SzacH  Dołączył: 21 Cze 2010
  Wbudowana lampa sie nie ładuje
Witajcie

Przeglądałem forum szukając odpowiedniego ( podobnego) wątku 2 H i niestety nic nie znalazłem. Moj problem polega na tym że przestała działać wbudowana lampa błyskowa.

Puszka to K5 - i lampa jest martwa na wszystkich moich szkłach.
Objaw jest taki że po podniesieniu lampy nie działa układ AF ( bez względu na program), nie działa migawka i oczywiście lampa.

po włączeniu w menu opcji - zezwól na zdjęcie podczas ładowania lampy - wszystko wraca do normy ( działał AF i migawka) lampa jest niestety martwa.
Żeby uprzedzić pytania czy bateria jest naładowana odpowiadam - Tak ;)

macie jakiś pomysł co jest nie halo?
Do tej pory wszystko było jak najbardziej OK - kompletnie nie mam pomysłu co jest nie tak.
Jedyna nowością jest nowa matówka - ale po włożeniu starej - problem pozostaje wiec to raczej nie to...

pozdro
SzacH

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Serwis

plwk napisał/a:
Serwis

bałem sie takiej podpowiedzi ;), myślałem że po kłopotach z body ( koraliki, af w żarowym, e-pokrętle z tyłu) juz będę miał spokój...

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
Prawdopodobnie padł kondensator od lampy i mocno obciąża układ, dlatego podczas ładowania jest reszta martwa. Jedynie serwis.

Adam Sławomir  Dołączył: 07 Maj 2007
Dada napisał/a:
Prawdopodobnie padł kondensator od lampy i mocno obciąża układ, dlatego podczas ładowania jest reszta martwa. Jedynie serwis.

AF i reszta nie działa chyba dlatego, że czeka, aż się lampa naładuje. A lampa się nie ładuje..
Trzebaby wyłączyć w menu gdzieś taką opcję czy ma robić zdjęcia mimo nienaładowanej lampy. Nie pamiętam jak to się nazywa.

[ Dodano: 2011-07-22, 13:10 ]
Tak czy siak na lampę serwis..

arkowy  Dołączył: 02 Wrz 2010
Miałem identyczny problem. K-5 już w serwisie. Zobaczymy jaki będzie końcowy werdykt. :-)

@Arkowy
Dostałeś jakieś info z serwisu ? Obawiam sie że może to być przez nowe firmware - lampa padła po instalacji 1.11 (a wcześniej 1.10)

Mamy dokładnie te same objawy...

Właśnie 10 minut temu kurier dostarczył mi naprawiony aparat. Opis naprawy : " naprawa układu lampy ". Firmware w aparacie 1.11. Cała naprawa zamknęła się w dziesięciu dniach roboczych.

PS. Pytałem się swojego czasu czy przypadkiem ktoś nie miał podobnych objawów po aktualizacji z 1.10 do 1.11... ale z ręką na sercu nie sprawdziłem jak zachowywała się lampa na chwilę przed update do 1.11, więc w moim przypadku nie mogę stwierdzić czy firmware coś zawinił.

Arkadiusz  Dołączył: 12 Lip 2007
No i mnie to spotkało... działało i przestało. Lampa wbudowana martwa... arkowy - wysyłałeś sprzęt bezpośrednio do serwisu czy do sklepu? Czy po naprawie wszystko działa tak jak należy czy czasami serwis nie spierniczył czegoś innego... wysyłałeś samo body czy z obiektywem? Nie miałem jak dotąd nieprzyjemności korzystania z serwisu... ech...

Pozdrawiam,

Zawiozłem osobiście do serwisu. Ja akurat kupiłem samo body, ale w serwisie zostawiłem wszystko co miałem w komplecie z body ( pudełko, instrukcje, kable... ksero dowodu zakupu ). Na chwilę obecną wygląda na to że wszystko działa tak jak powinno... ale mimo, że ostatnio nie używam wbudowanej lampy to i tak sprawdzam ją co kilkadziesiąt zdjęć... tak na wszelki wypadek.

Skocz do: