Pentek_Kx  Dołączył: 01 Sie 2011
Moje OSTRE boje z K-x
Ostrość - temat stary jak świat.

Witam Was. Jestem od roku użytkownikiem K-x-a.
Więcej o sobie napisałem w wątku powitalnym.
Tu kieruję moje pytania, głównie do obecnych i byłych użytkowników modelu K-x.

Choć na Naszym i nie tylko naszym forum temat wałkowany tysiące razy i pewnie głosów,
że to już było też się naczytam - proszę piszcie czy mieliście bądź macie kłopoty z ostrością w szczególności po podpięciu obiektywów manualnych i jak sobie z tym radzicie.

Znalazłem taki wątek : http://forum.fotopolis.pl/viewtopic.php?t=14833

Wypisz wymaluj mój przypadek.

Oprócz kita używam kilka stałek na m-42 oraz Pentaxy smc-A 28/f2,8 i od niedawna smc-M 75-150.
Jak na emeryta wzrok ma prawo już nawalać. Ale ustawienia dioptrii w wizjerze pomagają na tyle, że obraz który widzę jest ostry, dostaję również potwierdzenie z puszki dźwiękowe i zapala się dioda - wykonuję strzał i ...............próżno szukać ostrości na zdjęciu.
Tak jak każdemu, mi również zdarzają się zdjęcia nieostre bo: czas był za długi, bardzo płytka GO lub zwyczajnie są poruszone.

Tu piszę o zdjęciach np. ze statywu, niskie ISO, przysłona przymknięta do powiedzmy 11,
wstępne podniesienie lustra dzięki ustawieniu opóźnienia migawki na 2s.
Co tu ma nie ostrzyć - a jednak. Nie mówię, że łapie ostrość w innym niż chcę miejscu.
Nie łapie jej w ogóle !!!

Ki grzyb ?

Owszem czasem jedno lub dwa na dziesięć się uda. Ale to nie ma się udawać - to ma być ostre.

Jak jest Kochani z Waszymi Kiksami ?

Pozdrawiam Jacek

triger  Dołączył: 23 Lut 2009
Jakaś fotka przykładowa może (najlepiej z exif-em)? Będzie łatwiej zdiagnozować o co chodzi. ;-)

Benek  Dołączył: 18 Wrz 2008
http://pentax.org.pl/viewtopic.php?t=7149

Tu jest napisane jak pokazywać zdjęcia na forum.

Ok, zdjecia będą późnym wieczorem. Jestem poza domem. Im wiecej tym lepiej czy zachować umiar? Jacek

Benek  Dołączył: 18 Wrz 2008
Umiar we wszystkim jest wskazany. A często mniej znaczy więcej. :mrgreen:

Są zdjęcia.
Miały być dzisiaj, a jest już jutro :-/
Hosting zabrał trochę czasu. Te które sobie przygotowałem miały ponad 5 MB
i na Imageshack odbiło się czkawką.
Musiałem wybierać poniżej pięciu MB.

Żeby było z umiarem po dwie foty.
Kit 18-55

1/200s 1EV ISO 200 ogniskowa 30 f 11

1/160s 1EV ISO 200 ogniskowa 55 f 7,1

Pentax A smc 28 f2,8

1/100s 1EV ISO 200 ogniskowa 28 f 8

1/125s 1EV ISO 200 ogniskowa 28 f8

Pentax M 75-150 f 4,0

1/800s 0,3EV ISO 100 ogniskowa 150 f ?

1/640s 0,3EV ISO 100 ogniskowa 150 f ?

Przyczyna braku ostrości jest ogólnie znana - to sem Ja !
Tylko jak ją usunąć ? Zabrać mi aparat ?

Czekam na opinie - Jacek

2 ostatnie zdjęcia to ewidentny front-focus - wystarczy lekkie gibnięcie ciała (stabilność nie zawsze jest idealna), ew. przejechanie momentu złapania potwierdzenia.
Poza tym, warto sobie uświadomić jak duże tak na prawdę są punkty auto-focusa/potwierdzenia ostrości (najłatwiej - obrazek na gładkiej ścianie, kit z włączonym AF-em, punkt ostrości na środkowy i próbujemy, w którym momencie AF złapie ramkę, od każdej jej strony)

Najbardziej niepokojące jest foto numer 1:
czy włączona była stabilizacja obrazu?
statyw/z ręki?

Tak z grubsza wygląda to na błąd układu stabilizacji matrycy (jeśli wyłączyć czynnik ludzki :P) oraz mało znaną wadę konstrukcyjną k-x'a (której niektórzy nie widzą, ja niestety zauważam na ogół dość boleśnie), tj. zły design migawki - czasy 1/90, 1/100, 1/125 (nie wiem jak z 1/160) powodują często (lecz nie zawsze) solidne rozmycie obrazu (czasem do 4 pixeli, co dramatycznie zmniejsza ostrość zdjęcia...)

Jeśli miałbym typować:
1 = wada układu stabilizacji
2 = na dwoje babka wróżyła
3,4 = bug migawki + może wada stabilizacji
5,6 = błąd usera przy małej GO :P

Radziłbym podesłać przykładowe zdjęcia z opisem do serwisu (http://pentax.pl/serwis.php) i zapytać ich o opinię.

Wszystkie zdjęcia wykonałem z ręki z włączoną stabilizacją.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Pentek_Kx, pokazujemy zdjęcia 700 pikseli na dłuższym boku, większe linkujemy.

Już się poprawiłem.
Przepraszam gamoń ze mnie.

pazuzu88  Dołączył: 14 Kwi 2011
Nie rozumiem wady 1 zdjęcia. Jest troszkę nieostre.
Sporadycznie tez tego typu zdjęcia mi sie trafiają, ale zawsze zwalałem to na brak umiejętności i jakość kita.

Pentek_Kx mógłbyś więcej zdjęć na wzor 1 wrzucić? Oraz napisz jak sie sprawa rozwinęła. A o mało znanej wadzie k-x nie słyszałem.

Enzo  Dołączył: 20 Gru 2006
Pentek_Kx napisał/a:
Ale to nie ma się udawać - to ma być ostre.

Mnie się też od czasu do czasu trafiają jakieś babole nieostre ale zrzucam to na to o czym napisał triger plus wady obiektywu - np. M 135/3,5 przy mocnym słońcu i kontrastach po prostu nie wyrabia. A co do samego ostrzenia to polecam korzystanie z LV - co prawda potwierdzenie ostrości zazwyczaj się sprawdza ale jak wyostrzysz na podglądzie w powiększeniu fragmentu kadru to masz pewność, że będzie ok.
I jeszcze jedno - jak aparat masz na statywie to wyłącz stabilizację matrycy. Często to ona właśnie potrafi zepsuć zdjęcie - także przy krótkich czasach otwarcia migawki.

Pyrek  Dołączył: 22 Lis 2010
Taki efekt jak na pierwszym zdjęciu też zauważyłem,
zarówno z kitem jak i DA35/2.4.
Sprawdziłem ,że bez stabilizacji i na statywie jest to samo,
nie jest to też błąd ostrzenia bo na LV w manualu było identycznie.
Ten brak ostrości czy też zmniejszenie rozdzielczości (sam nie wiem co to jest)
wyłazi przy dłuższych czasach niż 1/200s,
ale przy doświetleniu lampą już tego nie widać, mimo czasu np. 1/30 czy 1/60.
Jedyne co wymyśliłem - to takie zdjęcie przy zapisie do jpg'a zmniejszam do 4-5 Mpx i tak tego nie widać..

Ale ta wadę skoryguje serwis? Bo raczej ciężko jest nawet powiedziec co to dokładnie jest.
Z ta lampa przy czasach dłuzszych niz 1/200 co pisze Pyrek, to tu chodzi o to zeby zdjecie bylo doswietlone czy zeby korpus wiedzial ze strzelil lampa. Bo zalozmy robie krajobraz przy 1/125 i f11. Wynika ze fota bedzie miala to dziwne cos. Lampa tu nie pomoze (no chyba ze jest tak jak pisalem ze wystarczy jak korpus wie ze strzela z lampa).
Ja zauwazam takie kwiatki u siebie przy fotce wlasnie krajobrazow, i ogolnie odleglych rzeczy. Fotki osob, samochodow itd wychodza ok (gdyby nie Front focus, ale to juz jakos na swoj sposob naprawiam). Dodam ze mam K-r.

A kombinowanie ze zmiana rozdzialki tez sposob, ale po to mam aparat zeby dzialal tak jak powinien, a nie przed zakupem modlil sie czy trafi mi sie model z poniedzialku czy zaraz po kontroli jakosci. Co dopiero ma zrobic osoba ktora nie oagarnia problemow, nie czyta forum itd.

http://www.falklumo.com/l...tter/index.html

To samo się odnosi do k-x'a
Wada konstrukcyjna, incydentalna - serwis nie ma nawet jak się tym zająć...
Więc tradycyjnie, it's not a bug - it's a feature!

Mnie to osobiście wk*** na potęgę, bo jest to jedyny powód, przez który zamierzam wymienić kiksa na inny aparat za jakiś rok / 2 :evil:

emem  Dołączył: 19 Kwi 2010
Mnie się widzi, że to jest "szukanie dziury w całym". Róbmy foty, a jeżeli zdarzy się mniej ostra to przecież można powtórzyć lub nieco wyostrzyć. Wiem, że technika jest ważna, ale takie sprzętowe "dzielenie włosa na czworo" może tylko zniechęcić do fotografowania. Oczywiście... mogę się mylić ;-)

dendrol  Dołączył: 25 Paź 2010
emem napisał/a:
Mnie się widzi, że to jest "szukanie dziury w całym". ;-)

Pewnie i czasami wymagania od nowego sprzetu ją zbyt duże. No ale kurna jak człowiek chce sobie zrobić lepiej i np. zamiast sprawdzonego i przewidywalnego k100d kupuje k-x i zaczyna się loteria na zdjęciach to nerwy puszczają. :-?

Enzo  Dołączył: 20 Gru 2006
dendrol napisał/a:
kupuje k-x i zaczyna się loteria na zdjęciach to nerwy puszczają

Nie popadajmy w przesadyzm bo się okaże za chwilę, że Kiksem się zdjęć nie da robić. W moim przypadku ta wada ujawnia się raz na kilka setek zdjęć.

Pyrek  Dołączył: 22 Lis 2010
pazuzu88 napisał/a:
tu chodzi o to zeby zdjecie bylo doswietlone czy zeby korpus wiedzial ze strzelil lampa.

Korpus o lampie nic nie wie ;-) robię lampą z własną automatyką na manualu,
wychodzi ,że na doświetlonych mniej widać,
ewentualnie że na czasach 1/30 - 1/60 problemu nie ma , a jest przy 1/100 czy 1/160,
tego dokładnie nie sprawdziłem..

[ Dodano: 2011-08-12, 19:13 ]
emem napisał/a:
Mnie się widzi, że to jest "szukanie dziury w całym". Róbmy foty, a jeżeli zdarzy się mniej ostra to przecież można powtórzyć lub nieco wyostrzyć.

Bywa ,że powtórzyć się nie da, a i wyostrzyć nie ma z czego - trzeba zmniejszyć,
zresztą nie o to chodzi..
Jeśli robię na 1/15 z ręki zdjęcie, które wygląda ostrzej niż to na 1/160,
to nie ma się co oszukiwać - jest jakiś problem,
do serwisu raczej nie wyślę, bo to na razie jedyna wada aparatu i obawiam się ,że po powrocie z serwisu ten stan rzeczy mógłby ulec zmianie :evilsmile:

Problem, albo inaczej, ten temat mnie zaciekawil i przegladalem www.pentaxforums.com oraz www.dpreview.com/forums w poszukiwaniu podobnych tematów. Okazało sie ze sporo (przy jakiejs tam ankiecie wyszlo 33%, wiec zalozmy ze jest 20%). Serwis cos tam naprawia, jednak problem dalej wystepuje ale w mniejszym stopniu. Proponowano robic fotki bez SR, z wyzwalaczem 2sek (podniesienie lustra) oraz seria, gdzie kolejne fotki w serii mialy byc lepsze.

W poludnie zrobilem moze z 6 fotek z okna i taki rozrzut ze hej. Teraz (18.00) ponowilem probe i lepiej. Problem dotyczy głownie czasów 1/80 - 1/125 (sporadycznie 1/160). Zdjecia wychodzily o wiele lepiej, wrecz tak jak powinny byc. Na okolo 20 zdjec z tylko 5 mialo rozmazanie tak paskudne ze tylko zmniejszenie do 4 mpix by pomoglo. A co do wyzwalaczy , seri zdjec, fotek bez SR, hmm, raz tak i raz tak. Jednak w okolicach 1/125 najlepiej robic fotki z wylaczonym sr a na reszcie po prostu strzelic z 3-4 fotki tego samego i na kompie wybierac.

Uwazam ze problem jest, nie ma co ukrywać. Potrafi to zdenerwowac, wydalem jak na mnie sporo $$ i spotyka mnie front focus i takie dziwne rozmycia. Do serwisu narazie nie oddaje. Sporo okazji do fotografowania.

Skocz do: