yoki  Dołączył: 28 Maj 2007
mily napisał/a:
eee, doskonalosc z cropem??? fuj

nigdy z canon-em fot nie cropowałem :/
na pentax-ie zdarzało mi sie ;/

vivooo  Dołączył: 23 Mar 2007
piotr_luk napisał/a:
i na pewno nie działa przy ustawieniu AF-C

No niestety czasem by mi się przydało, może kolejna wersja firmware włączy ten bajer.. ;))
No i w sumie w manualu też by można to jakos włączyć ot tak dla bajeru.... alibo ostrzyć manualne szkło na brzęczyk z focusa...????

Cytat
Latarka: Sigma FLASH EF-500 SUPER :)

ciekawa nazwa na flasha :D

Trochę zmęczony po pracy jestem i może nie sqmałem.. :)) ale gdzie się walnąłem w nazwie???

http://www.sigmaphoto.com...ils.asp?id=3257

Podpowiedz proszę bo nie chcę wstydu przynosić forum... :oops:

nowa nazwa latarka=flash :D

Ufffff ale mi ulżyło a już myślałem że cos walnąłem.. :))) No w sumie to świeci i to świeci, no błyska.... ;)

vivooo napisał/a:
No w sumie to świeci i to świeci, no błyska.... ;)

hehe :D

tidus art  Dołączył: 09 Paź 2006
Ciesze sie ze Samem mozna spokojnie zrobic slub....
Bawilem sie nim w 2 sklepach przy czym jeden do MM wiec zarowa a ostrzyl podobnie do D 80, fakt glosniej i czesciej bylo dluzej ale jesli ostrzylo sie podobne odleglosci to moze i szybciej od nikona... w lapie lezy mi lepiej od pentaxa... mam nadzieje ze mnie nie zabijecie za to,ale Pentax nie ma na dole gripa tak jakby zakonczenia a Sam tak i to nie powoduje uciekania malego palca pod body... Ogolnie bardzo podoba mi sie ten sprzet i mimo wsio chyba tylko jego bede chcial kupic.

Pozdrawiam i dziekuje za odpowiedzi,
Przemek :-B :-B :-B

milo  Dołączył: 01 Sie 2006
tidus art napisał/a:
Pentax nie ma na dole gripa tak jakby zakonczenia a Sam tak i to nie powoduje uciekania malego palca pod body...

To wez do reki K10D z gripem, do gx'a musi byc inny, chyba jeszcze niedostepny grip.

deniel  Dołączył: 15 Kwi 2007
pawel1967 napisał/a:
Dzwoniłem wczoraj do Piotra Sawickiego to już nawet na ten temat nie chce rozmawiać.O kilku miesięcy flesz ten nie jest dostępny w europie

Nie wiem czy Niemcy sa w Europie? :-)
http://www.foto-erhardt.d...1af7a2cb1639627

[ Dodano: 2007-06-12, 23:11 ]
http://www.foto-palme.de/...oducts_id/14434

jack  Dołączył: 25 Mar 2007
Gwiazdor napisał/a:
piotr_luk, pewnie chodzi o to, ze jest na tyle ciemno, że lampa powinna zdaniem pawła dawać wzorek a jeszcze go nie włącza. :-)
Podobno FW 1.20 przyspiesza ten moment.

Nie podobno. Sprawdziłem na własnym aparacie. Robiłem zdjęcia na ślubie kuzyna (amatorsko) i af tylko raz mnie zawiódł chociaż teraz już nie pamiętam czy mu nie pomogłem tzn. nie pamiętam obrazu z wizjera i tego w co był wycelowany środkowy punkt. Jestem pewny że mając firmware 1.20 tego zonk-a bym nie zaliczył

pepek  Dołączył: 19 Lip 2006
mily napisał/a:
Ja bym kupil gx10- bo fajny duzy wizjer, uszczelnienia przydadza sie w deszczu, a lampa przyjazna to sigma500 super. I taki zestaw wyjdzie zdecydowanie najtaniej - owszem doskonaly nie bedzie, ale nie ma nic doskonalego.

A jak twój nowy sprzęt na C. Sprawdza się?

mily  Dołączył: 19 Kwi 2006
Cytat
A jak twój nowy sprzęt na C. Sprawdza się?

sprawdza, jak kazdy inny zapewne. AF smiga i trafia, co nie znaczy ze to jedyny wyznacznik jakosci sprzetu. To co mnie cieszy: to szybki AF, dostepnosc szkiel i osprzetu od reki, zywotnosc aku (jedno ladowanie to okolo 700fot), cichsze klapanie lustra (niz w ds).
Natomiast to co mnie kompletnie nie cieszy to: kurduplowaty wizjer, beznadziejny lcd, na ktorym niczego nie da sie okreslic - wogole rzadko kiedy cokolwiek na nim widac - a w ostrym swietle to juz wogole. Jest mydlany i daje dziwne zafarby. Nie cieszy mnie tez dosc chaotyczny swiatlomierz - najczesciej niedoswietla o 0.7 EV, ale byla ze przeswietla - przy pomiarze spotem jest ok, ale to upierdliwe przy szybkich zmieniajacych sie ujeciach. Wiec na CW panuje chaos wzgledem pentaxa. Nie ciesza mnie idiotycznie obrabiane w aparacie JPGi - mydlane i z przeklamana kolorystyka -przykladowo, jesli konczy mi sie karta, a mam jeszcze pare ujec do zrobienia i nie ma czasu na wrzucenie nowej, to w DS moglem spokojnie dostrzelac koncowke w JPG - wyszlo troche moze mniej ostro i z wcietymi detalami, ale ogolnie bylo to jakostam podobne do tego co wychodzilo z RAW, a w canonie po prostu wychodzi cos kompletnie z kosmosu. Dlatego pod zadnym pozorem nie uzywam JPG.
To tyle z takich zyciowych sytuacji. Ogolnie jest lepiej, ale pod pewnymi wzgledami gorzej i juz. Ot - nie ma nic doskonalego.

j@rek  Dołączył: 27 Sie 2007
Jak na razie na zwykłych fotach reportażowych z imprez okolicznosciowych mój GX10 sprawdzał sie i praktycznie nie miałem jemu nic do zarzucenia, błędy wynikały z mojej nieudolności i braku doświadczenia z tym aparatem :) przecież nie sprzęt czyni fotografa. Przede mną wesele wiec z pewnością napisze jak mi poszło :)

gilby  Dołączył: 28 Lut 2007
ludzie lata robili na filmach, aparaty całkowicie manualne i dawali radę. Musieli pamiętać o naciągnięciu filmu, o ostrości, o ekspozycji.
Wszystko kwestia wprawy. Ja uważam, że da się fajnie zrobić i ślub i wesele mając manualne stałki i lampę tyrystorową. Ale to moje zdanie.
Ja daleki jestem o pstrykania 1800 zdjęć podczas ślubu, pleneru i wesela

Jeff Ascough podobno fotografuje Leicą, a ona nie ma AFu. I robi super reportaże. Choć na stronie WPJA podaje że tylko cyfrowo robi - może jakaś cyfrowa leica.

gilby

Grendel  Dołączył: 31 Gru 2006
gilby napisał/a:

Ja daleki jestem o pstrykania 1800 zdjęć podczas ślubu, pleneru i wesela

To dziś pewnie nie miałbyś wielkiego wzięcia... To ostatnio bardzo modne... 1800 zdjęć na płytce, full-profesjonalizm z kitowego obiektywu canona ;) z ew. zewnętrzną lampą (a widziałem takich co i z wbudowanej walili ;))

Cytat

Jeff Ascough podobno fotografuje Leicą, a ona nie ma AFu. I robi super reportaże. Choć na stronie WPJA podaje że tylko cyfrowo robi - może jakaś cyfrowa leica.

Dziwne, bo niektóre jego zdjęcia w portfolio mają ziarno. Nie sądzę, by celowo w photoshopie na warstwach ziarno filmowe dokładał :)

gilby  Dołączył: 28 Lut 2007
Grendel, myślę, że na rynku są osoby, które zapłacą za reportaż ślubny, gdzie będzie 15-20 zdjęć. I to wszystko.
I zapłacą za to więcej niż 1500 zł. Jeśli nie dziś, to za chwilę tacy się pojawią.

Co do Jeffa - pewnie portfolio ma już swoje lata, stąd ziarno. A może specjalnie do portfolio wygrzebał "filmiaka" :)
gilby

j@rek  Dołączył: 27 Sie 2007
ostatnio bedac prywatnie na weselu zainteresowalem sie ile i za ile, pan młody mi powiedział ze fotograf powiedział że zrobi im około 150 fotek i oni sobie z tego wybiorą co chcą jednak cena za 1 fotke to 25 zł

co do sprzetu jakim robil nie mam pojecia bo za daleko w kościele stałem ale jedno co wiem to że całość reportażu była robiona bez lampy, błysk wbudowanej zobaczyłem jedynie podczas wkładnia obrączek

hmmm jaki kościół jasny??? szkło dobre itd. gość zapewne wiedział co robi, skoro miał z soba lampę a nie dopalał... tak myślę, trzeba by fotki zobaczyć... :)

Zastanawia mnie inna sprawa, jak jest w GX-10 z zielonym trybem łapania ostrości myślę o odpowiedniku trybu z K-10D... jak jest z łapaniem punktów ostrości, też tak często się myli że lepiej robić na punktowym centralnym lub samemu wybrać punkt ostrości...?

Zastanawia mnie ilu forumowiczów używających Gx-10 i K-10D używa zielonego trybu (auto) łapania ostrości.... :)

siwyyy77  Dołączył: 24 Lip 2007
vivooo napisał/a:
Zastanawia mnie ilu forumowiczów używających Gx-10 i K-10D używa zielonego trybu (auto) łapania ostrości.... :)

Na razie nie wnikałem do czego ten tryb :evilsmile:

Skocz do: