romeoad  Dołączył: 02 Lis 2009
Nie wiem czy Ferrari i FIAT mają takie same warunki gwarancji, co w przypadku Treka i GF zachodzi. Poza tym mam wątpliwości którą markę uznać za Ferrari w tym wypadku - zwłaszcza biorąc pod uwagę sprzęt Lance'a.

kapsel  Dołączył: 13 Lis 2008
ej no nie można panu garemu rybakowi odmówić wkładu w historię MTB.
nawet jeśli nieco zdziwaczał na starość i jeździ na 29" kołach z 7biegową kasetą z tyłu (bo więcej niż 21 biegów to fanaberia wg niego)
kleiny też nieźle cene trzymają.kupię sobię kiedyś jakiegoś, nawet jeśli miałby to być attitude ze sztywnym widelcem od którego wypadną mi plomby, takie sztywne te widelce.
ten lemond tylko troche nijaki w tym towarzystwie, mimo, że firmowany wielkim nazwiskiem.
a co do tego na czym jeździ lance - spójrz lepiej który jest teraz w generalce :D
pewnie strasznie musi być zdenerwowany, wygrana w tdf byłaby argumentem w walce o fotel senatora texasu (bo ponoć stara się o to).a tak to ma nową kobitę, starą z dziećmi zostawił, floyd landis (dawny teammate) go oskarża o doping (choć wszyscy go mają za nieco obłąkanego), przygasła nieco sława człowieka który pokonał raka, wygrał tour i wogle.
nie wspominając o kwasach w astanie które miały miejsce w zeszłym roku.

MCsubi  Dołączył: 27 Paź 2009
Gdzie Trek Lanca a gdzie Pinarello, Colnago itd. :mrgreen: :mrgreen:

Ekajana  Dołączył: 30 Lis 2006
kapsel napisał/a:
kupuj GF, ale z innego powodu.
onegdaj firmę tę przejął great bicycle making company TREK.

Ten powód również się pojawia. Lubimy te legendarne marki nawet jeśli nie dają nam cudów-niewidów. Tym bardziej lubimy jeśli odchodzą.

Niestety ramy ponoć nadal się łamią a jak się złamie to dostaniesz taką z napisem TREK (chyba, że jeszcze ze starych zapasów) :lol:

To może nie tak że po oddaniu pentaxa do serwisu dostajesz kadyszkę z napisem canon, ale jednak argument nieco nadwyrężony.

Ekajana napisał/a:
Niestety ramy ponoć nadal się łamią a jak się złamie to dostaniesz taką z napisem TREK

Jakby dawali ze starych zapasów to bym nie czekał 4 miesiące na ramę. W zeszłym roku na wymianę z modeli Wahoo i Marlin dostawali nieoznakowaną modelem ramę GF z wyglądu przypominającą Big Sur.

Ekajana  Dołączył: 30 Lis 2006
No i nie będę posiadaczem ostatniego (być może) GF i pierwszego 29era w Płocku :mrgreen: Ale na to drugie być może się załapałem ;-) Jako tani rower do wszystkiego (poza zostawianiem go niestety pod sklepem) wyszedł mi Author Traction 29. Pięknie się prezentuje i po schodach ładnie zjeżdża. Jutro teren! Szkoda jeno, że pedały nie mają ząbka przydatnego w noskach a i śruby od starych nosków nie pasują.

Teraz moja dziewczyna się głowi czy ciężkiego Dextera 29 nabyć (i zostać numerem 2) czy sporo lżejszego, ale na 26", Basica ASL nie kupić...

drawa  Dołączył: 17 Sie 2010

BAN YellowLabel  Dołączył: 30 Mar 2008
http://allegro.pl/rower-motor-i1743169045.html to dopiero maszyna!
Nawet nie wiedziałem, że taki wątek istnieje i marudziłem szosówkowiczom :D

To mam pytanie od razu!

Czy kupić taki: (nie zrażać się ramą, spojrzeć na osprzęt plz)
http://www.rowerzysta.pl/...-6.0-deore.html

Czy dopłacić 200zł (z bólem i głodówką) i kupić takie cudo:
http://www.rowerzysta.pl/...n-2010-rok.html

Waga 70kg, wzrost 178cm , rower używany w mieście/lekkim terenie/lesie.

Masaho  Dołączył: 31 Sie 2008
Na moje bezguście to oba się sprawdzą w warunkach, które podałeś

Radolex  Dołączył: 03 Kwi 2010
Ja bym brał tańszego, ma lepsze przerzutki i manetki, korba chyba porównywalna ew nieznacznie lepsza. Geometria wydaje się ciekawsza, chociaż nie wiem jaką wielkość ram przedstawiono w obu przypadkach

A rama 18" nie będzie przymała przy moim wzroście?

Bastech  Dołączył: 29 Kwi 2008
YellowLabel napisał/a:
A rama 18" nie będzie przymała przy moim wzroście?

Użytkuję rower z ramą 18" przy wzroście 179 cm. Czuję się na nim bardzo dobrze, zwłaszcza w terenie.

python28  Dołączył: 09 Lis 2009
Jeśli mogę to wypowiem się na temat arkusa jako że mieszkam nie daleko i mam tam swojego człowieka, kiedyś zaproponował że sprzeda mi super rower, był to najwyższy model jaki oni tam składali, amortyzator przód tył osprzęt shimano LX hamulce tarczowe, dziś s perspektywy czasu mogę tylko powiedzieć że była to najgorsza decyzja jaką kiedykolwiek w życiu podjąłem, na rowerze jeździ się tragicznie niby rama dobrana do mojego wzrostu niby wszystko fajnie a jakoś nie leży, kształt ramy jest taki że nie można się do niej przyzwyczaić. Po kilku latach jak pasja rowerowa pochłonęła mnie bez reszty kupiłem rower wheeler i to był strzał w dziesiątkę rower szyty jak na miarę. Polecam jeszcze ramy Kros Cube Merida Feld, to nie prawda że rama to tylko rama, rama jest najważniejsza całą resztę można zmienić, polecam więc kupić dobry markowy rower z gorszym osprzętem a będziesz na pewno bardziej zadowolony.

Bastech, dzięki! Ale możemy mieć różne długości nóg :)
python28, no to mi dałeś do myślenia. Powiem tak, jeździłem na Unibike Fusion z 2008 roku. Był bardzo wygodny, ale rama była na mnie troche za mała (17"). Dlatego też skłaniam się do zakupu modelu z roku 2010 z ramą 19". Wydaje mi się, że będzie akurat. A gorszy osprzęt zawsze można z czasem wymienić.

Moim zdaniem 19" to za dużo na twój wzrost, w terenie nie będziesz mógł zapanować nad rowerem, zdecydowanie lepszym rozwiązaniem była by rama 18" ale to też zależy od roweru. Najlepiej było by gdybyś mógł wsiąść na rower przejechać się kawałek, rower musisz poczuć, jak od razu będzie cię coś raziło i uwierało to odpuść sobie taki rower. Ja mam 173 cm wzrostu i ramę 17" uważam że jest to idealna wielkość ramy w tym rowerze który mam, bo próbowałem kiedyś inny rower z takim rozmiarem ramy i jakiś taki malutki był, jak widzisz więc najlepiej było by gdybyś mógł się na nim przejechać, zakup roweru w necie to chyba zły pomysł, chyba ze dokładnie wiesz czego chcesz.

python28, nie ma innego wyjścia jak przez internet. Wszystkie rowery odpowiadające mi cenowo i osprzętowo są do dostania tylko tutaj i niestety nie ma jak przymierzyć rowerka w Łodzi.

Przymierzałem ramę Meridy 20" i była za duża.
Później wsiadłem na 19,5" Kelly's i uważam, że 19" byłaby idealna.
Unibike 17" była dosyć mała, Arkusa nie mam jak sprawdzić.

Łódź takie duże miasto i nie ma porządnego sklepu rowerowego? Nie wieżę. Nikt nie każe kupować ci w sklepie stacjonarnym, ale pójść pooglądać przymierzyć i wtedy kupić coś co upatrzyłeś sobie w necie ;-) Po wpisaniu w google " Sklep rowerowy Łódź " wyskakuje klika ciekawych sklepów.

python28 napisał/a:
Moim zdaniem 19" to za dużo na twój wzrost, w terenie nie będziesz mógł zapanować nad rowerem

Od panowania w terenie to jest długość ramy a nie wysokość. Sam mam 19.5" XC i całkiem nieźle daje się nad nim panować przy moich 176cm wzrostu. Jeżdżąc na 17.5" czułem się trochę jakbym jechał BMXem. Z kolei moje szosówki mają długość: 58cm przy wysokości 58cm oraz druga 63cm przy wysokości 52cm. Jak łatwo zgadnąć, ta druga ma nieco większy promień skrętu oraz bardziej męczy nieprzyzwyczajonych do tak wyciągniętej pozycji.

Właśnie Unibike podobno ma długą ramę, więc nie wiem co to będzie z tymi 19".
Swoją drogą, do tej pory jeździłem na 21,5" i jakoś mi to nie przeszkadzało. .

Arkusy przychodzą rozłożone(chyba, że poczekam 2 tygodnie), więc dochodzi jeszcze koszt regulacji przerzutek, hamulców itd.

Radolex  Dołączył: 03 Kwi 2010
python28, nie wiem co to był za model ale skoro najwyższy to sądzę że i geometrię miał bardziej sportową, a to może nie pasować niektórym. Nie zapominajmy że sporo możliwości regulacji człowiek ma poprzez wymiana mostka na dłuższy/krótszy, o innym kącie, jest jeszcze siodełko i jego regulacja. Tylko w skrajnych wypadkach (sporo za duża lub za mała rama) ciężko będzie znaleźć coś optymalnego.

YellowLabel, nie bój się regulacji takich rzeczy. Dosłownie każdy człowiek z minimalnym zapałem, i umiejętnościami manualnymi sobie z tym poradzi. W internecie jest masa instrukcji jak to wykonać. Do tego nawet specjalnych narzędzi nie trzeba, wystarczy hmm z tego co pamiętam 2 imbusy i kombinerki i krzyżak.

Skocz do: