karoljozef  Dołączył: 27 Paź 2009
  kalibrowanie monitora i drukarki - najprościej jak się da
Kochani Forumowicze!

Od wielu miesięcy mam wielkie problemy z kalibrowaniem monitora i drukarki.
W zasadzie to cały czas wszystko działało na żywioł czyli nie działało za dobrze... :cry:

Zawodostwo w dziedzinie fotografii mi nie grozi. Nie spodziewam się, bym kiedykolwiek zebrał odpowiedni sprzęt do realizacji swoich zamiarzeń. Ot, historia jakich wiele - z niczego chciałoby się wyciągnąć jak najwięcęj i najlepiej... ;-)

W długim łańcuchu technologicznym zaczynającym się od wykonania zdjęcia a kończącącym się gotową odbitką mam same braki, na każdym etapie.
Pocieszam się tym, że przynajmiej jestem tego świadomy.
Zdaję sobie również sprawę, że nie będzie genialnych rozwiązań, które spowodują spektakularne efekty. Prosiłybym jednak Szanownych Fachowców o proste i w miarę skuteczne porady jak zrealizować plan maksimum używając środków minimum... :mrgreen:

Poniżej przedstawię czym jedynie dysponuję:

- laptop Lenovo SL500 (czy jest możliwe jakiekolwiek wnoszące coś do sprawy kalibrowanie tego monitora, jeżeli tak, to proszę podanie sposobu, programu najbardziej sensownego)

- drukarka Epson P50

- tusze Trigon Ink działające w systemie CISS (znalazłem profil .icc dla tego tuszu i papieru Epsona glossy po zainstalowaniu w windows'ie nie jestem w stanie znaleźć go w Photoshopie, gdzie trzeba to ustawić?)

- papiery Epson Archival Matte i Tetenal Archival Matt 241g (oba bardzo dobre i porównywalne)

- do obróbki używam Photoshop Essential 7

Jak wspomniałem wcześniej, szału ni ma.
Gdy stosowałem oryginalne tusze Epsona w zasadzie jedyne odstępstwa dotyczyły zaciemniania wydruków względem widoku na monitorze. Z samymi kolorami za dobrze też nie było.
Od czasu używania zamieników pojawił się inny poważny prolem. Partie z głęboką czernią są dziwnie odgraniczone, wydzielone od resztu obrazu i posiadają jakby zieloną otoczkę, i zilone przebarwienia.

Korzystając z prostego, chłopskiego rozumu wpadłem na pomysł dość partyzancki aby choć wstępnie opanować cały ten kolorystyczny bałagan. Mianowicie potrzebowałbym pewnika, kolorystycznego wzorca. Zamierzałem kupić najprostszy wzornik - np. kartę Kodaka - i do niego dostosowywać parametry monitora jak i drukarki. Domyślam się, że kręcenia, kombinowania będzie bardzo dużo - czy to ma rację bytu?

Będę bardzo wdzięczny za każdą okazaną pomoc!
Proszę by nie pacyfikować mojego postu - że to już było tłumaczone tysiąc razy itp., itd. Oczywiście, że czytałem wiele ale nadal jestem w kropce.

b-bar01  Dołączył: 09 Lip 2010
karoljozef,
zacznij od ustawienia tych samych profili koloru na monitorze, dukarce i programie graficznym np > sRGB color space profile,

w windows'ie to dokładnie nazywa się sRGB IEC61966-2.1 - to ma być?

w PS dałem "zawsze optymalizuj do przestrzeni wydruku" AdobeRGB

bezpośrednio w panelu "drukuj" mam dać obsługiwanie kolorów przez PS i dalej - profil drukarki ma być roboczy AdobeRGB(1988) czy wspomniany sRGB IEC61966-2.1?

dzięki za pomoc!

b-bar01  Dołączył: 09 Lip 2010
karoljozef,
z adobeRGB daj sobie spokój, aparat masz ustawiony na sRGB( sRGB IEC61966-2.1) i tak ustaw wszędzie. ja mam sRGB (sRGB IEC61966-2.1) wszędzie ustawione jako domyślne.

dobra, sie biore za testy :shock:

a co z tymi metodami konwersji? co wybrać?

[ Dodano: 2011-07-29, 09:26 ]
zrobiłem parę wydruków (we wszystkich metodach konwersji) i nadal lipa

stworzyłem sobie prostą stronę testową:

Uploaded with ImageShack.us

występują następujące przekłamania wydruku względem monitora:

- szarości są ocieplone
- niebieski jest zdecydowanym fioletem
- czerwień jest nasyconą pomarańczą
- żółty jest bardzo ciepły, wpada wręcz w pomarańczowy

jaki temu zaradzić?

JackDeJack  Dołączył: 21 Gru 2007
karoljozef, skąd jesteś - to ułatwia sprawę ?!

dzięki za dobre chęci ale chyba nie ułatwi sprawy to, że jestem chłopakiem z Sosnowca

wyłączyłem przy drukowaniu zarządzanie w PS i włączyłem w drukarce
pomogło o tyle, że czerwony jest czerwonym a niebieski nawet niebieskim

ale nadal żółty jest wciekle ciemny, ciepły

generalnie wszystko jest zbyt przesycone

co dalej?

karoljozef napisał/a:
chyba nie ułatwi sprawy to, że jestem chłopakiem z Sosnowca
Czasem pomaga bo może w okolicy jest ktoś na miejscu. Można komuś podesłać wydruki IT8 do pomierzenia :idea:
Kalibracji monitora bez sprzętu na miejscu nie przeskoczymy.

Mam DTP-94 z softem EZColor które pozwala na kalibrację monitora, skanera i drukarki - kalibrujemy skaner, a potem przy jego pomocy mierzymy wydruki z drukarki i generujemy profil dla drukarki.
Nie jest to zawodowstwo ale cośtam można wyciosać.
W pracy jakiś I1 z automatem się znajdzie ;-)

Teraz mam zamotę w pracy i może coś skrobnę wieczorem.
Ale generalnie bez jakiegoś spektrofotometru cienko widzę możliwość uzyskania dobrych efektów - chyba że masz super oko i wiesz gdzie grzebać.

Gdzieś juz pisałem że przy własnym drukowaniu w domu jakieś ColorMunki by sie baaardzo nadał :idea:

Kuzyn Mygosi  Dołączył: 08 Wrz 2008
b-bar01 napisał/a:
karoljozef,
zacznij od ustawienia tych samych profili koloru na monitorze, dukarce i programie graficznym np > sRGB color space profile,
Chcesz przypisać ten sam profil do drukarki i monitora? :shock: Czy Cię źle zrozumiałem?

[ Dodano: 2011-07-29, 11:19 ]
karoljozef napisał/a:

a co z tymi metodami konwersji? co wybrać?
Zależy od sytuacji (zdjęcia, sprzętu) ... czasem wzgl. kolorymetryczny, a czasem percepcyjny ;)

ja nie fersztejen w fotoslangu...

rozumiem, że skazany jestem na to, by oprofilować przynajmniej drukarkę (tzn. zestaw konkretnego papieru z tuszami)?

jak najtaniej to zrobić?

może ktoś ma już profil do takiego zestawu jak mój?

Kuzyn Mygosi  Dołączył: 08 Wrz 2008
karoljozef napisał/a:

jaki temu zaradzić?
Wygenerować profile dla każdego z urządzeń spektrofotometrem (jak radzi Jack) - tak byłoby super ... a jak nie to przynajmniej przypiąć odpowiednie profile do odpowiednich urządzeń ściągając uśrednione dla danego modelu ze strony prod. (monitor, ew. skaner to jeszcze ujdzie, ale do drukarki gorzej, bo przy zamiennikach to raczej u prod. zamienników szukaj ... ale tu jeszcze rodzaj papieru utrudnia sprawę)

ps. zapinanie wszędzie sRGB jest fatalnym pomysłem

Panowie! Bardzo dziękuję za dotychczasowe rady.

Z szukaniem profili (tusz Trigon Ink/Ink Mate + papier Epson Matt) ma problem.
Znalazłem dla Glossy ale i tak nadal nie wiem jak go ustawić w Photoshop'ie choć w windows'ie jest już wgrany.

Po wielu próbach przypuszczam, że coś bardziej nie tak jest z wydrukami niż z monitorem.
Kręciłem trochę monitorem wykorzystując programik Gamma Panel i nie jestem w stanie wykręcić kolorów z drukarki.
Charkaterystyczne kolory CMYK na monitorze wyglądają dość typowo a na wydrukach nie za bardzo...

I cały czas szarości są kolorowe ale to chyba właściwość takiej a nie innej drukarki (jej kolorowych tuszy).

będę wdzięczny za dalszą pomoc

Miałem cos skrobnąć więc do rzeczy.
Na początek poczytaj
http://www.drycreekphoto....ile_install.htm
może to coś rozjaśni.

Kalibracja laptopa pomoże zdecydowanie - im gorsza matryca tym lepsze efekty poprawy.

Bez sprzetu do kalibracji drukarki nie ogarniesz.
Najlepiej dogadać się z kimś, podesłać pliki do pomiarów i otrzymać profil.

Wszelakie ustawienia na tzw oko to leczenie syfa pudrem i doprowadzi cię do nerwicy :idea:

Nie liczyłbym na to że profile ściągnięte z sieci zadziałają.
Jest szansa że profile producenta do konkretnego zestawu "ich drukarka-tusz-papier" dadzą poprawne wyniki, ale przy używaniu zamienników jedynie kalibracja odpowiednim sprzętem da jakiekolwiek poprawne wyniki.

Pisałem to już gdzieś ale zrobie to jeszcze raz.
"Przy wydrukach w domu spektrofotometr to podstawa :!: :idea: "
Zmieniasz papier, tusze czy inne takie robisz profilek i masz cacy ;-)

Skocz do: