

Ale ja nie miałem wcześniej żadnej kalibracji, wszystko od poczatku ustawione na 0.

Dla przykładu, choć nie wiem, czy na tak małych zdjęciach będzie coś widać ... Wszystkie zmniejszone na potrzeby forum i lekko podostrzone w PS, celowałem centralnym punktem w rożek z liścia róży na środku, wskazany na zdjęciu nr 1.

Pentax DA 18-135 WR, 135 mm, F/5.6

Tu myślę, że jest dobrze, ale na drugiej fotce już gorzej

Pentax DA 70/2.4, F/2.4

Jakby FrontFocus się pojawiał ... Za to po przymknięciu do F/5.6 jest tak :

Nie było tego wcześniej na firmware 1.03, zaraz po otworzeniu paczki z obiektywem zrobiłem na szybko znajomemu portrecik na 2.4 i uważam, że jest (było) ostrzej niż teraz :

To tyle moich obserwacji. Być może się sugeruję, ale przyszła mi do głowy myśl, że na jasnych szkłach jest gorzej, niż na v.1.03. Może coś tam nagrzebali jednak w środku, czego uboczny skutek tak się objawia (przy okazji poprawiając inne rzeczy).

J.

b-bar01  Dołączył: 09 Lip 2010
sycamor,
MZ niefortunnie wybrałeś miejsce do ostrzenia, trzeba było wybrać ten płatek wyżej, na tle sciany. przy mniejszej ogniskowej pole czujnika AF "zachacza" o ten wyraźniejszy, bardziej kontrastowy płatek niżej i na nim ustawia ostrość. po przymknięciu oba wchodzą w zakres GO

BAN paradziqs  Dołączył: 05 Sie 2009
zdecydowanie trzeba probowac na bardziej kontrastowym elemencie..

RiddlerPL  Dołączył: 19 Sty 2008
Dokładnie. Punkt AF to nie przestrzeń jaką "zajmuje" czerwona kropeczka w wizjerze, ale dużo wiekszy obszar. Orientacyjnie każdy z czujników AF ma podobną powierzchnię jak pole pomiaru punktowego (obszar w centrum pomiedzy "nawiasami" - "( )"). Jak znajdzie się tam kilka obiektów AF nastawi ostrość na ten bliższy lub ewentualnie bardziej kontrastowy. Tobie ustawił na bliższy. Po prostu. Poza tym wizjer nie musi dokładnie pokazywać położenia punktu AF (a i ty możesz w niego krzywo patrzeć). Wtedy przesunięcie będzie powodowało, ze AF będzie ci ostrzyń na cos innego niźli ci się może wydawać (zdarzały się już takie sytuacje) O tym także warto pamietać.

Dzięki :-B za pouczenie w temacie, pisałem, że jeszcze mi sporo brak ;-)

Jutro pomyślę nad czymś bardziej dokładnym i ewentualnie powtarzalnym ...

Jednak będąc niedawno na wyjeździe trafiły mi się dwie modelki i tam testowałem jeszcze v.1.10 na szkłach DA 55-300 oraz DA 70 ltd i być może tamten soft był gorszy, bo nie jestem zbyt zadowolony, jeżeli macie ochotę, to zapraszam na wizję na Picasie

tu : https://picasaweb.google.com/112746420189970781441/Oxana#5628776731371650530

i tu : https://picasaweb.google.com/112746420189970781441/Ksenia#5631108885563354642

Nie będę zaśmiecał wątku swoimi wypocinami ;-)

Pozdrawiam,

J.

Yaner  Dołączył: 11 Sie 2008
Ja nie widzę różnic jakichś między 1.03 a 1.10. Ale i ich jakoś specjalnie nie szukałem.
Sobie pstrykam fotki. Wersji 1.11 puki co nie wgrywam. Wygląda, że w 1.10 był jakiś babol z tym całym GPS-em i szybciutko się ratują tym nowym softem. GPS-owego ustrojstwa Pentaksa nie mam w planach zakupowych, więc poczekam no kolejny firmware, który może będzie rzeczywiście coś poprawiał.

yusuf  Dołączył: 19 Kwi 2006
A ja wrzuciłem nowy FW, bo pomimo, że raczej też nie będę używał GPSa, to nigdy nie wiadomo, co jeszcze mogli poprawić / zepsuć *(niepotrzebne skreślić), a czym się nie chwalili

Dokładnie,

jak jeden z kolegów wyżej pisał po wgraniu 1.11 musiał ponownie korygować mikroregulacja zrobione wcześniej szkła, więc jakieś zmiany w działaniu AF są prawdopodobne ...

Myślę, że to nie zaszkodzi mieć najnowszą wersję, zresztą podobnie jest z BIOSem płyt głównych w komputerach od wielu lat, zawsze producent zaleca wgranie najnowszej wersji, tu co prawda Pentax nic oficjalnie nie mówi, ale ...

;-)

Pozdrawiam,

J.

Yaner  Dołączył: 11 Sie 2008
Koledzy yusuf, sycamor macie niby rację, ale.
Korzyści z wgrania nowego firware-u są puki co niepotwierdzone. Skutki nieudanego update-u trudne do przewidzenia, prawie na pewno powodujące konieczność rozstania się puszką na czas jakiś. Jednak zawsze to jakieś dodatkowe ryzyko jest. Ja jeszcze poczekam ;)

E tam, dlaczego ma się nie udać :?:

Dobrze naładować aku przed operacją, dobra karta i naprzód :-D

:-B

J.

kurno  Dołączyła: 06 Mar 2011
Zainstalowałem nowy soft, wszystko śmiga, jak na razie :) Zmiana konkretna bo z 1.00 na 1.11, w menu pojawiła się opcja wybory GPS, ale w sumie i tak nie użyję, bo nie mam jak :D w każdym razie autofocus szybciej działa niż na 1.00. pozdrawiam

Michu  Dołączył: 18 Kwi 2006
A tak trochę z innej beczki: Yaner możesz mi wyjaśnić, co to jest puki? Już kilka razy pytałem o to na forum, przeważnie sformułowanie owo pojawia się wśród sprzętowców, więc domyślam się, że ma niebagatelne znaczenie w opisie/funkcjonowaniu aparatu.

piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007

Michu  Dołączył: 18 Kwi 2006
OKO, dzięki Piotr za wyjaśnienie, przepraszam za zaśmiecanie wątku takimi pier dami...

DVX  Dołączył: 15 Gru 2008
Mój K-5 ma wersję 1.01, nie działa automatyczny obrót zdjęc, czy wgranie innej wesrsji softu niweluje ten defekt ?

Zdano  Dołączył: 23 Paź 2006
DVX napisał/a:
czy wgranie innej wesrsji softu niweluje ten defekt

Nie wiadomo dlaczego ale K-5 nie jest w to wyposażony.

nazirus2411  Dołączył: 19 Lip 2009
Zdano napisał/a:
DVX napisał/a:
czy wgranie innej wesrsji softu niweluje ten defekt

Nie wiadomo dlaczego ale K-5 nie jest w to wyposażony.

Przeciez w najnowszej wersji softu jest zakladka - automatyczny obrot zdjec - wystarczy ptaszka odznaczyc i u mnie dziala :-P

Skocz do: