Kata  Dołączyła: 03 Lut 2011
K-5 a obiektywy SIGMA
Niedawno założyłam na forum posta – K-5 z obiektywami Sigma prześwietla zdjęcia
(już go nie ma, został usunięty).

Wszystkie rady, za które dziękuję, sprawdziłam, niestety nie przyniosły rezultatu.
Oczywiście obiektywy 10-20/3.5, 17-50/2.8 i 50-150/2.8 sprawdzałam z kilkoma egzemplarzami K-5 i kilkoma lampami FGZ540...
Zdjęcia były tak samo prześwietlone...
Oddałam obiektywy do sklepu, pojechały do serwisu. Zależało mi na naprawie... przekazałam również K-5 i lampę. Kilka telefonów (moich, aby nie było, że to serwis się odzywał), zapewnienia, że będą naprawiono, że czekamy tylko na soft (płynie statkiem!!!)... i co? I nic.

Po ponad miesiącu jak zdjęcia były prześwietlone, tak nadal były... Soft nie dopłynął!

Otrzymałam zwrot pieniędzy ( trzeba tu przyznać, że bez straty czasu na zbędną dyskusję) z adnotacją: sprzęt nie współpracuje z K-5!!!

Wnioski – jeśli niewłaściwe niech mnie ktoś poprawi...:

Dystrybutor firmy SIGMA sprzedaje dany sprzęt ze świadomością, że nie będzie działał!!!
Skoro soft dopiero miał być, to znaczy, że w momencie sprzedaży, go nie było...
Ćwiczenia na sprzęcie to tylko potwierdziły.

Gratuluję firmie szacunku dla klienta i jego pieniędzy, z których żyje.

Trzy (i to bynajmniej nie najtańsze) obiektywy, kilka sprawdzanych K-5 i lamp, to przecież nie jest przypadek!

I jeszcze wniosek numer dwa.
Pentax jednak górą :-) Czyni cuda :-)

Choć obiektyw softu nie ma, niektórym i tak K-5 działają prawidłowo z w/w sigmami - „zmieniłem firmware 1.03 i jest ok”!

Coraz bardziej przekonuję się do Pentaxa :-)
A sigmę mam w takim samy poważaniu jak sigma mnie oferując obiektywy do K-5 bez softu do K-5!

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
To nie jest wina Sigmy. Sigma nie dostaje od Pentaksa informacji o zmianach w działaniu nowych aparatów w porównaniu do starych. Wymienione przez Ciebie obiektywy są starsze od K-5 i z poprzednimi body Pentaksa działały poprawnie. Potrzeba trochę czasu aby na podstawie zachowań body zmienić oprogramowanie obiektywów i aby to działało.

BAN zamach  Dołączył: 21 Paź 2010
Kata,
1/Twój post jest tak roztrzepany ,że trudno zauważyć wątek wiodący :-/
2/ogólnik :( K-5 z obiektywami Sigma prześwietla zdjęcia) nie jest przekonywujący dla mnie,
bo ja używam np. 10-20/3,5 i mam z nim fotki wszelkiej maści :i prześwietlone i niedoświetlone i winiety i aberracje a nawet żylety i kryształy
3/na żadnym z forów zagranicznych nie spotkałem z takimi problemami jakie opisujesz -a przeglądałem dokładnie przed zakupem swoich Sigm

pkosela  Dołączył: 25 Lip 2006
Jako posiadacz K-5 i dwóch nowych Sigm (i trzeciej pożyczanej dość często, przypinanej do K10D) nie zauważyłem opisywanych problemów. Podobnie jak zamach,
zamach napisał/a:
mam z nim fotki wszelkiej maści :i prześwietlone i niedoświetlone i winiety i aberracje a nawet żylety i kryształy

;-)

plwk napisał/a:
To nie jest wina Sigmy. Sigma nie dostaje od Pentaksa informacji o zmianach w działaniu nowych aparatów w porównaniu do starych. .

Zapewne to moja wina, że uwierzyłam sprzedawcy, który zapewniał mnie, że obiektyw działa z K-5:)
Sigma nie dostaje informacji... to może niech sprzedaje obiektywy do starych typów aparatów. Tak byłoby uczciwej... Przecież ja to sklepu przyszłam z K-5, a nie innym aparatem!

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
Dodam, że moja Sigma 30/1,4 mająca chyba już z 5 lat także bezproblemowo pracuje z K-5.

Pokaż jakieś przykładowe fotki z exifami.

zamach napisał/a:
Kata,
1/Twój post jest tak roztrzepany ,że trudno zauważyć wątek wiodący :-/

Patrz tytuł wątku...

zamach napisał/a:
2/ogólnik :( K-5 z obiektywami Sigma prześwietla zdjęcia) nie jest przekonywujący dla mnie,
bo ja używam np. 10-20/3,5 i mam z nim fotki wszelkiej maści :i prześwietlone i niedoświetlone i winiety i aberracje a nawet żylety i kryształy

"Obiektywy nie współpracują z K-5" to pisemna informacja firmy i podstawa zwrotu pieniędzy!
Racja, może to kogoś nie przekonywać...
Ja tylko miałam "okazję" w praktyce przekonać się, że opinia ta jest słuszna...:-)

[ Dodano: 2011-07-11, 22:12 ]
Dada napisał/a:
Dodam, że moja Sigma 30/1,4 mająca chyba już z 5 lat także bezproblemowo pracuje z K-5.

Nie używam tej Sigmy, więc nie komentuję.

Z lampą zewnętrzą też poprawnie współpracuje???

sycamor  Dołączył: 10 Lut 2011
Witaj,

nie bronię tu Sigmy, bo wiem, że z jakością u nich jest różnie, choć także posiadam S30/1.4 i nie narzekam ...

Jednak myślę, że bardziej tu "leży" obsługa lamp przez K-5, z którą jest bardzo różnie, przeważnie źle ...

Z podanych przez Ciebie informacji można wyciagnać dowolny wniosek ... Jak plwk prosił : zapodaj jakieś 2-3 fotki z exif'ami, to będzie można coś powiedzieć ...

Pozdrawiam,

J.

plwk napisał/a:
Pokaż jakieś przykładowe fotki z exifami.

Zdjęcia już zamieszczałam .. Wątek zniknął z forum... Nota bene specjalnie dla plwk
zdjęcia były przesłane...
Analiza zdjęć teraz nic nie pomoże. Jak widać każdy i tak ma swoje zdanie.

Dzielę się refleksjami, ponieważ wcześniej wiele osób doradzało przy rozwiązaniu tego problemu, byli też zainteresowani informacją jak sprawa się zakończyła...

Wcale nie martwi mnie fakt, że są osoby, które są zadowolone z działania tych obiektywów, wręcz przeciwnie...
Natomiast ja jestem zadowolona, że ich już nie mam... a powód zwrotu mam wypisany czarno na białym po długim"pobycie" sprzętu w serwisie i nieusunięciu usterki.

Kata,

Rok temu mnie się trafiła Sigma 10-20, która miała dość ciekawą "przypadłość" bycia prawostronnie (od osi w prawo) nieostrą ... Było to od razu widoczne, nie pomogła nawet regulacja w serwisie ... Dobra, pomogła :evilsmile: - na 20 mm było w miarę, na 10 mm mydło ...

Poszła jak u Ciebie do zwrotu i wtedy powiedziałem sobie, że już nigdy więcej Sigmy ;-) ...

Jednak z czasem doszedłem do wniosku, że trzeba wziąć konkretny egzemplarz w dłoń, przestrzelić i albo zostaje i się cieszysz, albo wraca, skąd przyszedł :-D

Aktualnie mam S30/1.4 i jest bardzo OK, ostro od pełnej dziury ...

Nie stawiaj krzyżyka na Sigmie, podejrzewam, że na Twoje problemy złożyło się kilka czynników, a wnioski można wyciągnąć bardzo różne ... Fotograf ze mnie bardzo amatorski, ciągle się uczę i podpatruję, pomimo, że męczę już piątą lustrzankę w ciągu 4 lat ...

Radości z focenia życzę ;-)

J.

squonk  Dołączył: 01 Wrz 2008
Ja na chwilę obecną mam Sigmę 18-250 oraz 8-16mm i jest OK. Także z lampami (mam trzy: 2 Metz'e i fgz 540) - choć aparat pracuje w manualu, a lampy w p-ttl.

python28  Dołączył: 09 Lis 2009
Ja również mam Sigmę 70-200/2.8 i nie zauważyłem prześwietleń

Jeśli chodzi o HSM, to nie miałam zastrzeżeń. Problem był we współpracą z lampą...
Ciekawe tylko, że mnie również powiedziano, że to taki pierwszy przypadek:)
Tyle tylko, że ten pierwszy przypadek dotyczył trzech różnych modeli obiektywów (i każdego egzemplarza w tym modelu, który próbowałam) i nie pomagała zmiana ani K-5 ani lampy...

rbucz  Dołączył: 01 Gru 2006
Ja tak miałem, jak Kata z S 17-50/2,8, zresztą pisałem o tym w tym usuniętym wątku. Szybciutko oddałem ją do sklepu i zamieniłem na *16-50. Nie wiem, czy problem rozwiązał soft 1,03 (to było znacznie wcześniej). Cóż - zawsze na styku 2 światów pojawiają się problemy z kompatybilnością... i nie wiadomo do kogo mieć pretensje (S czy P). Kata, zwrócili Ci kasę, wię c rozumiem ,zę wszystko się dobrze skończyło - oczywiście szkoda czasu i nerwów - ale cóż - bywa. A z ciekawości sprawdzę, jak zachowuje się S 70-200 z K5 i lampą... :evilsmile: Sprawdziłem... Działa idealnie, na dodatek z niesystemowym Metzem.

Shelter  Dołączył: 08 Lis 2007
Do mnie dotarła właśnie Sigma 17-50/2.8. I powiem Wam że nie zamienię jej na nic innego (z dostępnych na rynku szerokich zoomów w tym zakresie). Stabilizacja robi swoje, widać wyższość tego rozwiązania nad stabilizacją w body. Ostrość (czasem przeglądając zdjęcia łapię się na tym czy nie zrobiłem zdjęcia jakaś stałką), korygowanie CA, szybkość, celność (po korekcji +3 w k-5), cisza - czego chcieć więcej od obiektywu. Z Moją 540 nie odnotowałem problemów z naświetlaniem, przynajmniej nie większych niż z innymi obiektywami, czy to systemowymi czy z poza systemu.

Najnowszy soft do K-5 usuwa błędne wyświetlanie możliwości usuwania CA itp. ze szkieł, których nie obsługuje.

espresso,

nabyłeś Pentaxowy GPS :?:

Pochwal się, jak to działa :?:

Pozdrawiam,

J.

No to świetnie ...

Kupowałeś w USA czy gdzieś lokalnie :?: O ile to nie tajemnica ;-)

J.

Shelter  Dołączył: 08 Lis 2007
Może źle się wyraziłem, nie chodziło mi programowe korygowanie aberracji w k-5, tylko o własności szkła względem tychże.
A stabilizacja na prawdę wygląda lepiej (już podchodzę chłodno do nowo nabytego sprzętu), jest tylko jeden problem, żeby z niej korzystać trzeba w menu grzebać, by wyłączyć tą z body. W K10D byłoby łatwiej, bo był pstryczek za to odpowiadający. Niestety nie można nie wyłączyć stabilizacji w body, przy włączonej w obiektywie, bo się cuda dzieją (więcej poruszonych zdjęć niż z obiema wyłączonymi).

Skocz do: