Petrycio  Dołączył: 18 Sty 2007
  Gdzie kupić obiektyw...
Witam. Od kilku miesięcy mam k10 z kitem. Przyszła pora na więcej. Właśnie kupiłem na allegro starą 50 Pentaxa i w planie mam 50-200 i 70... oczywiście Pentax. Poradżcie gdzie najlepiej kupić wysyłkowo. Mieszkam w okolicach Rabki, więc wycieczki do W-wy raczej nie wchodzą w grę. Natomiast w góry owszem ;-) Pozdrawiam

webjay  Dołączył: 31 Mar 2007
ceneo.pl, skapiec.pl - sklepy jak sklepy, tylko nie kupuj w pixelmanii, bo Ci nie sa w Polsce tylko we Francji i z ew. oddaniem bedzie wielki problem.

tref  Dołączył: 05 Wrz 2006
Petrycio napisał/a:
Poradżcie gdzie najlepiej kupić wysyłkowo. Mieszkam w okolicach Rabki, więc wycieczki do W-wy raczej nie wchodzą w grę.
myślisz, że z Wawy nie wysyłają kurierem? Można kupić spokojnie :-D

Petrycio  Dołączył: 18 Sty 2007
Jeszcze coś: czy możecie polecić lub odradzić jakieś osoby z Allegro sprzedające starszy sprzęt?

przy kazdym sprzedajacym sa komentarze, wiec nie ma sensu tutaj zachwalac / odradzac. skad wiesz, ze 'franciszek' z tego forum, to nie Pan 'zle szkielko' na allegro? moze sam bedzie chwalil siebie, a konkurencji wbijal noz w plecy?

ps. sorki 'franciszek' ;)))

[ Dodano: 2007-06-10, 12:34 ]
a odnosnie allegro (tez mam 2 niemile doswiadczenia zwiazane ze szklami, ale sprzedajacych wymienial nie bede):

jesli ktos nie napisze 'optyka idealnie czysta, bez najmniejszego pylku, wloska, grzyba, zarysowania' to mozesz byc na 99% pewny, ze bedziesz mial w srodku kolonie smieci ;) poza tym podobnie 'bez paprochow' nie oznacza 'bez pylkow' ;)

Ganz  Dołączył: 30 Kwi 2007
webjay napisał/a:
tylko nie kupuj w pixelmanii

Dlaczego? Zwrot raczej nie wchodzi w grę, bo po co kupować, gwarancja również jest, więc w razie awarii można naprawić, opinie trochę zróżnicowane - to fakt. Masz jakieś konkretne doświadczenia z pixmanią?
Tak offtopic - kolekcjonujesz te obiektywy ;-) ?

@Ganz: kupujesz, okazuje sie, ze cos jest sknocone lub chcesz wymienic towar na nowy i (cytuje pixmanie):

“A JEŚLI NIE BĘDĘ USATYSFAKCJONOWANY ZE SPRZĘTU, KTÓRY OTRZYMAŁEM ?

Zgodnie z artykułem L121-20 Francuskiego Kodu Konsumenta oraz prawa polskiego, maja Państwo 10 dni roboczych, by zwrócić nam produkt, który Państwa nie satysfakcjonuje. W tym terminie można odesłać nam produkt na własny koszt wraz z fakturą jak i z odpowiednio wypełnionym i podpisanym bonem zwrotu. Radzimy Państwu zwrócić nam towar paczką poleconą i ubezpieczyć go ewentualnie przed kradzieżą lub zagubieniem towaru przez firmę przewozowa. W każdym przypadku koszty i ryzyko zwrotu ponosi klient. Akceptowane będą wyłącznie produkty z oryginalnym wyposażeniem (akcesoria, instrukcje…) w oryginalnym opakowaniu pod następujący adres :

FOTOVISTA SAV
QUAI N°1 (BATIMENT BLEU)
AVENUE DE LA COMMUNE DE PARIS
ZAC DE LA MAISON NEUVE
91226 BRETIGNY SUR ORGE
FRANCE”

nie chce ich dyskredytowac, ale opinie o nich mozna poszukac sobie w necie.

a odnosnie kolekcjonowania: i tak i nie... tak, bo nie da sie ukryc, ze kupilem tyle ile kupilem, a nie - bo wiekszosc pojdzie na sprzedaz jak tylko wszystkie 'obrobie' ;)

PiotrR  Dołączył: 03 Maj 2006
Ganz napisał/a:
Zwrot raczej nie wchodzi w grę, bo po co kupować, gwarancja również jest

A po co ci gwarancja? Przecież kupujesz po to, żeby robić zdjęcia, a nie, żeby naprawiać. A tak poważnie, coś mi się wydaje, że aby (jakby co) z tej gwarancji skorzystać, trzeba wysłać sprzęt do Francji. Na własny koszt, rzecz jasna. I, oczywiście, pokryć koszt przysłania sprzętu z powrotem do Ciebie po naprawie.

@PiotrR: nie wiem jak wyglada sprawa z gwarancja, wazne jednak jest to, ze kupujesz fizycznie we Francji, na warunkach _francuskiego_ prawa handlowego, a jak ono wyglada, to wiedza... wlasnie... - nieliczni ;)

Z tego co wiem, Pentax akceptuje międzynarodową gwarancję, również wystawioną w USA.
Braku satysfakcji raczej się nie obawiam, wykluczając uszkodzenia i inne wady ukryte ;-) .Ale z tego co patrzę ceny mają bardzo dobre.

Jasne, akceptuje. Sęk w tym, że najbliższy serwis Pentaxa naprawiający lustrzanki cyfrowe jest w Niemczech. Z tego, co się orientuję, jeśli (w razie czego) chcesz uniknąć ponoszenia kosztów przesyłki, to musisz przesłać za pośrednictwem (i na koszt) Apollo, ale tylko mając polską gwarancję. W tym problem. Gdyby prawdziwy serwis (to znaczy naprawiający) był w Polsce, nie byłoby problemu. A tak, może się okazać, że paręset złotych, które oszczędzisz, kupując w Pixmanii, wydasz na wysyłkę, żeby Ci FF/BF wyregulowali.

A jaki jest odsetek występowania FF/BF ? Licze na małe prawdopodobieństwo i szczęście.. :).

Tego to nie wiem, ale parę osób się skarżyło. Zdarza się to chyba w lustrzankach cyfrowych wszystkich marek. Jak nie, to niech mnie ktoś poprawi. Jeszcze à propos tekstu "braku satysfakcji raczej się nie obawiam". Cóż, niektórzy na forum odczuwali na przykład brak satysfakcji z powodu uciążliwego dead pixela na matrycy. W wypadku zakupu w Polsce w takim wypadku po prostu idzie się do sklepu, w którym się kupiło i bez problemu wymienia aparat na niewadliwy egzemplarz. W wypadku zakupu za granicą... Ale cóż, sam musisz zdecydować, czy różnica w cenie jest na tyle duża, że Ci się opłaca ryzykowanie.

@PiotrR : Racja,o tym zapomniałem... trzeba przekalkulować...
Pozdrawiam,

Skocz do: